Агромаркет

Огляд ринку в травні та червневий прогноз, 2015 рік

Огляд ринку в травні та червневий прогноз, 2015 рік

Пшениця

 

У другій половині квітня котирування на травневий ф’ючерсний контракт пшениці почали стрімко знижуватись, і вже в третій декаді місяця впали до позначки 172 дол./т. На знижувальний тренд вплинули квітневий звіт експертів USDA, у якому були підвищені показники світового виробництва пшениці у 2014/15 МР до 726,45 млн тонн (716,8 млн тонн у попередньому сезоні), що на 1,7 млн тонн більше, ніж у попередньому звіті, а також опади на півдні американських рівнин, де спостерігалася їх нестача. Наступного місяця слід очікувати різноспрямованої тенденції формування ціни на СВОТ у Чикаго. На зростання ціни й далі впливатимуть експірація ф’ючерсного контракту з травневого на липневий і метеорологічні умови в США та Причорноморському регіоні, що можуть позначитися на зменшенні виробництва зернової й урожайності загалом. На зниження котирувань впливатимуть рекордний урожай зернової проти минулого року, зниження цін на сиру нафту та зростання курсу долара, а також не слід забувати про рекордні світові перехідні запаси зернової. До того ж одним із найважливіших чинників впливу на формування міжнародних цін на пшеницю в найближчі місяці будуть невирішений збройний конфлікт між Росією й Україною. Котирування на липневий ф’ючерсний контракт на CBOT коливатимуться в діапазоні 165–190 дол./т.

 

Кукурудза

 

Протягом останньої декади квітня котирування кукурудзи рухалися переважно в знижувальному тренді. Ціна наприкінці місяця впала до 141 дол./т, і після виходу останнього звіту USDA котирування продовжили цей тренд. Так, ціна за квітень втратила 11 дол./т — до 167 дол./т наприкінці місяця на умовах CPT (Мексиканська затока); на умовах FOB ціна за квітень знизилася до 175 дол./т проти 196 дол./т у березні. Протягом травня ціни рухалися різносторонньо через просування збиральної кампанії в Південній Америці та посівну кампанію в США. На зростання ціни наступних місяців впливатиме прогноз зниження посівних площ під кукурудзою на 2015 рік у США на 1,75 млн га — до 33,64 млн га проти минулого сезону, а також активізація закупівель трейдерами після того, як котирування впали у квітні до семимісячного мінімуму. На зниження ціни й далі впливатимуть фундаментальні чинники, перспективи рекордного врожаю та запасів кукурудзи, а також поступове зниження темпів експорту американської кукурудзи через надходження зерна з України та Південної Америки за привабливішою ціною. Тому котирування на липневий ф’ючерсний контракт на CBOT коливатиметься в діапазоні 135–155 дол./т.

 

 

Соєві боби

 

Котирування сої на CBOT у Чикаго протягом другої половини квітня рухалися переважно у висхідному тренді й зросли на початку травня до 364 дол./т. На збільшення ціни вплинула загроза відновлення страйку бразильських перевізників, а також початок страйку в Аргентині робітників портів і переробників. Це призвело до уповільнення експорту південноамериканської олійної, що, своєю чергою, збільшило попит на американську сою.

 

У травні відбулося надходження більшої кількості пропозицій південноамериканської олійної на міжнародний ринок, тому ціни на сою знизилися. На суттєве зниження ціни в травні впливав невирішений конфлікт уряду Бразилії й Аргентини між профспілками автоперевізників і працівників портів, що змушуватиме призупиняти відвантаження олійної на міжнародні ринки, а американських трейдерів — продавати свої залишки імпортерам. Тому котирування на липневий ф’ючерсний контракт на CBOT коливатимуться у діапазоні 345–365 дол./т.

 

Ріпак

 

Котирування травневого ф’ючерсного контракту насіння ріпаку протягом квітня рухалися переважно у висхідному тренді та зросли в другій декаді місяця до 383 євро/т проти 364 євро/т на аналогічну дату в березні. На початку травня ціни дещо втратили свої позиції до 352 євро/т після експірації контракту з травневого на дешевший серпневий.

Поступовий прогноз зростання виробництва ріпаку в країнах ЄС, зміцнення євро, падіння цін на сусідніх майданчиках сої та продуктів переробки — всі ці чинники свідчать про зниження цін на насіння ріпаку в Європі в короткостроковій перспективі. До того ж падіння світових цін на сиру нафту призведе до зниження рентабельності виробництва біопалива, а отже, з часом позначиться й на падінні обсягів виробництва біодизеля в Європейському Союзі, що означатиме помітне зниження ринкового попиту на олійну. У довгостроковій перспективі на зростання цін впливатимуть можливе ослаблення національної валюти, а також зміна погодних умов, що може негативно позначитися на формування врожаю.

Котирування на серпневий ф’ючерсний контракт на біржі NYSE Liffe (Париж) у травні-червні коливатимуться в діапазоні 345–365 євро/т.

 

Цукор

 

Ринок цукру демонстрував різнопланову цінову тенденцію.У другій половині квітня котирування на травневий контракт торгувалися на рівні 273–296 дол./т, у першій половині травня ціни на липневий ф’ючерс становили 275–299 дол./т і під кінець місяця (22 травня) знизилися до 271,4 дол./т.

Зниженню цін на світовому ринку цукру сприяло зростання пропозиції солодкого продукту з Бразилії. За даними МСГ США, валовий збір цукрової тростини в Бразилії у 2015/16 МР збільшиться на 3% — до 648 млн тонн, завдяки зростанню врожайності. Проте експортні постачання цукру найімовірніше скоротяться через збільшення виробництва етанолу. Наступного сезону за зростання внутрішнього споживання експорт цукру з Бразилії знизиться на 200 тис. тонн — до 24,35 млн тонн, що призведе до зростання світових цін. Підтримали низхідний тренд підвищені прогнози виробництва у ЄС, Таїланді, Аргентині, Австралії, Мексиці, Гватемалі.

У короткостроковій перспективі на світовому ринку цукру спостерігатиметься незначна волатильність цін. Падінню цін й далі сприятиме зростання світової пропозиції цукру з Бразилії й Індії, проте значний вплив на зворотний тренд матиме погодний чинник, зокрема, Ель-Ніньо. Котирування цукру в червні торгуватимуться в діапазоні 270–290 дол./т.

 

 

газета “АгроМаркет”, червень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ