Техніка

Доступний обприскувач з імпортним начинням — це саме те, чого потребує більшість українських аграріїв у нестабільних умовах

Вітчизняний «захисник»

Вітчизняний «захисник»

 Доступний обприскувач з імпортним начинням — це саме те, чого потребує більшість українських аграріїв у нестабільних умовах.  

Причіпні обприскувачі й нині мають неабиякий попит серед аграріїв різних статків, бо це зручні й недорогі машини. 

ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» посідає одне з провідних місць у цьому сегменті, оскільки у своїй продукції поєднує співвідношення ціна — якість. 

На Дні агротехнологій, що відбувся під Львовом, компанія презентувала свою оновлену модель причіпного обприскувача «Титан», але дещо з більшим баком (3200 л). За короткий час вона завоювала прихильність покупців і стала флагманом продажів: частка в загальному обсязі виробництва становить близько 55%. Відрізняється модель тільки тим, що раму зроблено не з профільних труб (як це було на попередніх моделях), а з листового металу. Підприємство має все обладнання, яке потрібно для цього. В результаті конструкція обприскувача стала легшою й водночас не менш міцною. Ширина захвату штанги — 24 м, що пристає до переважної більшості технологій сівби. 

У базовій комплектації штанга ділиться на п’ять секцій

Модель «Титан» обирають як невеличкі фермери з обсягом земельного банку 400–500 га, так і великі компанії з десятками й навіть сотнями тисяч гектарів у користуванні. Для агрегатування достатньо трактора потужністю 80–100 к. с. Максимальна вага заправленого обприскувача становить трохи більше за 5 т, і для переміщення його по полю не потрібне велике тягове зусилля. 

Поєднання високих експлуатаційних якостей і прийнятної ціни зробило обприскувачі «Титан» популярними не лише в Україні, а й за кордоном. Ще до 2022 року компанія відкрила власне представництво в Польщі. Звідти машини експортують по всій Європі. Обприскувачі від ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» працюють у Болгарії, Угорщині, Словенії, Данії та навіть у Німеччині. 

Європейський обприскувач на українські гроші 

На модель «Титан» установлено багато імпортного обладнання, і якщо подивитись критичним поглядом, то обприскувач за компонентною базою вийшов здебільшого закордонним. Після захоплення Маріуполя конструкційну сталь почали купувати у Європі, що також зменшило відсоток локалізації. Проте відмовились від трубної конструкції рами, що зменшило загальну вагу обприскувача до 2 т. 

Уся рідинна система тут від італійського виробника ARAG. Насос також італійський — AnnoviReverberi. Шланги — французького виробництва, а от баки виготовляють у нас, в Україні. Гідроциліндри й компоненти силової гідросистеми також вітчизняного виробництва.  

Олександр Бабиленко, керівник відділу збуту ПРАТ «Богуславська сільгосптехніка»

У базовій комплектації обприскувач «Титан» оснащено 5-секційною системою розподілення рідини Bravo 180 і 28-літровим міксером, що опускається. На замовлення пропонується імпортний 50-літровий міксер із системою змішування сухих речовин (добрив). Продуктивність насоса — 250 л/хв, до того ж тут уже в стандарті є система самозаправляння. Це дає змогу через фільтр набрати води з водойми, не використовуючи додаткове обладнання. Для збільшення діапазону норм виливу на штангу встановлено форсунки з трьома розпилювачами — на вибір замовника. 

Система стабілізації штанги — маятникова, яка передбачає кріплення штанги на одному «пальці». Залежно від налаштувань можна обрати режим копіювання поверхні поля або горизонтального утримання штанги незалежно від нахилу самого обприскувача. За бажання можна замовити двомаятниковий механізм стабілізації, з яким штанга практично не коливається у вертикальній площині. 

Залежно від схеми сівби та рельєфу користувач може змінювати ширину колії від 1400 до 2100 мм. Кліренс обприскувача — 650 мм, чого достатньо, щоб працювати, не пошкоджуючи рослини на початкових фазах розвитку. Робоча висота штанги — 700–2200 мм. Основний бак — на 3200 л, бак для чистої води — 300 л. Обидва баки встановлено так, щоб центр ваги обприскувача не зміщувався незалежно від заповнення основного бака. 

За бажанням 28-літровий міксер можна замінити на 50-літровий із системою змішування сухих речовин

Керування обприскувачем відбувається за допомогою комп’ютера. У стандарті це система контролю виливу Bravo 180, але за потреби можна встановити просунуту систему Bravo 400, яка за допомогою супутникової навігації дозволяє вимикати окремі секції в разі наїзду на оброблені ділянки поля. Модифікація Bravo 400LT передбачає розділення штанги на 7–13 секцій, а модифікація Bravo 400SLT забезпечує пофорсункове вимкнення. 

Окрім вимкнення секцій та форсунок обприскувач може бути оснащений системою роботи зі змінними нормами. Для цього встановлюють додатковий модуль керування, куди завантажується карта-завдання, а також форсунки з автоматичною зміною розпилювачів залежно від норми виливу. За картою обприскувач уносить різні норми препарату на окремих ділянках поля, чим суттєво зменшує витрати на «хімію». 

Отже, що може отримати від такого обприскувача пересічний аграрій? Невелика ціна безперечно є перевагою. З іншого боку, конструкція, функціонал і складники — на рівні обприскувачів закордонного виробництва. Тож машина здатна виконувати роботу якісно,  працювати надійно та сприяти збільшенню прибутковості агробізнесу.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ