Агромаркет

Використання технології озонування підвищує стійкість насіння до стресових умов

Озон нам у поміч

Озон нам у поміч

Корпорація «Агроексперт-Трейд» уже п’ять сезонів поспіль застосовує технологію озонування, щоб підвищити стійкість насіння до стресових умов. На часі — боротьба з коронавірусом

Попри карантин, агросектор нині працює у штатному режимі. Пальне, техніка, насіння — у доброго господаря все напоготові задовго до початку польових робіт. Нині в механізаторських бригадах та на фермах усі вдягли респіратори чи маски. Втім, схоже, цього може виявитися недостатньо…

Захистити життя на Землі

Заява авторитетного медичного журналу про живучість коронавірусу на склі, металі й пластику привернула увагу до нагальної потреби дезінфікувати машини й агрегати, відкриті поверхні й приміщення загалом. Найефективніше впоратися з таким непростим викликом здатний природний дезінфектор – озон.

Цей леткий газ із виразним гострим запахом виникає внаслідок впливу ультрафіолетового випромінювання на молекулу кисню (O2),  яка розщеплюється на два окремих атоми (атомарний кисень). Коли такий атом поєднується з іншою молекулою кисню, утворюється озон. Високий рівень його концентрації, наче фільтр шкідливого сонячного УФ-випромінювання, захищає життя на Землі.

Ще в 50-х роках ХХ ст. озон сертифікувало американське Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів FDA (Food and Drug Administration) – як цілком безпечний (Generally Recognized as Safe, GRAS) для прямого контакту з продуктами. Відтоді антимікробні властивості озону (реєстр. CAS № 10028-15-6) широко застосовують у харчовій промисловості. Про його ефективність боротьби з інфекціями й мікробами наразі ведуться дискусії. Відтак чимало науковців у провідних університетах світу досліджують вплив озону на різноманітні хвороби й синдроми, а Чжоу Мучжі, професор Університету Токіо Кейзай, запропонував вивчити його потенціал у протистоянні з коронавірусом. 

На що здатний атомарний кисень

Свого часу в Україні теж вели відповідні наукові й практичні дослідження. Деякі навіть можна розшукати на просторах наукових інтернет-бібліотек. Так, на початку 2000-х років учені Інституту рослинництва імені Юр’єва Української Академії аграрних наук та Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» досліджували механізм дії озону на насіння. З’ясувалося, що під час проростання й активації біохімічних процесів у зародку, коли на нього впливає продукт розпаду озону — атомарний кисень — обмін речовин активізується, тож така насінина має набагато вищу схожість. Озон спричиняє комплексну дію, а технології його застосування досить прості й за дотримання всіх необхідних вимог екологічно безпечні.

Під час лабораторних експериментів, зокрема, визначали, як проростатиме насіння різних зернових культур унаслідок дії різних доз і концентрацій озону. В усіх варіантах досліджуваних зразків енергія проростання збільшувалася на 1–3%.

Польові досліди показали, що оброблене озоноповітряною сумішшю кондиційне насіння дало стабільний ефект активізації сходів і подальше прискорення розвитку рослин, як порівняти з іншими методами передпосівної обробки. На всіх фазах вегетації (проростання, розвиток сходів, кущіння, вихід у трубку, колосіння) кращі показники демонстрували саме ті рослини, насіння яких було оброблене озоном.

Менші витрати — вищий прибуток

Протягом п’яти років ефективність передпосівної озонової обробки насіння зернових культур досліджували безпосередньо у виробничих умовах. У дослідних агропідприємствах Харківської області насіння озонували безпосередньо в сховищах і буртах за 5–15 днів перед сівбою. У період вегетації, дозрівання й збирання вели постійний контроль за станом і розвитком рослин, структурою врожаю.

Отримані результати із застосуванням різних варіантів передпосівної обробки насіння (звичайного протруювання, озонової технології й комбінованої технології) порівнювали за валовим збором, площею, урожайністю й додатковим прибутком. Зокрема, максимальне підвищення врожайності, згідно з результатами виробничих досліджень, було отримано завдяки комбінованій технології передпосівної обробки насіння. Таким чином, на думку вчених, агровиробники можуть суттєво оптимізувати агротехнологічний процес та зменшити екологічне навантаження на довкілля. Загалом на озонування тонни насіння достатньо всього лише 5 кВт•год енерговитрат.

Вивчити і скористатися проти COVID

У перевагах передпосівної обробки озоном насіння — передусім, у підвищенні його стійкості до стресових агрокліматичних умов, шкідників та інфекційних хвороб — уже п’ять сезонів поспіль мають нагоду на практиці пересвідчитися партнери корпорації «Агроексперт-Трейд». Вони ретельно планують строки сівби, оскільки ефект озонування триває лише певний період часу (до 7 днів), тож саме тоді посівні властивості насінини найвищі. А земля віддячує за таке господарювання рекордними врожаями — зокрема, 48 ц/га з поля гречки сорту Дикуль на Хмельниччині, 119 — залікової ваги з пшениці канадської селекції на Вінниччині, 60 — з гороху Світ у Херсонській області, 75 ц/га ярого ячменю канадської селекції у Миколаївській…

У нинішніх карантинних умовах корпорація «Агроексперт-Трейд» застосовує озон не тільки у виробничо-технологічних, а й у санітарних цілях – щоб захистити працівників підприємства. Розробили й виготовили спеціальну установку для обробки приміщень. Ведуть роз’яснювальну роботу серед персоналу й клієнтів. Кожна людина проходить на територію підприємства тільки через санітарно-епідеміологічний пост, дезінфекцію та озонування якого здійснюють регулярно.

***

Зважаючи на потребу України в запровадженні нових технологій для запобігання коронавірусній інфекції, очільниця корпорації «Агроексперт-Трейд» Вікторія Лавренко переконана: необхідно глибоко вивчити міжнародний досвід використання озону в боротьбі з вірусами, дослідити вплив озону на інфекції та віруси, а також відновити наукову дискусію в колах вчених-вірусологів щодо озонотерапії та її ефективності в боротьбі з COVID-19.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ