Порційні курчата
Про оптимальну щільність посадки при вирощуванні порційних курчат.
Залежно від попиту споживачів вирощують бройлерів порційного типу живою масою 1,8 кг і менше, середнього типу – 2–2,2 і великих – 2,5 кг і більше. Технологія сьогодні добре відпрацьована з урахуванням біологічних особливостей конкретного кросу при утриманні на підстилці, однак залишається невивченим вирощування порційних бройлерів у кліткових батареях, у тому числі залежно від щільності посадки.
Деякі спеціалісти визначили продуктивні показники кросу Кобб Авіан 48, що утримується в кліткових батареях з різною щільністю посадки.
У добовому віці методом аналогів було сформовано 5 груп із середньою живою масою (46,0 ±3 г).
Основні технологічні параметри (світловий, температурно-вологісний режими, програма годівлі, поживність раціону) були однакові для всіх груп і відповідали «Посібнику з вирощування кросу Кобб».
Кількість свіжого повітря подавали з розрахунку 0,7м3/год. на 1 кг живої маси курчат.
Таблиця 1. Схема досліду з визначення оптимальної щільності посадки м’ясних курчат порційного типу, яких вирощували протягом 35 днів
Група | К-сть голів на 1 м2 підлоги клітки |
Площа підлоги на 1 гол., см |
К-сть голів у клітці | К-сть голів у групі |
1-ша | 31 | 322,5 | 112 | 336 |
2-га | 30 | 333,3 | 108 | 324 |
3-тя (к) | 29 | 344,8 | 105 | 315 |
4-та | 28 | 357,1 | 101 | 303 |
5-та | 27 | 370,3 | 98 | 294 |
Таблиця 2. Результати досліду
Показники | Група | ||||
1-ша | 2-га | 3-тя (к) | 4-та | 5-та | |
Середня жива маса доб. курчати, г | 46,2 | 46,2 | 46,2 | 46,2 | 46,2 |
Середня жива маса в 35 дн., г: | 1548 | 1586,4 | 1633,4 | 1664,1 | 1678,3 |
півників | 1641 | 1702,6 | 1749,6 | 1780,3 | 1797,8 |
курочок | 1455 | 1470,2 | 1517,2 | 1547,9 | 1558,8 |
Середньодобовий приріст, г | 42,9 | 44 | 45,35 | 46,22 | 46,63 |
Збереженість поголів’я, % | 95,5 | 96,3 | 97,1 | 98 | 96,9 |
Витрати корму, кг | 1,81 | 1,8 | 1,78 | 1,78 | 1,78 |
Індекс ефективності виробництва | 233 | 243 | 255 | 262 | 261 |
Вихід тушок 1-ї категорії, % | 34,6 | 36,5 | 40,8 | 39,8 | 40 |
З даних випливає, що жива маса бройлерів наприкінці вирощування зі збільшенням щільності посадки знижувалася. У віці 35 днів найвищим показником середньої живої маси курчат відрізнялася 5-та група (1678,3 г). Вона більша на 8,41; 5,79; 2,74 і 0,85%, ніж групи 1–4. У цей віковий період достовірні відмінності у живій масі були встановлені між 1-ю й 5-ю (р<0,01), 2-ю і 5-ю (р<0,05) групами.
Півники 5-ї групи перевершували за середньою живою масою своїх однолітків з 1-ї на 9,55% (р<0,001), з 2-ї – на 5,59 (р<0,05), з 3-ї – на 2,75 і 4-ї — на 0,98%.
Курочки 5-ї дослідної більші від 1-ї групи на 7,13% (р<0,001), 2-ї – на 6,02 (р<0,05), 3-ї – на 2,74 й 4-й на 0,65%.
Курчата-бройлери дослідної 5-ї групи перевершували за середньодобовим приростом живої маси на 8,69; 5,97; 2,82 й 0,88% своїх однолітків з 1–4-ї груп відповідно.
Найвища збереженість поголів’я за період вирощування спостерігалася в 4-й групі й становила 98,0 %.
Найнижча відзначена в 1-й дослідній (95,5%) – на 0,8, 1,6, 2,5 й 1,4% менше, ніж в 2–5-ї групах.
Найнижчими витратами корму на одиницю приросту за весь період характеризувалися бройлери 3–5-ї груп, у яких щільність посадки становила 29, 28 й 27 гол./м2. Зі збільшенням щільності посадки до 30 голів на 1 м2 площі (2-га група) витрати корму збільшилися на 1,1%, а при 31 гол./м2 (1-ша група) вони зросли до 1,7% у порівнянні з 3-ю, 4-ю і 5-ю групами.
Індекс ефективності виробництва 262 од. був у 4-й групі, у якій бройлерів порційного типу вирощували за щільності 28 гол./м2. Він вищий на 28,5; 19,3; 7,2; 0,8 од. у порівнянні з 1-ю, 2-ю, 3-ю й 4-ю групами відповідно.
Найменший вихід м’яса I категорії в 1-й групі – 34,6%, що нижче на 1,9; 6,2; 5,2 й 5,4%, ніж у 2-й, 3-й, 4-й і 5-й групах.
Повнішу характеристику економічної ефективності вирощування бройлерів цього кросу для визначення раціональної щільності посадки можуть дати розрахунки собівартості продукції й рівень рентабельності виробництва м’яса.
Розрахунки зроблено за 1 оборот в одному пташнику завбільшки 18×96 м, де розміщені 6 кліткових батарей у триярусному виконанні. Довжина блоку клітки становить 2,412 м, глибина клітки – 150 см, площа клітки – 3,618 м2. Кількість секцій в одній батареї 108, у пташнику – 648. Звідси випливає, що загальна корисна площа кліток становить: 648 кліток х 3,618 м2 = 2344,5 м2.
Найнижча собівартість 1 кг м’яса була в 4-й групі, у якій м’ясних курчат вирощували в клітковій батареї зі щільністю посадки 28 гол./м2.
Найвищу відзначено в 1-й групі, де щільність була 31 гол./м2. Вона вища на 4,59%, ніж у 4-й групі. У 2-й дослідній собівартість 1 кг м’яса бройлерів більша на 2,98%, ніж у 4-й групі. У контрольній собівартість 1 кг м’яса вища на 0,96% проти 4-ї групи. У 5-й групі вона більша від 4-ї на 0,51%.
Найвищий прибуток отримано від реалізації 1 кг м’яса в 4-й дослідній. Вона була вищою на 14,9%, ніж у 1-й групі; у 2-й – на 9,18; у 3-й – на 2,83 й 5-й групі – на 1,47%.
Найвища рентабельність відзначена в 4-й групі, бройлерів якої вирощували в клітковій батареї зі щільністю посадки 28 гол./м2 (35,45%). У цій групі вона на 5,95% більша, ніж в 1-й групі, в 2-й – на 3,92, в 3-й – на 1,31, в 5-й – на 0,7%.
Таким чином, за показниками економічної ефективності і продуктивності бройлерів можна зробити висновок, що оптимальна щільність посадки для виробництва порційних курчат живою масою до 1700 г – 28 гол./м2 площі підлоги клітки.
А. Закієв, В. Хват
журнал“Наше Птахівництво” січень, 2013 року
Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Наше Птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “Наше Птахівництво”з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому АГП Медіа.