Тваринництво

Cистеми вентиляції у свинарських приміщеннях залежать від особливостей конструкції будівлі

Оптимальна вентиляція

Оптимальна вентиляція

Cистеми вентиляції у свинарських приміщеннях залежать від особливостей конструкції будівлі 

З поверненням теплої погоди у свинарниках потрібно проводити належний контроль температури та вентиляції, щоб допомогти захистити тварин від теплового стресу, який може поставити під загрозу їхнє здоров’я та продуктивність. Розглянемо основні варіанти системи вентиляції влітку у свинарських приміщеннях, які залежать від особливостей конструкції будівлі. 

Приміщення із залізобетонних напіврам 

Здебільшого вітчизняні тваринники застосовують уже давно збудовані ферми із залізобетонних напіврам, так звані клюшечники. Перевага клюшечників полягає в тому, що в Україні будівлі цієї конструкції є в наявності, наприклад, у вигляді приміщень, які в минулому використовували як корівники. Залежно від стану клюшечника на перетворення його в приміщення для утримання свиней витрачають чималі кошти й трудовитрати. Проте існує думка, що реконструкція старого клюшечника обходиться дешевше, ніж будівництво нового приміщення із сучасних будівельних матеріалів. 

Але з погляду вентиляції клюшечники мають деякі вади. Якщо ви плануєте побудувати нову свиноферму і готові починати будівництво з нуля, наполегливо рекомендуємо вам розглянути варіант будівель із підвісною стелею. 

У чому полягають переваги приміщення з підвісною стелею, порівнюючи зі знайомими всім нам клюшечниками? Подивімося на рисунки. 

Об’єм будівлі 

Кубометраж внутрішнього простору для вентилювання, охолодження або обігріву приміщення безпосередньо впливає на енерговитрати. Як видно з порівняння будівлі 1 з підвісною стелею з будівлею 2 без підвісної стелі (рис. 1), різниця в об’ємі приміщення становить 1825 м. на користь будівлі з підвісною стелею. 

Розріз будівлі з підвісною стелею
Розріз будівлі без підвісної стелі

Теплоізоляція 

Щоб теплоізолювати будівлі без підвісної стелі, потрібно утеплити дах. Для теплоізоляції будівлі з підвісною стелею утеплюється НЕ дах, а стеля, що набагато вигідніше економічно. По-перше, площа двосхилого даху більша, ніж площа плоскої підвісної стелі, тобто потребує більше матеріалу. По-друге, щоб досягти однакової температури всередині будівлі (рис. 2), дах клюшечника потрібно утеплювати таким матеріалом, як полістирол або уретан, в той час як горище досить утеплити мінватою, що фінансово набагато вигідніше. 

Утеплення підвісної стелі набагато вигідніше та ефективніше, ніж утеплення даху

Аеродинаміка 

Обговоримо важливість аеродинаміки у свинарських приміщеннях у спекотну пору року. Охолодження свиней відбувається кількома способами. Свині віддають тепло в навколишнє середовище внаслідок проведення, конвекції і випромінювання, а також випаровування через дихальні шляхи. Аеродинаміка важлива для конвекції — охолодження тіла внаслідок руху повітря вздовж шкірного покриву тварини. Вона становить 35% загальних тепловтрат тварин. 

Таблиця. Зміна ефективної температури за різної швидкості руху повітря на рівні тварин

Тунельна вентиляція сприяє досягненню ефекту охолодження тварин завдяки конвекції. Якщо створити швидкість руху повітря 1,5 м/с на рівні свині (табл.), це дасть змогу знизити температуру, яку вона відчуває, на +10 °C. Такого охолоджувального ефекту можна легко досягти в приміщенні типу «пенал» (неширока, довга будівля з підвісною стелею). 

Якщо ви хочете отримати таку саму швидкість руху повітря і такий самий ефект охолодження тварин у клюшечнику, вам доведеться встановити майже вдвічі більше вентиляторів. Можна уявити різницю в інвестиції в обладнання і в операційні витрати на електроенергію. 

Табл. показує, як змінюється ефективна температура внаслідок швидкості руху повітря на рівні тварин. Слід урахувати, що оптимальна швидкість руху повітря з метою охолодження залежить від віку і групи тварин. Надмірне зростання швидкості руху повітря призводить до протягів, які негативно позначаються на здоров’ї тварин. Це особливо критично для свиноматок на опоросі та поросят на дорощуванні. Тому для свиней на заплідненні, очікуванні й на ділянках відгодівлі рекомендується використовувати тунельну вентиляцію, а на ділянках для опоросу і дорощування рекомендується поперечна вентиляція. 

Охолодження за допомогою випарних касет 

Зверніть увагу, що охолодження рухом повітря — це перший етап охолодження тварин. Якщо треба створити ще більше прохолоди в приміщенні, переходимо до другого етапу — системи випарного охолодження, завдяки якій температуру в приміщенні можна знизити на 10–12 °C. 

Таким чином, за зовнішньої температури +35 °C на ділянці відгодівлі спочатку можна знизити ефективну температуру на 10 °C тунельною вентиляцією (тобто тварини будуть відчувати +25 °C), а потім увімкнути випарне охолодження й знизити температуру в приміщенні до належної комфортної температури залежно від віку і ваги тварин. 

Перевага тунельної і поперечної вентиляції полягає ще і в тому, що вологе повітря від випарних касет досить швидко виводиться з приміщення, забираючи із собою спеку і не встигаючи підвищити відносну вологість повітря до критичного рівня. 

Повернемося до наших клюшечників. Через їх конструкції досягти належного охолодження тварин швидкістю руху повітря вкрай витратно, як із боку інвестиції в обладнання, так і з операційних витрат. Тому основний ефект охолодження можна досягти тільки зниженням температури повітря в приміщенні за допомогою випарного охолодження. 

В основному система вентиляції в клюшечниках складається зі стінних припливних клапанів і витяжних шахт, а як випарне охолодження застосовують касети (кул-педи) або систему туманоутворення. 

Система туманоутворення 

Система туманоутворення має такий самий принцип роботи, як і система випарних касет: охолодження повітря відбувається внаслідок випаровування води в повітря. Оскільки в процесі охолодження підвищується відносна вологість повітря, важливо, щоб витяжна вентиляція була на достатньому рівні, щоб своєчасно виводити вологе повітря з приміщення і не ускладнювати дихання свиней. Також рекомендується встановити вентилятори-розгінники, щоб створити додатковий рух повітря в приміщенні. 

Ступінь охолодження повітря залежить від відсотка початкової відносної вологості в приміщенні. Чим вища відносна вологість, тим менший ефект охолодження. Також не забувайте про фактор ефективної температури. За відносної вологості повітря понад 80% свиня відчуває вищу температуру, ніж показує датчик температури. Наприклад, за температури повітря +28 °C і відносної вологості 80% ефективна температура становить +30 °C (NRC 1981). 

Якою довговічною буде ваша система туманоутворення, залежить від якості води. Показники не мають перевищуватись. Оскільки випаровуються тільки молекули води, в системі можуть осідати малорозчинні солі. Чим чистіша і м’якіша буде вода, тим краще для обладнання. Підготовку води проводять із використанням спеціальних фільтрів і за потреби хімічних реагентів. Обслуговування системи туманоутворення — це періодичне очищення форсунок, фільтрів і щорічна перевірка помпи. Частота заміни фільтрів залежить від якості води. 

Як видно, є різні концепції систем вентиляції будівель для утримання свиней, і кожна з них може бути ефективною. Розбіжності виникають через витрати на будівництво, теплоізоляцію, обладнання та операційні витрати, що кожне господарство має враховувати, виходячи з індивідуальної ситуації.

Матеріал надала компанія Hog Slat (Україна) 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ