Агромаркет

Технологія озонування допомагає боротися з коронавірусом

Здоровий аргумент

Здоровий аргумент

Технологія озонування, яку вже п’ять сезонів поспіль застосовує в насінництві корпорація «Агроексперт Трейд», нині допомагає боротися з коронавірусом

Пандемія коронавірусу, нехай там що кажуть скептики, поставила «на паузу» силу-силенну бізнесів, галузей економіки й загалом країн. На жаль, дієвих ліків проти цієї напасті немає, медтехніки для тяжких хворих недостатньо, а тестування на ранніх стадіях через свої малі масштаби неадекватне. Тож кожен дбає передусім про власну безпеку і в силу власних компетенцій рятує світ: хтось у лікарні, інший у лабораторії, а ще хтось — у полі чи на заводі…

Методика, перевірена часом

Корпорація «Агроексперт-Трейд», добре знана на ринку своїми новаторськими підходами до передпосівної обробки насіння, вже п’ять сезонів послуговується технологією озонування. Унікальна методика має наукове підґрунтя. Озоноване насіння стає значно стійкішим до стресових агрокліматичних умов, шкідників та інфекційних хвороб, що підтверджено дослідженнями та щедрими врожаями на полях українських аграріїв — клієнтів корпорації (про це «Агромаркет» розповідав у випуску №4, 2020).

Під час карантину, щоби запобігти поширенню вірусів та інфекцій, «Агроексперт-Трейд» застосовує озон для дезінфекції приміщень та відвідувачів. Кожна людина проходить на територію підприємства тільки через санітарно-епідеміологічний пост, дезінфекцію та озонування якого здійснюють регулярно. А віднедавна в Городищі, де розташовано насіннєвий завод корпорації, облаштували спеціальний бокс для озонування транспорту. Тепер усі охочі — передусім міські служби оперативного реагування — можуть скористатися дієвим ноу-хау.

Зважаючи на потребу України в дієвих засобах для запобігання коронавірусній інфекції, очільниця корпорація «Агроексперт-Трейд» Вікторія Лавренко ініціювала вивчення міжнародного досвіду використання озону в боротьбі з вірусами. Однодумці й партнери підтримали ініціативу, і закипіла дослідницька робота. Звідусіль надходять звістки про новітні розробки і дослідження. Усе це піддається аналізу, щоби врешті спільними зусиллями виробити прийнятний для кожного механізм захисту.

«Це може бути терапевтично корисним…»

Власне, наукова дискусія в колах науковців стосовно ефективності озону триває вже не перший рік. Як відомо, ще в 70-х роках ХХ століття цей леткий газ зі специфічним запахом було сертифіковано американською FDA (Food and Drog Administration) як «повністю безпечний» (Generally Recognized as Safe, GRAS) для застосування в харчовій промисловості. Практичне застосування дало змогу глибоко дослідити комплексну дію озону. Відтак сучасні технології його застосування досить прості й, за умови дотримання всіх необхідних вимог, екологічно безпечні.

Як зауважує у своїй науковій статті (опублікованій у травні 2003 року) доктор медицини Джирард В. Суннен, здатність озону нейтралізувати бактерії, віруси, гриби та паразити у водних середовищах спонукала до створення заводів з очищення води у багатьох великих містах по всьому світу. Вчений описує широкий спектр застосування унікальних фізико-хімічних і біологічних властивостей атомарного кисню, зокрема, для пакування лікарських препаратів, фумігації будинків і споруд, дезінфекції операційних і систем кондиціонування в медзакладах тощо. Здавна озоном гоїли рани й опіки. Науковці встановили, які саме організми чутливі до впливу цієї багатої на енергію природної молекули. Відтак, на переконання автора статті, озон може відіграти неабияку роль у терапії гострих респіраторних вірусних синдромів. Доктор Суннен описує щонайменше шість можливих механізмів ефективної антивірусної дії озону. За його спостереженнями, озонотерапія здатна забезпечити унікальну специфічну для людини стимуляцію імунної системи, таким чином розробити те, що можна назвати автовакциною. Вчений пропонує розглянути методику лікування, яка була визнана нешкідливою для людей і тварин у сучасних протоколах лікування, в дослідженні боротьби з гострими респіраторними синдромами. «Це може бути терапевтично корисним і під час майбутніх епідемій, спричинених новими організмами, які, на жаль, напевно з’являться», — зробив висновок доктор медицини. Зауважимо: за 17 років до пандемії SARS-CoV-2 (скорочено від англ. Severe acute respiratory syndrome coronavirus — 2), відомого всім нам як новий коронавірус 2019 (2019-nCoV).

Інфузії озону допомогли одужати без інтенсивної терапії

Шукаючи дієві засоби боротьби з новим вірусом, фармацевти розробляють нові препарати й вакцини, медики випробовують усі можливі й неможливі комбінації ліків та протоколи боротьби з хворобою. Зокрема, в італійській лікарні Санта-Марія-делла Мізерікордія в Удіне вирішили скористатися озонотерапією, завдяки якій відсоток інкубованих хворих вдалося скоротити з 15 до 3%.

Як повідомила газета Il Messaggero Veneto, експериментальне лікування вирішила запровадити команда реаніматологів та інфекціоністів університетського медичного центру Фріулі, яку очолювали анестезіолог Амато Де Монте та фахівець з інфекційних хвороб Карло Таскіні. Вони вилучали у недужого 200 мілілітрів крові, піддавали її 10-хвилинному озонуванню, й одразу ж вливали її назад. Цю процедуру повторювали 3–4 рази. Таким чином, за словами пана Таскіні, клінічно було доведено, що терапія на базі інфузії озону здатна відновити імунну систему.

Передусім, як підкреслив пан Де Монте, обстежували інкубованих хворих у реанімації. Втім, здійснювати їм озонування крові було вже запізно, оскільки у цій фазі легені дуже травмовано. Водночас 35 із 36 пацієнтів, у котрих було виявлено COVID-19 на ранній стадії, вдалося уникнути 20-денної інтенсивної терапії завдяки експериментальному лікуванню. Загалом собівартість озону набагато нижча за послуги реанімації (де здебільшого і фіксують більшість летальних випадків).

Тепер медики чекають зеленого світла для початку клінічних досліджень (його проводитимуть разом з іншими центрами) від Італійського агентства з лікарських засобів та комітету з етики Інституту Спалланзані в Римі. Якщо дозвіл буде надано, в клінічному дослідженні залучать 200 пацієнтів, із яких 100 лікуватимуть противірусними препаратами, а другу половину — озоном та антивірусними препаратами.

***

Нині чимало вчених у провідних університетах світу досліджують вплив озону на різноманітні хвороби й синдроми. Втім, світ сьогодні опинився перед серйозними викликами, з якими потрібно давати раду просто вже. Україна, як і інші держави, потребує практичних рішень, що захистили б людей від небезпеки. Тож на часі взаємодія й обмін досвідом, що допоможе виробити дієві механізми.

Корпорація «Агроексперт-Трейд» відкрита до партнерства й синергії [email protected]; [email protected]

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ