Агрономія

Особливості боротьби з падалицею стійких гібридів соняшнику в посівах зернових

Особливості боротьби з падалицею стійких гібридів соняшнику в посівах зернових

Особливості боротьби з падалицею стійких гібридів соняшнику в посівах зернових

За останні роки серед виробників набули популярності гібриди соняшнику, що вирощують за технологіями ЕкспресСан і Clearfield. Ці технології мають очевидні переваги проти класичної технології, зокрема, можливість боротьби з двосім’ядольними бур’янами після сходів культури та контроль вовчку соняшникового. Проте поряд із тим вони можуть створювати проблеми для культур, що висівають після них, зокрема, для озимих і ярих зернових колосових. Це може бути як післядія гербіциду, так і падалиця соняшнику.

Традиційно найпоширенішими препаратами для захисту зернових від бур’янів є гербіциди на основі діючої речовини трибенурон-метил, наприклад Меркурій®. Ці препарати цікаві для споживача низькою нормою обробки, широким вікном застосування — до прапорцевого листка включно, ефективною дією за низьких температур, але якщо попередником є соняшник, що стійкий до цієї діючої речовини, то з зрозумілих причин ми не можемо їх застосовувати.

Проти падалиці соняшнику, стійкого до імідазолінонів, трибенурон-метил також буде не ефективним, бо, незважаючи на те, що ці гербіциди належать до різних хімічних груп, вони всі за механізмом дії є інгібіторами ALS, тобто мають перехресну стійкість. Відповідно, низьку ефективність матимуть й інші гербіциди, що, як і трибенурон-метил, належать до хімічної групи сульфонілсечовини.

Гербіциди групи синтетичних ауксинів, до яких належать МЦПА, солі й ефіри 2,4-Д, дикамба є ефективними проти падалиці стійких соняшників, проте на заваді їх застосування часто стає кінець кущення, особливо в посівах озимої пшениці та ячменю, бо на момент початку виходу в трубку цих культур ще немає масових сходів падалиці.

Ця ситуація зумовлює використання на таких посівах в основному двох гербіцидів: перший — Сулам® є поєднанням ефіру 2,4 Д та флорасуламу, другий — Корвет®, має у своєму складі флорасулам і флуметсулам.

Гербіцид Сулам® дозволено застосовувати до появи другого міжвузля в зернових культур, він успішно знищує практично всі двосім’ядольні бур’яни.

Корвет® має довший строк застосування — до появи прапорцевого листка в культури, має ґрунтову дію, що дозволяє знищувати наступні сходи бур’янів і водночас добре контролює перерослі бур’яни. Максимальна ефективність досягається за обробки молодих бур’янів на початкових етапах їх розвитку, коли умови середовища (температура, вологість) найсприятливіші для активного зростання. Обприскування слід проводити в момент активного росту бур’янів. Корвет® є найефективнішим гербіцидом у контролі підмаренника чіпкого, забезпечуючи знищення цього проблемного бур’яну на стадіях понад 5 кілець. Препарат у максимальних нормах витрати забезпечує високу ефективність на перерослих чутливих бур’янах за застосування у фазу виходу в трубку культури. Ріст рослин чутливих бур’янів припиняється протягом доби після обробки. Перші видимі симптоми дії препарату проявляються уже через 1–2 дні після обприскування. Остаточної загибелі чутливих бур’янів можна очікувати через 2–3 тижні залежно від видового складу та стадії розвитку бур’янів під час обприскування, густоти стояння культури, умов навколишнього середовища до, під час і після обприскування.

Вдале поєднання в системі захисту зернових колосових культур гербіцидів Сулам® і Корвет® дозволить правильно спланувати боротьбу з бур’янами в посівах зернових колосових культур і забезпечить чистоту ваших полів.

Геннадій Підпальний, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ