Агрономія

Фунгіцид Міравіс® Нео, має найширший спектр дії для захисту від хвороб пшениці та ячменю

Перемогти у битві за врожай

Перемогти у битві за врожай

Боротьба за врожай цього року складна як ніколи. Посівна під обстрілами, подорожчання ресурсів, холодна весна – в таких умовах українські аграрії працюють на межі зусиль. Нині ж перед фермерами відкривається ще один аграрний фронт – боротьба з хворобами сільгоспкультур. У таких умовах компанія «Сингента» пропонує інноваційний фунгіцид Міравіс® Нео, що має найширший спектр дії для захисту від хвороб пшениці та ячменю. Фунгіцид ефективний від таких агресивних хвороб пшениці та ячменю як піренофороз, різні види плямистості (сітчаста, темно-бура, смугаста), фузаріоз та септоріоз.

Стас Горпинюк

«Це інноваційний продукт, що дає нові можливості для збільшення врожайності пшениці та ячменю. І це перший продукт в Україні і світі, що контролює такий широкий спектр хвороб на пшениці і ячмені, – зазначив регіональний технічний експерт (Захід) компанії «Сингента» Стас Горпинюк. – Досі всі препарати мали неоднорідну дію на ці дві культури: якщо одні були більш ефективні на пшениці, то гірше захищали ячмінь, і навпаки. А, наприклад, щодо рамуляріозу та ринхоспоріозу, ці дві хвороби взагалі практично не контролювалися в світі. Якщо говорити про пероноспороз, та концентрація діючих речовин, яка використовувалася в Україні, не давала можливості контролювати ці хвороби. Саме через це був недобір урожаю, особливо в центральній, південній, східній Україні».

Як показали досліди, що їх проводили фахівці компанії «Сингента», урожайність пшениці та ячменю за застосування Міравіс® Нео зростає на 500-700 кг/га, порівняно з іншими елементами технології захисту культур.

Препарат зареєстрували в листопаді 2021 року, а нині він уже доступний на українському ринку. Нещодавно компанія здійснила перші його поставки в господарства. За словами Стаса Горпинюка, це переважно передові сільгосппідприємства, які відслідковують новинки в галузі сільського господарства. Хтось із них частково обробив посіви, щоб порівняти його дію з іншими препаратами, а хтось – повністю, тому що впевнені в його результаті.

Крім широкого спектру дії, головні переваги препарату такі:
• містить унікальний карбоксамід із нової підгрупи N-метокси-піразолкарбоксамідів;
• має три різні механізми дії на збудника хвороби;
• рівномірний розподіл у листі для оптимального захисту протягом довгого часу;
• унікальна ефективність у контролі піренофорозу, плямистостей (сітчастої, темно-бурої, смугастої), фузаріозів та септоріозів;
• відмінна стратегія боротьби з резистентністю – унікальний препарат, який не потребує партнерів;
• висока спорідненість із восковим шаром листя і фотостабільність, а також стійкість до змивання дощем.

«Препарат застосовують у період від виходу рослин у трубку до початку колосіння. Але найбільш ефективна фаза застосування цього препарату – це прапорцевий листок і для пшениці, і для ячменю. Тому якраз зараз у більшості регіонів настає найоптимальніша фаза застосування цього продукту», – зауважив Стас Горпинюк.

Він також додав, що особливих обмежень у використанні Міравіс® Нео немає. Препарат підпадає під загальні обмеження щодо застосування пестицидів в цілому і фунгіцидів зокрема. Тобто не слід використовувати його за стресових для рослин умов, як-от: недостатня зволоженість ґрунту та повітря, високі  температури тощо. Оптимальна температура застосування препарату – +12+25°С, а вологість повітря – не нижче 40%. Рекомендована норма витрати робочого розчину – 100-300 л/га.

Обприскування краще здійснювати профілактично або за появи перших ознак хвороби. І не рекомендується обробляти посіви, якщо листова пверхня волога, або якщо очікуються опади протягом 1,5-2 години після обробки. До того робочий розчин слід використати протягом 24 годин після приготування, пояснив фахівець.

«Навіть в умовах війни ми намагаємося бути максимально ефективними на українському ринку і підтримувати аграріїв, – додав Стас Горпинюк. – Так, саме українські фермери одними з перших у світі отримали до використання унікальний інноваціний препарат Міравіс® Нео».

Анжела Гаврилюк

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ