Агрономія

Озимий ріпак від Semelita: мінімум вкладень — максимум прибутку!

Озимий ріпак від Semelita: мінімум вкладень — максимум прибутку!

Вирощування ріпаку в Україні можна порівняти з грою в лотерею. З одного боку, його популярність тримається через стабільно високий рівень рентабельності. Це продукт експортоорієнтований, з яким досить просто потрапити на найбільші світові ринки. З іншого ж боку, ріпак — досить ризикована у вирощуванні культура, яка у невдалий рік замість очікуваних прибутків може стати джерелом самих тільки збитків.

Головним ризикованим чинником у вирощуванні ріпаку є недостатня кількість вологи в  ґрунті на момент висіву, що впливає на зміщення строків сівби до пізніших. Водночас рослини не встигають досягти оптимальної фази до входження в зимівлю, через що виникає загроза вимерзання рослин протягом зими. Крім того, через активний перехід нашої кліматичної зони від помірно-континентального до різко-континентального клімату набули поширення такі негативні явища, як гідрологічні посухи, епіфітотії хвороб, мутаційні зміни бур’янів. Додайте ще землі з низьким родючим фоном, проблеми з дотриманням сівозміни, еродовані поля тощо. Утім, названі чинники можна успішно мінімізувати. І центральне місце в нейтралізації впливу цих чинників посяде саме вдалий науково обґрунтований вибір насіннєвого матеріалу.

Тоді перед господарем постає вибір: чому надати перевагу — сорту чи гібриду?

Існують закономірні розбіжності між сортовим насінням ріпаку і гібридами, які відповідним чином формують позитивні й негативні характеристики насіння. Так, сортове насіння отримують у результаті природного запилення — перехресного або самозапилення. У цей процес залучено рослини одного виду. Насіннєвий матеріал відбирають із найкращих, тільки здорових рослин, що відповідають затвердженому стандарту сорту. Гібриди ж являють собою схрещування двох сортових ліній, які проявляють позитивні якості завдяки так званому ефекту гетерозису. І якщо до переваг гібридного насіння традиційно належали висока життєздатність, швидкий розвиток на ранніх стадіях, нижча норма висіву, вищий потенціал урожайності, краща здатність відростання навесні, то щодо сортового насіння сучасна світова селекція відповідає таким перевагам, як здатність до ранніх строків сівби, висока пластичність до погодних чинників, вищий вміст олії, тривале збереження корисних агрономічних властивостей, нижча вартість посівного матеріалу. І найголовніше — сучасні сорти Кортез і Рескатор, які ми випробовували, показали найкращу посухостійкість, що цілком закономірно, адже селекція по цих сортах велась оригінатором у Чехії, що за кліматичними умовами відповідає Півдню України. Крім того, незаперечною перевагою є вартість гектарної норми: якщо в насіння гібрида вона становить в межах 55–70 дол., то для сорту — 12 дол. Ще однією характерною особливістю як сорту Кортез, так і Рескатор, є відмінна здатність до регенерації, рослини захищені товстим восковим шаром, тому примхи погоди хоча й можуть зменшити врожай та затримати строки його збирання, проте навряд чи знищать його повністю. Навіть у разі зламу верхньої частини сорт може відновитися завдяки швидкому утворенню бічних стебел і сильному гілкуванню. Недаремно селекціонери зі специфічним для чехів почуттям гумору присвоїли такі назви цим сортам (Кортез — іспанський конкістадор, який у XV ст. знищив цивілізацію ацтеків. Рескатор (Жоффрей де Пейрак) — відомий пірат, один із головних героїв романів Анн и Сержа Голон про Анжеліку та екранізації цих книжок), натякаючи на захоплені своїми сортами гібридного насіннєвого ринку ріпаку.

КОРТЕЗ — сорт озимого ріпаку зі стабільною ознакою високої продуктивності. За роки (2011–2013) випробувального товарного вирощування в Чехії, забезпечив 5,09 т/га. Повільно наростає восени, тому потребує ранніх строків висіву. Має високу зимостійкість, швидке відновлення вегетації. За роки вирощування в Україні забезпечив урожайність на рівні 4,2–4,5 т/га.

РЕСКАТОР — один із найбільш ранньостиглих сортів серед представлених у Європі. Сорт за продуктивністю успішно конкурує з найкращими гібридами практично в усіх зонах вирощування (1-ше місце за врожайністю у 2011–2013 рр. у своїй групі, із середнім результатом 5,44 т/га). В Україні в різних ґрунтово-кліматичних умовах урожайність була від 3,8 до 4,7 т/га.

Кожне сільськогосподарське підприємство має індивідуально обирати сорт чи гібрид озимого ріпаку залежно від ґрунтово-кліматичних умов і своїх фінансових можливостей, проте селекційна наука не стоїть на місці й дає гідну відповідь у вигляді нових високопродуктивних сортів, найбільш адаптованих до викликів клімату, що змінюється.

Микола Сучек, керівник відділу R&D Vitagro Partner

Semelita

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ