Техніка

На прикладі нової генерації напівнавісних плугів доведено: меж досконалості не існує

Перевірені деталі на новій рамі

Перевірені деталі на новій рамі

 На прикладі нової генерації напівнавісних плугів доведено: меж досконалості не існує. 

Нова рама 

На зміну флагманській моделі напівнавісних оборотних плугів SERVO 6,50 приходить нова генерація SERVO T6000. Інженери Pöttinger переосмислили всю концепцію рами. Тепер головна рама рівномірно штовхається від опорного колеса. Додаткові розпірки гарантують потрібну стійкість. Таким чином, навантаження на центральну раму знижено, а потужність всієї конструкції збільшено. Незалежно від кількості корпусів (від 6 до 9) клас потужності нового SERVO T6000 становить неймовірних 500 к. с. Для експлуатації вам знадобиться потужність від 25–35 к. с. на корпус, разом із тим уся конструкція матиме значний запас міцності. 

Навіску розроблено акуратно й універсально під різні нижні тяги практично всіх марок тракторів. Оборотну вісь розміщено близько до навіски. Це мінімізує боковий увід і збільшує маневреність на розворотах. 

9-корпусна модель може мати робочу ширину від 3,15 до 5,22 м

Тепер рама плуга має модульну структуру. Останні три корпуси та додатковий +1 корпус у всіх плугів закріплено на одинакові секції рами. Рами плугів від 6 до 9 корпусів відрізнятимуться тільки передньою секцією — від двох до п’яти корпусів відповідно. На 6 та 7-корпусних моделях усі секції рами матимуть переріз 160 . 160 . 10 мм. На передні секції 8та 9-корпусних плугів передаватиметься більше навантаження, і тому вони посилені — 160 . 160 . 12,5 мм. 

Широке опорне колесо розміщено так, щоб лишатись в робочій зоні плуга. Це збільшує маневреність, зменшує радіус розвороту й дозволяє працювати максимально близько до краю поля чи іншої перешкоди. 

Висота рами, як і в SERVO 6,50, становить 80 см (опційно — 90 см). Більша висота рами забезпечена вищими метеликами кріплення. Стійки корпусів лишаються незмінними, тому не зменшується сила спрацювання розривних болтів. Розривні болти — жорсткістю 8,8. Співвідношення плечей навантаження забезпечує високу силу спрацювання в 6500 кг на долото. 

Налаштування корпусів 

Робоча ширина кожного корпусу може налаштовуватись плавно й безступенево від 35 до 58 см

Як і всі плуги Pöttinger, нова модель SERVO T6000 може бути оснащена гідравлічною зміною робочої ширини PLUS. Для Німецького ринку така система йде в стандартній комплектації. Залежно від можливостей трактора й умов на полі робоча ширина кожного корпусу може налаштовуватись плавно та безступенево від 35 до 58 см. Таким чином, 9-корпусна модель може мати робочу ширину від 3,15 до 5,22 м. Автоматично-, за допомогою гідравліки, — буде підлаштовано паралельність руху опорного колеса та ширина захвату першого корпусу.  

Також є модель із механічним налаштуванням. За допомогою системи отворів можна обрати одне з п’яти положень (35, 41, 47, 51 чи 58 см). У цьому разі потрібно механічно налаштовувати паралельність руху опорного колеса. Для моделей із механічним налаштуванням робочої ширини в базовій комплектації також механічне налаштування першого корпусу. Якщо ви плануєте застосовувати плуг із різними тракторами, то рекомендується опційне гідравлічне налаштування першого корпусу. 

Pöttinger пропонує плуги під найширший спектр потужностей
Pöttinger пропонує корпуси з найбільшою робочою шириною

Широкий спектр комплектацій 

Робочі органи та все опційне обладнання на нову модель плуга перекочувало з попередньої SERVO 6,50. Рішення, перевірені довгими роками практики в 120 країнах світу, тепер працюють на новому концепті. Для різних завдань і кожного типу ґрунтів можна обрати серед шести суцільних і двох смугових корпусів. Навіть є варіант для клейких болотних ґрунтів — корпус зі спеціального пластику. Відстань між корпусами — 102 см, що забезпечує роботу без закорковування навіть по значній кількості пожнивних решток. 

З попереднього модельного ряду SERVO 6,50 лишились корпуси, передплужники, чизелі, відрізні диски, розширювачі борозни й котки для зворотного ущільнення. На вибір пропонують звичайні долота, долота з твердосплавним напаюванням і варіант для роботи по найбільшому ущільненню — суцільне леміш-долото. 

Оборотну вісь розміщено близько до навіски. Це мінімізує боковий увід і збільшує маневреність на розворотах

Оновлена система підсилення тяги — на дишлі. Вона забезпечує активне навантаження на задню вісь трактора до 1100 кг. Переваги очевидні: зменшення пробуксовування, захист ґрунту та економія пального. На розворотах система автоматично вимикається. 

З березня 2023 року — доступна модель із функцією онланд (оранка біля борозни). Тут застосовано довшу гідравлічну складну поперечну балку та переднє опорне колесо. Таким чином, натисненням однієї кнопки можна перелаштувати плуг для роботи в борозні чи біля неї. 

Новий SERVO T6000 від Pöttinger має вигляд конструктора — на потужну раму ви можете навісити безліч варіантів комплектацій та опцій для виконання саме ваших завдань. Це оснащення може потребувати до шести гідравлічних з’єднань, плюс злив. У роботі вам знадобиться мінімальний набір з одного з’єднання подвійної дії для обороту плуга й опційно з’єднання простої дії для замка пакерного котка. 

Усі опції, як то захват пакерного котка, розширювач борозни, чизелі й ін., перекочували з попередньої моделі

У сухому залишку 

Зазвичай, виводячи нову генерацію техніки, виробники говорять про купу оновлень на старій серцевині. Pöttinger зробив кардинально протилежне — ми бачимо повністю нову, потужнішу центральну раму, на яку кріпляться вже знайомі деталі, що пройшли багаторічні випробування полем. Оновлена рама забезпечує неймовірно високий клас потужності в 500 к. с. — це зроблено із запасом міцності. Високий клас потужності дозволяє максимальну робочу ширину на кожен корпус у 58 см — продуктивність 7-корпусного плуга на рівні восьмикорпусних моделей інших виробників.  

Матеріали надало ТОВ «Пьотінгер Україна»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ