Техніка

Керівник СТОВ «Промінь» поділився секретами високих надоїв і досвідом роботи з технікою JCB

Помічник у годівлі

Помічник у годівлі
Олександр Остапенко, керівник господарства СТОВ «Промінь»

У рамках удосконалення процесу годівлі СТОВ «Промінь» розпочало експлуатацію фронтального навантажувача JCB TM320S  

Провідне агропромислове підприємство «Промінь» на Миколаївщині спеціалізується на вирощуванні та продажі великої рогатої худоби, свиней, виробництві молока, вирощувані зернових і технічних культур, виробництві комбікормів. На сьогодні молочнотоварна ферма налічує 2200 голів дійного стада, загальне стадо худоби — 5800 голів. 

Олександр Миколайович Остапенко — керівник СТОВ «Промінь» залюбки поділився секретами високих надоїв і досвідом роботи з технікою JCB. 

«Для забезпечення логістики кормів потрібна дуже функціональна техніка, що зможе точно завантажувати кормозмішувачі. Це безпосередньо впливає на годівлю корів і відповідність раціону заготівлі». 

Незмінним помічником у господарстві є техніка JCB. Після двох місяців експлуатації фронтального навантажувача JCB TM320S Telemaster Олександр Миколайович розповів, чому обрав саме техніку JCB, і поділився досвідом її експлуатації. 

«Навантажувач JCB TM320S — універсальна машина, оснащена змінними агрегатами: ковшем для нарізання силосу і зерновим ковшем об’ємом 3 кубометри. Це дає змогу швидко завантажувати корми. Машина дуже економна, і завдяки системі JCB LiveLink* ми можемо контролювати витрати пального на годину, відсоток холостого ходу і місце перебування. Техніка надзвичайно сучасна й ефективна». 

За словами Олександра Миколайовича, машина JCB TM320S під час завантаження кормів показує себе з найкращого боку. За 15 хв завантажується 15 т різного виду комбікормів, сінажу, силосу тощо. 

JCB TM320. Завантаження силосу відрізним ковшем

«Підготовлений матеріал має вчасно, по графіку, потрапити на кормовий стіл, щоб після повернення з доїння корови відразу їли, а не лягали відпочивати. Все це є запорукою високих надоїв, які в середньому становлять 37 л на добу. Вміст жиру — 4,13%, білка — 3,2%. 

Технологічно ця машина виконує абсолютно всі роботи, що потрібні для годівлі корів. Завдяки сучасній техніці JCB у нас немає простоїв — вона своєчасно й швидко завантажує корми, що дає можливість заощадити кошти на процесі годівлі». 

Зі слів оператора техніки, керування навантажувачем JCB TM320S надзвичайно просте й комфортне, як порівняти з іншими машинами такого типу. Навантажувач легкий у керуванні, всюдихідний, має хорошу оглядовість із кабіни та найкраще зчеплення з ґрунтом завдяки шарнірноз’єднаній рамі. 

Для будь-яких завдань 

Серія JCB Telemaster (TM) складається з двох моделей: TM220 потужністю 74 к. с. та TM320 потужністю 125 к. с. Також є потужніша версія TM320S. 

Навантажувач TM320S оснащено 4-циліндровим двигуном JCB EcoMAX робочим об’ємом 4,8 л. Пальне подається через систему Common Rail, а турбокомпресор має змінну геометрію, що разом із системою рециркуляції відпрацьованих газів EGR допомагає досягти рівня екологічності Tier 4i без необхідності використання сажового фільтра (DPF) або рідинної системи нейтралізації (DEF). Потужність у 125 к. с. досягається за 2200 об./хв, а максимальний крутний момент 560 Нм — за 1500 об./хв. Об’єм паливного бака — 160 л. 

Шестиступенева коробка передач PowerShift оснащена перетворювачем крутного моменту Torquelock, який блокується на четвертій, п’ятій і шостій передачах і має ручний і автоматичний режими роботи. Зміни здійснюються за допомогою зручних великих кнопок, розташованих у верхній частині джойстика навантажувача, який також використовується для зміни напрямку руху вперед і назад. Для доступу до правого боку кабіни джойстик і консоль підлокітника складаються вгору та вбік. Максимальна швидкість руху навантажувача — 40 км/год. 

Гідравлічна потужність проходить через систему розподілення потоку, яка може забезпечити до 160 л/хв за 230 бар. За оцінками виробника, час роботи обладнання становить: повне підіймання стріли відбувається за 5,2 с, повне опускання — за 5,6 с, повне видовження стріли — за 3,5 с, повне втягування стріли — за 2,8 с, повне опускання ковша — за 2,6 с і повне завантаження ковша сипучим матеріалом — за 2,7 с. Максимальна вантажність становить 3,2 т на висоту до 5,2 м. Максимальний виліт уперед на повній висоті підіймання — 1,27 м, можливий виліт уперед на рівні землі — 3 м. Вантажність за повного вильоту — 1,6 т.   Лита задня противага, яка одночасно слугує бампером із вбудованими задніми ліхтарями, врівноважує навантажувач. Для захисту карданної передачі від пошкоджень знизу встановлено металеві пластини. 

Кабіна надає оператору можливість працювати зручно, без обмежень. Ширина кабіни — 127 см, огляд можливий на 360°. У стандартній комплектації пропонується сидіння з механічною підвіскою, але як опція доступне сидіння на пневмопідвісці. Для більшого комфорту кут нахилу кермової колонки можна змінювати. Більшість елементів керування водінням розташовані на правій консолі підлокітника, на якій розміщено згаданий вище джойстик із коромислом і поворотним перемикачем для різних функцій. У кабіні встановлено розетку на 12 В для зарядних пристроїв, підставку для чашок, а також місце для зберігання речей. Внутрішні поверхні кабіни виготовлено з чорного матеріалу, щоб зменшити відблиски. Прилади складаються з повністю цифрових датчиків рівня пального і спідометра, дисплеїв із температурою двигуна і трансмісії, а також гідравлічного потоку. Звукові й візуальні сигнали попереджають про критичний стан певних систем або вузлів. 

Система стабілізації SRS, яку можна активувати за досягнення обраної швидкості руху або постійно в будь-який час, дозволяє стрілі з вантажем рухатися незалежно від руху навантажувача. Таким чином, рух машини стає більш плавним, оператор менше втомлюється, зменшується навантаження на шасі й раму. Також зменшенню напруги машини сприяє коливальна центральна точка шарнірно-з’єднаної рами. Це допомагає зберегти розподілення навантаження на всі чотири колеса навіть на нерівних поверхнях, покращити зчеплення, стабільність і комфорт руху. 

Телескопічні навантажувачі із шарнірно-з’єднаною рамою здатні маневрувати в тісних приміщеннях, підіймати важкі вантажі у важкодоступні місця або завантажувати автомобілі. Вони здатні виконувати ще більше роботи у несприятливих умовах, і модель JCB TM320S яскраво це підтверджує.      JCB LiveLink — це інноваційна програмна система, яка дозволяє віддалено здійснювати моніторинг і керування машинами через інтернет, електронну пошту або мобільний телефон. Cистема LiveLink надає доступ до низки корисних даних, зокрема параметрів роботи машини, попередження про помилки та відхилення, дані про техобслуговування та журнал подій. 

JCB LiveLink — це інноваційна програмна система, яка дозволяє віддалено здійснювати моніторинг і керування машинами через інтернет, електронну пошту або мобільний телефон. Cистема LiveLink надає доступ до низки корисних даних, зокрема параметрів роботи машини, попередження про помилки та відхилення, дані про техобслуговування та журнал подій.

Марина Щерба

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ