Овочі-Ягоди-Сад

Cадівники та виноградарі активно шукають шляхи оптимізації своїх виробничих затрат

Оптимальний вибір захисту

Оптимальний вибір захисту
Андрій Агріров (зліва) та Сергій Апчел

Екстремальні погодні умови суттєво збільшують витратну складову агробізнесу. Тож садівники та виноградарі активно шукають шляхи оптимізації своїх виробничих затрат 

Агровиробники, які займаються вирощуванням різних плодово-ягідних культур, стикаються з численними проблемами щодо їх захисту, а тому часто вважають за краще мати справу з комбінованими препаратами. По-перше, вигідніше купити два в одному, ніж брати кожен компонент окремо, особливо, якщо підприємство використовує міжнародні фірмові препарати. По-друге, в комплексних рішеннях вже враховані всі концентрації та сумісність, тож імовірність допустити помилку під час змішування зникає. 

Саме за цим принципом працює сільське фермерське господарство «Вікторія» (Одеська область). Цього сезону тут зібрали відмінний урожай персика і сливи, запобігли втраті врожаю черешні, яка по всій країні постраждала від погодних умов, а також суттєво заощадили кошти. 

ВДАЛА КОМБІНАЦІЯ 

Здебільшого СФГ «Вікторія» вирощує зернові (пшеницю, ячмінь, ріпак, кукурудзу) та овочі (є томати у відкритому ґрунті). Однак 300 га виділено під плодово-ягідні насадження. З них під виноградом — 100 га, черешнею — 85 га, сливою — 60 га, персиком — 40 га, під яблунями — 20 га. Всього у підприємства в обробленні 4 тис. гектарів землі. 

Персика цього року «Вікторія» зібрала 15 т/га. Агроном господарства Андрій Аргіров оцінює завершення сезону цієї культурі на «відмінно». На переробку продали 10–15% врожаю, а основна частина пішла на свіжий ринок. 

Після холодної весни, коли в травні пішло різке потепління, в персикових насадженнях розпочався сильний спалах попелиці. Допоміг із нею препарат Люкс Максі, який містить два неонікотиноїди — тіаметоксам та ацетаміприд. 

«Це препарат з високоефективною системною дією, — зазначає Андрій Аргіров. — На пізніх персиках, які ми збирали у вересні, спрацював відмінно». 

Люкс Максі — один із багатьох препаратів UKRAVIT SCIENCE PARK, які господарство успішно використовує вже упродовж декількох років. Андрій Аргіров знає, у продуктовому портфелі компанії є такі комбінації ДР, які не знайдеш в асортименті інших фірм. Такі препарати використовувати завжди вигідніше, ніж купувати й поєднувати різні. А в цьому конкретному випадку вони ще й не поступаються якістю та ефективністю конкурентним продуктам на ринку. 

Так, цього сезону системний фунгіцид Самшит допоміг господарству здолати пізній спалах кучерявості листя персика, яка виникла після сильних літніх дощів. Фунгіцид краще застосовувати за великої кількості листя — втрати становитимуть усього 5–10% листового апарату, радить Андрій Аргіров. Препарат забезпечує практично миттєвий «стоп-ефект», зазначає він. 

«Самшит також є незамінним у пізніші строки, коли за настання тепла всі починають моніторити наявність шкідників і зовсім забувають про кучерявість, як було цього сезону,— розповідає агроном. — У середині травня відбулося різке похолодання, і пішла сильна ураженість хворобою. Ми застосували Самшит, і врожай та якість персиків отримали на високому рівні». 

Агроном зазначає, що Самшит ефективний у застосуванні також на яблуневих садах і на виноградниках. Зокрема, в системі захисту винограду «Вікторії» препарати UKRAVIT SCIENCE PARK відіграють особливу роль: продукти компанії покривають 90% потреб цієї культури. 

Виноградник господарства розташований в одному з найбільш проблемних для ведення агро районів Одеської області — Лимані. Засолені водойми та ґрунти не дають змоги організувати тут зрошення, а щорічні дедалі потужніші посухи роблять вирощування винограду дедалі менш рентабельним. Однак стійкі сорти, такі як Шардоне (на площі 10 га), господарство продовжує вирощувати. Він засаджений навколо іншими сортами, які практично засохли. 

«Нам у будь-якому разі треба обробляти всю площу, інакше отримаємо багато шкідників і хвороб, — пояснює Андрій Аргіров. — На сьогодні обробляти весь виноградник дорогими іноземними препаратами не рентабельно, тож ми перейшли на продукти UKRAVIT SCIENCE PARK, які не поступаються в ефективності, але коштують відсотків на 40 менше». 

Зняти з винограду листовійку не перший сезон «Вікторії» допомагає інсектицид Антихрущ. І тут знову приклад подвійної дії: за допомогою біфентрину він одночасно впливає і на самок кліщів під час виходу із зимуючої стадії. 

«Пізніше з підвищенням температури ми отримуємо на 80–90% меншу популяцію», — резюмує агроном. 

«ПЕРША СКРИПКА» 

Супутній препарат часом може відігравати доволі значущу роль. І керівництво «Вікторії» цьому переконалося на власному досвіді, застосувавши цього сезону новий ад’ювант від UKRAVIT SCIENCE PARK — Інгрес. 

«Бувають ситуації, коли, заощадивши на ад’юванті, можна майже повністю нівелювати дію того чи іншого інсектициду чи фунгіциду, — впевнений Андрій Аргіров. — Наприклад, деякі препарати не можна застосовувати за підвищених температур, оскільки відбувається розпад діючих речовин або їх випаровування. А у нас трапляється, що й ночами температура нижче як +28–30 °С не падає. Тож ми намагаємося працювати якомога пізніше з вечора. Однак вночі може випадати роса, тобто є ризик, що вона його змиє. І в нас залишається дуже вузьке вікно для його оптимального застосування». 

В цьому разі на допомогу приходить ад’ювант Інгрес, який, знімаючи поверхневий натяг рідини, допомагає препарату рівномірно розподілятися по всій поверхні листка й підсилює проникність. Особливо це актуально для контактних фунгіцидів. 

Рекомендована виробником норма застосування Інгрес — 15–50 г/100 л води. Для садових насаджень норму доцільно використовувати майже максимальну. Господарство застосовує Інгрес також під час обробки посівів ріпака. Вартість витрати препарату на гектар не перевищує 3 дол. Враховуючи, що загальна вартість фунгіцидноінсектицидного оброблення на гектар у «Вікторії» становить 100 дол., економіка процесу переконлива. 

Щоб проілюструвати, наскільки активно господарства регіону застосовують ад’ювант, керівник регіонального представництва UKRAVIT SCIENCE PARK в Одеській області Сергій Апчел наводить цифри і факти. «Ще далеко не кінець року, а ми вже реалізували в Одеській області 10 т Інгресу. Наприклад, фермерське господарство «Колос» придбало у нас 2 т: звідти раз у раз йшли запити — то на 500 л, то на 400 л», — розповідає менеджер. 

Інший новий препарат, який «Вікторія» взяла на пробу у виробника, — інсектицид Туріл. Його відразу випробували на сливі проти листовійки. «Туріл ефективно контролює личинок не тільки першого, другого і третього, але й частково четвертого віків листовійки, — розповідає Андрій Аргіров. — Ми користувалися препаратами й інших виробників, але Туріл забезпечив високу ефективність, а його гектарна норма обійшлася на 4 дол. дешевше порівняно з іншими. Ми потім застосовували його на томатах і на ріпаку проти совок й навіть капустяної молі, з якою по всій Бессарабії були проблеми останні 2–3 роки». 

Агроном каже, що наступного року господарство планує зменшити закупівлю препаратів інших виробників, щоб замінити їх на Туріл. 

ВЧАСНО = УСПІШНО 

Цього року виноградники «Вікторії» та інших господарств регіону мали «нештатну» ситуацію з гроновою листовійкою. Через перепади температур утворення личинок йшло теж хвилями, і це в підсумку сильно подовжило життєвий цикл шкідника. Крім того, агрономи не завжди могли чітко відстежувати, коли літ поновлювався. Минулого року подібна ситуація була і на ріпаку з прихованохоботником. В таких екстрених ситуаціях препарат часом потрібен вже на наступний день. А UKRAVIT SCIENCE PARK — одна з небагатьох компаній, яка реагує швидко. 

«Я телефонував менеджеру і говорив, що через дві години плануємо обробку тож препарат потребуємо терміново. Протягом двох-трьох годин потрібні продукти вже були у нас», — згадує Андрій Аргіров. 

Наразі, розповідає Сергій Апчел, UKRAVIT SCIENCE PARK будує другий склад з досконалішими системами логістики. «Далеку Бессарабію ми перекриємо», — впевнений він. 

Велике завантаження в розпал сезону і в «Інституту здоров’я рослин», що в Черкасах. Однак тут — вже в масштабах всієї країни. Вчені досліджують ґрунт, воду, ЗЗР і добрива, насіння та рослинний матеріал, які надсилають агрономи з різних областей. Відтоді, як керівництво «Вікторії» дізналося, що UKRAVIT SCIENCE PARK відкрив Інститут, вони розпочали досліджувати різноманітні зразки — ґрунт, готову продукцію тощо. Отримана інформація допомагала приймати ті чи інші важливі рішення у процесі агровиробництва. 

Ключове слово у взаємодії з «Інститутом здоров’я рослин» — «вчасно», зазначає Сергій Апчел. Господарства часто приймають рішення провести дослідження, коли проблема підступила вже впритул. Та в UKRAVIT SCIENCE PARK готові й до такого повороту, тож співпраця з ними завжди надійна та ефективна. 

Дмитро Громов 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ