Агромаркет

Особливості датського тестування

Особливості датського тестування

Простота й надійність систем точного землеробства компанії TeeJet Technologіes Denmark підтверджується комплексним тестуванням.

  

Перед тим як потрапити до фермера, сучасне високотехнологічне устаткування проходить тривалий процес тестування. І це не просто лабораторні випробування, а цілий комплекс різноманітних тестів «на виживання». Побувати на одному з таких виробничо-дослідницьких комплексів нам вдалося нещодавно в Ольбурзі, Данія. Саме тут розташовані виробничі корпуси сучасного технологічного устаткування для систем точного землеробства і обприскування, які виробляє компанія TeeJet Technologіes Denmark. Виробництво розміщене в одному з промислових районів на півночі Данії. Керівник європейського відділення компанії Томас Ліандер розповів, що лише кілька років тому це були приміщення фармацевтичної фірми, а з 2007 року в них переселилася й працює TeeJet Technologіes Denmark, яка до цього використовувала інший виробничий майданчик. Побувавши у виробничих приміщеннях компанії, ми побачили, що тут роблять якісні й високотехнологічні продукти, які дозволяють фермерам ефективно вести бізнес. І серед інших складових цього процесу важливу роль відіграє оригінальна система тестування моделей, які виконує компанія. Нам вдалося побачити, як все це відбувається.

 

Компактність і функціональність

 

Невеликі, але дуже функціонально продумано розташовані всі виробничі приміщення компанії мають загальну мету – не просто зібрати певний продукт або модель, а й перевірити їх у найрізноманітніших режимах роботи, виявити проблеми (якщо такі є) і вчасно їх усунути. Для цього існує кілька етапів контролю якості й тестування: спочатку все відбувається у виробничих корпусах, а потім безпосередньо переноситься на поля фермерських господарств.

 

Причому в самих виробничих корпусах, схожих більше на лабораторні, все дуже компактно й функціонально. Наприклад, чисті акуратні приміщення із системами для постійної підтримки певної температури й вологості повітря створюють сприятливу робочу атмосферу. Має бути не надто сухо й не надто волого – щоб прилади не іржавіли. Причому, за словами Т. Ліандера, всі працівники складального цеху – універсальні фахівці – кожен може збирати різні моделі. Все залежить від потреб замовників і… бажань самих працівників – вони можуть самі вибирати, що й коли їм робити. Компанія дуже цінує свій персонал і приділяє багато уваги поліпшенню умов його праці, наголошувував її керівник. І перше тестування всіх приладів здійснюють саме вони на своїх робочих столах, перевіряючи працездатність нових продуктів.

 

 Сауна для приладів

 

Друге тестування новинок проводять у лабораторії, наближеній до польових умов. Тут встановлено робочі макети посівного агрегата, розкидача добрив і обприскувача. Ми побачили, як устаткування для точного землеробства монтується інженерами компанії на ці польові комплекси, й воно починає «працювати», як у реальних умовах. Це дозволяє тестувати продукти цілий рік без особливих проблем.

 

Одним з найвідоміших продуктів компанії, що використовуються тривалий час, є електронний тестер втрат зерна в зернозбиральних комбайнах. Він універсальний і застосовується в моделях різних виробників цих машин. Ретельне тестування й налагодження цих продуктів дозволяє виробляти конкурентний продукт. Звичайно, подібним чином працюють і інші виробники, але ми побачили тут і таке, чого немає в багатьох конкурентів.

 

Невелика кімната, скоріше схоже на комору або побутове приміщення. Всередині всі її стіни і стеля повністю вкриті фольгою. Т. Ліандер сказав, що в компанії це приміщення називають сауною. Тут прилади, перевірені на першому етапі й зібрані з комплектуючих різних постачальників, проходять тестування в екстремальних умовах різних режимів вологості й температури протягом  12 або 24 годин. При цьому прилади під час тестування в таких умовах «увімкнені» й ніби працюють на повну потужність. Після такої «сауни» вони добре демонструють свої слабкі місця – якщо такі є. Якщо прилади проходять це тестування без проблем, то їх знову перевіряють у стандартних умовах і тільки потім відправляють замовникам у різні країни.

 

Японський всюдихід

 

Продовження тестування – тепер уже в польових умовах – ми побачили всього за кілька кілометрів від виробничих приміщень компанії в одному з фермерських господарств. Це особисте господарство Пера, що одночасно є й працівником компанії. Пер продемонстрував спочатку трактор, обладнаний гідравлічним розподільником і системами точного землеробства. Він був буквально «упакований» ними. Але головну увагу привернула саме унікальна машина для проведення тест-драйвів. Ця техніка – суміш трактора, всюдихода, обприскувача й автомобіля на колесах. Вона має обприскувачі з автоматичним контролем штанги. Машина справляла враження електронного робота з найновішими розробками. Т. Ліандер підтвердив, що на ній тестують зараз (у сніг і мороз!) нову систему, що з’явиться на ринку 2011 року. Її призначення – автоматичне керування, що встановлюватиметься безпосередньо на кермо трактора. Воно дозволяє механізаторові не бути прив’язаним до гідравліки й працювати із продуктом на новому рівні. Ми переконалися в цьому вже за кілька хвилин, працюючи з нею безпосередньо в полі.

 

Тест-драйв у снігу

 

Коли ми сіли разом з Пером у кабіну цієї машини, він встановив на ній дані на обприскування із шириною захвату штанги 5 м. Звичайно, це була симуляція – ніхто ніяких штанг не розкривав. Тим більше що ми їздили по невеликій (менше гектара) засніженій ділянці. Але на моніторах усе відображалося, начебто ми реально працюємо в полі й проводимо обприскування.

 

Обравши напрямок руху, встановивши точки А і В, почали «обприскування». При цьому на моніторі було видно вже «оброблену» ділянку поля. Коли робили наступний прохід, то система сама вибрала курс, і Пер, сидячи за кермом, взагалі керма не торкався – рухалися автоматично. Тільки на краю поля він узявся за кермо й зробив розворот. А далі все повторилося. Що цікаво: коли на моніторі система показувала «перекриття обприскуваних ділянок», то автоматично вимикалися форсунки на певних частинах рами й фактично перекриття не було. Ця система називається автоматичне керування секціями штанги ABSC.

 

Авторові цих рядків теж вдалося попрацювати таким чином, і мушу відзначити, що це не так складно. До речі, Пер повідомив, що недавно його 8-річна донька, подивившись лише раз на роботу системи, легко навчилася нею управляти!

 

Сухий залишок

 

Підводячи підсумки наших тестів, ми поставили запитання про особливі потреби українського ринку в такому устаткуванні. Т. Ліандер сказав, що нашим фермерам потрібні дуже надійні (здатні витримати складні умови середовища), функціональні й одночасно прості системи. Є продукти компанії, які вже понад 10 років на ринку і досі мають незмінний попит. Саме таке устаткування компанія розробляє й сьогодні.

 

Оснащення сільськогосподарської техніки таким устаткуванням підвищує її конкурентоздатність і виводить його на найсучасніший рівень, поліпшуючи умови праці аграріїв, підвищуючи продуктивність і збільшуючи прибутки.

 

 

Ілля Клочко

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
Інші статті в цьому журналі
АгроМаркет
АгроМаркет
АгроМаркет
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ