Агрономія

Комбінований захист насіння збереже потенціал урожайності вже на ранніх етапах розвитку

Підтримка на старті

Підтримка на старті

Комбінований захист насіння допомагає зберегти потенціал урожайності вже на ранніх етапах розвитку.

Дмитро Шацман

Думаю, ні для кого не буде новиною, що кожна рослина має певний, закладений селекціонерами, генетичний потенціал урожайності. Проте чимало біотичних й абіотичних чинників не завжди дають змогу його розкрити. Адже маленька рослинка, що активно проростає із зерна, дуже чутлива не лише до високих чи низьких температур, надлишку чи браку вологи тощо, а й до ворожих організмів, що її оточують — грибів і бактерій, ґрунтових шкідників. Ситуація погіршується ще й через порушення сівозмін  — 7–8-пільні сівозміни вже більше виняток, ніж правило. Що, у свою чергу, призводить до нагромадження у ґрунті спільних для різних культур хвороб, які впливають не лише на фітосанітарний стан поля, а й на їх продуктивність. У результаті тільки на перших етапах проростання через несприятливі умови рослина може втратити понад 50% свого генетичного потенціалу врожайності.

Соняшник, що часто повертається на поперед нє місце через два-три роки, особливо гостро відчуває ці проблеми. Тому захистити рослину потрібно вже на етапі проростання, провівши передпосівну обробку насіння. Причому з огляду на насиченість наших ґрунтів шкодочинними організмами надійний захист насінині та сходам може гарантувати багатокомпонентний протруйник чи суміш препаратів — фунгіцидів й інсектицидів.

Базуючись на результатах багаторічних досліджень, які ми проводимо на нашому науково-дослідному полігоні «Поле знань», ми дійшли висновку, що найкращий захист насінині та молодій рослині соняшнику  — включно до 3–4 пари листків гарантує обробка насіння препаратами на основі флудиоксонілу, металаксил-М та тираму. Відразу зазначу — це не нові діючі речовини на ринку, проте дуже ефективні — так би мовити, золотий стандарт захисту насіння у світі. Флудиоксоніл має широкий спектр захисної дії, захищає проростки від грибних патогенів. Металаксил, який ми зазвичай вносимо в підвищеній дозі, добре захищає молоду рослину від несправжньої борошнистої роси — небезпечної хвороби, особливо для клеарфілд-гібридів соняшнику, що розвивається за несприятливих погодних умов. Адже коли ми вносимо відповідний гербіцид, рослина відчуває додатковий стрес, і саме в цей момент їй потрібен посилений фунгіцидний захист.

Безумовно, не можна ігнорувати й інсектицидний захист проростків. На жаль, багато господарників не вважають за потрібне обробляти насіння інсектицидом, уважаючи, що вони впливають на його схожість. Однак варто пам’ятати, що пошкодження посівів ґрунтовими шкідниками надалі позначиться не лише на густоті стояння, а й на зростанні забур’яненості. А, отже, й  на врожайності соняшнику. Тому питання має стояти тільки в правильному підборі інсектициду.

Надзвичайно важливим на початковому етапі вегетації є повноцінне живлення молодої рослини. Навіть брак одного елемента живлення призведе до зменшення її продуктивності. Тому обробка поживним комплексом макро- та мікроелементів сприяє покращеному живленню паростка на ранніх стадіях росту й розвитку, збільшує енергію проростання.

Для рослини, як і для людини, поява на світ є гормональним стресом. Експериментально доведено, що на початкових етапах розвитку рослина відчуває брак певних гормонів, бо не може їх самостійно виробляти. А від гормонів росту залежить розвиток кореневої системи та тканини. Тому додаткова обробка насіння гормональними препаратами дає змогу вирівняти гормональний фон, допомогти рослині розвиватися, захистити тканину на початковому етапі розвитку від зовнішніх чинників.

Власне такі завдання — нагодувати, захистити та гормонально підтримати й вирішує наша програма «Євросем преміум». Протягом кількох років ми відпрацьовували цю технологію на полігоні «Поле знань» за відповідними методиками й пересвідчилися, що захист гормональними препарати додає 6% прибавки врожайності, як порівняти з контролем. Окрім того, на 5–6% збільшується врожайність від додаткової обробки елементами живлення. В результаті маємо гарантовану 12–13% прибавку, порівнюючи з  контролем. Таким чином, просте рішення на основі комплексного підходу до захисту та живлення сходів дає стабільний ефект.

Дмитро Шацман, директор ТОВ «Євросем»

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ