Тваринництво

Успіх у тваринництві залежить насамперед від якісної генетики та якісних кормів

Почати з якісних кормів

Почати з якісних кормів
Сучасне виробництво, де майже всі процеси автоматизовано, а для контролю роботи обладнання достатньо кількох працівників

Успіх у тваринництві залежить насамперед від якісної генетики та якісних кормів.

Запитайте будь-якого досвідченого аграрія, який уже не один рік провадить тваринництво: від чого залежить успіх у цій справі. Він назве не один десяток умов, але два чинники будуть озвучені передусім — якісна генетика та якісні корми. Діла інакше не буде, і надої та приріст живої ваги застигнуть на якомусь середньому рівні. 

До початку повномасштабної війни значна частина українських аграріїв — ніде правди діти — ставилися до тваринництва як до зайвого клопоту. Мовляв, нам воно не дуже потрібно — щоб зберегти на селі якісь робочі місця. Втім, так думали далеко не всі, і ми можемо назвати десятки відомих агрокомпаній, які заробляють добрі гроші на молоці та м’ясі. 

Ситуація різко змінилася 2022 року. Стало зрозумілим, що реалізація молока та м’яса — це гарантована копійчина за умов обмеження експорту та мізерних цін на зерно. І якщо все зробити як слід, то на худобі та птиці можна дуже непогано заробляти. 

І знову ж таки ми повертаємося до озвучених вище обов’язкових умов високоефективного тваринництва — генетики й кормів. Якщо з першим проблем зазвичай не виникає і всі, кому потрібно, мають змогу придбати тварин із елітною генетикою за кордоном чи безпосередньо в Україні, то з кормами справа значно складніша. Адже виробляти корми теоретично може багато хто — і роблять це, а от забезпечити необхідну якість та зберегти клієнта — це вже вкрай серйозне завдання. 

Саме так — ринок кормів не прощає помилок і понад усе вимагає якості. Сучасне обладнання, професійна команда, рецептури, якість сировини й багато-багато додаткових складових. Звісно, що ця якість не виникає на порожньому місці — до неї потрібно йти роками, відчувати, що потрібно клієнту, й миттєво перебудовуватися та задовольнити його реальні запити. 

Костянтин Жовтуха

Тут цікавим є досвід одного з провідних гравців на вітчизняному ринку кормів для худоби та птиці — компанії «Комбіфід», із генеральним директором якої Костянтином Жовтухою ми поспілкувались і розпитали про деякі професійні секрети. Хоча, забігаючи наперед, завважимо, що секретністю тут не пахне, а швидше — наполегливою працею та розумінням того, у який бік потрібно розвиватися та як гарантувати вже згадувану вище якість. 

— Так, нам довелося пройти вже доволі тривалий шлях, адже компанія ТОВ «Комбіфід» розпочала свою діяльність ще 2008 року. Починали з простіших видів продукції й поступово шліфували її якість, переходили на найсучасніший асортимент, якого гостро потребував ринок, — розповідає Костянтин Володимирович. 

Аби зрозуміти, наскільки для команди «Комбіфід» є важливим постійний якісний розвиток, слід зазначити, що цього наступного вже складного воєнного року компанія відкрила нове виробництво із солідною потужністю. 

— Наш новий завод може виробляти щогодинно 10 тонн гранульованих комбікормів, 10 тонн преміксів і 10 тонн БМВД, тобто біологічно активних добавок. Це велика кількість різних видів продукції, яку виготовляють під різні потреби клієнтів. Ми збудували цілковито сучасне виробництво, де майже всі процеси автоматизовано, а для контролю роботи обладнання достатньо буквально кількох працівників, — зазначає генеральний директор ТОВ «Комбіфід». 

Два основних напрями виробництва компанії — це, звісно ж, корми для ВРХ та свиней. У цих сегментах «Комбіфід» пропонує практично вичерпний перелік продукції, який містить комбікорми, премікси та добавки для різних груп худоби — маленьких поросят і теляток, дійних корів, відгодовування худоби в різному віці, свиней на відгодівлі тощо.  

Проте ТОВ «Комбіфід» виробляє ще й корми для інших секторів тваринництва і птахівництва. По-перше, це високоякісні корми для курей та різних видів птиці, включно з індичками та бройлерами. Відповідно, кожен клієнт має змогу придбати саме те, що потрібно для ефективної роботи. По-друге, це навіть спеціалізовані корми для кроликів, що красномовно свідчить про зорієнтованість компанії на якомога більший спектр запитів клієнтів. 

— Звісно, що для того, щоб ми були цілковито впевнені у якості наших кормів, потрібно не лише сучасне обладнання. Визначальну роль у цій справі відіграє якість вихідної сировини, а також вибір і чітке дотримання спеціалізованих рецептур, — наголошує Костянтин Жовтуха. 

Перше питання вирішується комплексно. 

— Приблизно 95% складників наших кормів мають вітчизняне походження. Ми свого часу довго налагоджували відносини з постачальниками, обирали саме тих партнерів, у порядності та якості продукції яких ми впевнені. До нас ніколи не потрапить партія зерна від випадкового постачальника. І, звичайно ж, усе, що до нас потрапляє проходить ретельну перевірку в кілька етапів, яка унеможливлює, що до складу кормів можуть потрапити надмірні залишки пестицидів, токсини чи ще щось таке. Забезпечте належний контроль того, із чого ви виготовляєте корми, і все буде гаразд, — пояснює Костянтин Володимирович. 

Наступний момент, а саме рецептури — вирішується індивідуально, з огляду на реальні запити ринку. 

— Звісно, що основа наших рецептур — це апробовані протягом багатьох років європейські стандарти, що підтвердили свою ефективність у Данії, Нідерландах, Німеччині тощо. Але водночас не завжди слід орієнтуватися на шаблонні рішення. Український ринок має свою специфіку, якісь індивідуальні моменти, і ми у цьому питанні чітко орієнтуємося на те, чого потребують наші клієнти для успішної роботи. Це — найважливіше, і ми находимо оптимальні рішення для кожного клієнта, — стверджує генеральний директор ТОВ «Комбіфід». 

Якість у відгодівлі тварин

Власне про це свідчить і широченний перелік компаній, а також, що важливо — фізичних осіб, які користуються продукцією ТОВ «Комбіфід». 

— Це сотні та тисячі покупців, котрі мають великі ферми або ж, навпаки, невеликі приватні господарства, у яких ефективно вирощують худобу та птицю. Я скажу, що різноманітні ветеринарні магазини й аптеки, ФОПи — це також вкрай вимогливі клієнти, які надзвичайно ретельно ставляться до якості й вартості продукції. І вони дуже часто обирають саме нашу продукцію, бо впевнені, що кінцеві клієнти будуть задоволені. І, звісно ж, я щиро радий, що наші корми, премікси й БМВД широко використовують великі агрокомпанії, що вирощують худобу і птицю в промислових масштабах. Ми упевнено почуваємося на цьому ринку й активно розвиваємося, — зазначає Костянтин Жовтуха. 

Одним із маркерів розвитку виробництва ТОВ «Комбіфід» є наявність власної ферми на 2000 голів свиней. 

— Це не лише додатковий напрям бізнесу, а й можливість самостійно випробовувати ефективність наших нових видів продукції та комплексних технологій відгодівлі. Це дає нам змогу об’єктивно спілкуватись із клієнтами й демонструвати реальні результати тих чи інших рішень, а не показувати все «на пальцях». Наша позитивна репутація на ринку — це основа основ, і ми робимо все, щоб утримати високо підняту планку, — резюмує Костянтин Володимирович. 

Ми ж зазначимо, що команда «Комбіфід» не збирається зупинятися на досягнутому. На черзі — розширення продуктивності нового виробництва компанії, а отже, ще більше якісних комбікормів, преміксів й активних добавок. Як і розширення асортименту продукції. А отже, компанія розвивається, неухильно зберігаючи при цьому якість продукції. Це — головне. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ