Агрономія

Що пропонує виробник українських оригінальних ЗЗР і МКД на весняну посівну

Новий сезон — нові можливості

Новий сезон — нові можливості

 Що пропонує виробник українських оригінальних ЗЗР і МКД на весняну посівну.  

Працювати по різних напрямках з одним постачальником — реальна можливість мінімізувати ризики, адже він відповідає не за окремий елемент, а за весь агровиробничий процес загалом. 

Тому перед посівною виробник українських оригінальних ЗЗР і МКД Ukravit пропонує комплекс продуктів і сервісів для успішного старту. 

Перші обробки озимини 

Станом на середину лютого погодні умови були сприятливими для озимих. Навіть пізні посіви, які заходили на перезимівлю у малих фазах, вирівнялися і нині в хорошому стані. 

Сьогодні на Півдні вже почали відновлювати вегетацію ріпаки; зернові колосові ще в стані спокою. Залежно від технологій, стану ґрунтів і рослин, погодних умов аграрії проводять підживлення азотними добривами, аміачною селітрою, карбамідом, КАСом. 

Крім того, у критичні фази росту з огляду на забезпеченість ґрунтів елементами живлення чи за результатами листкової діагностики важливо провести позакореневі підживлення. Частково компенсувати елементи живлення можна за допомогою лінійки мікродобрив Авангард. 

Як тільки зернові відновлять вегетацію, а техніка зможе зайти в поле, варто подбати про захист від хвороб. Фунгіциди для першого обприскування слід обирати, виходячи з наявної в полі проблеми, визначити яку допоможе польовий моніторинг, та з огляду на поширені в регіоні хвороби. І за потреби застосувати потужні продукти із ширшим спектром контрольованих хвороб і подовженим періодом захисної дії. 

Так, для Заходу України фахівці компанії рекомендують обирати комбіновані фунгіциди, наприклад Аякс або Акула, оскільки умови регіону сприятливі для розмноження та поширення патогенів. А для Сходу та Півдня підійдуть продукти на кшталт Захисник Екстра — це дозволить оптимізувати витрати. Однак ситуація може суттєво різнитися від поля до поля навіть в одному регіоні, тож рішення слід обирати індивідуально. 

Успішний старт ярих 

Одночасно весна — час посівної кампанії ярих культур. Щоб забезпечити посівам потужний безперешкодний старт, варто подбати про первинний захист. Насіння кукурудзи, соняшнику, ріпаку обробляють протруйниками на заводах. Тому в умовах господарств їх допротруюють тільки за наявності специфічних проблем. 

Якщо говорити про пшеницю, ячмінь, горох, то, обираючи протруйник, треба враховувати попередників, бо певні культури мають спільні хвороби. Крім того, варто провести фітопатологічне дослідження насіння і вже з огляду на отримані результати обирати захист. У продуктовому портфелі компанії представлені переважно багатокомпонентні протруйники, зокрема флагманські продукти для протруювання зернових Лайвіт і Паскаль, сої та гороху — Каріоліс. 

Крім того, у вирощуванні сої пильну увагу потрібно приділити контролю бур’янів, адже культура має тривалий гербокритичний період, упродовж якого слабко конкурує із сегетальною рослинністю за життєво важливі ресурси. Регіональні представники Ukravit допоможуть підібрати оптимальні гербіциди або їх бакові суміші, залежно від видового складу бур’янів та особливостей поля, і розрахувати норми внесення. 

Окрема загроза культурам навесні — стреси. Вони можуть бути спричинені як нестабільним температурним режимом кінця квітня — початку травня, так і фітотоксичністю. Подолати наслідки гербіцидних стресів та опіків можна за допомогою продуктів на основі амінокислот. Таким продуктом є рідке добриво Авангард Гроу Аміно, що поєднує властивості антистресанта, стимулятора росту, кріопротектора й адаптогена. 

Рідкі комплексні добрива для несприятливих умов 

Щоб забезпечити аграрія необхідним обсягом добрив напередодні посівної, Ukravit 2024 року запускає власне виробництво рідких комплексних добрив (РКД) на заводі в Черкасах. Цей крок — логічне продовження роботи з розширення продуктового портфеля для компанії, що має багаторічний досвід, власне виробництво, потужну наукову складову і розвинену складську інфраструктуру. 

Лінійка містить три марки добрив: NP — 8–24, NPK — 5–20–5 та NPK — 3–18– 18. В їх основі — легкозасвоювані форми елементів живлення, що характеризуються високим коефіцієнтом використання культурами. Добрива показують високу ефективність навіть за посухи чи низьких температур ґрунту, характерних для весняного періоду, а їх дія мінімально залежить від ґрунтової вологи. 

Важливо, що РКД можуть виготовляти на замовлення, щоб аграрій отримав потрібний йому обсяг у заплановані терміни. 

«Весняні» дослідження 

Важлива складова весняних польових робіт — лабораторні дослідження, адже, як зазначають фахівці Ukravit Institute, кошти, витрачені на них напередодні сезону, можуть вберегти від збитків надалі. 

На початку лютого рекомендується перевірити життєздатність озимини, що допоможе дізнатися про стан посівів і передбачити потенційні ризики. Після відновлення вегетації вчені радять дослідити рослини на ураженість хворобами та дефіцит елементів живлення: це допоможе обрати потрібні фунгіциди й скорегувати систему живлення. 

Готуючись до весняної посівної, важливо дослідити систему «ґрунт — добрива», щоб майбутні посіви отримали заплановане живлення, а також перевірити посівний матеріал на посівну придатність і фітопатологію. Крім того, не зайвим буде впевнитися в якості протруєння насіння перед купівлею — від цього залежатиме успішний старт. 

Для кукурудзи та соняшнику в Ukravit Institute пропонують провести холодовий тест. Він покаже їх толерантність до низьких температур і підкаже, за яких умов висівати насіння для одержання дружних сходів і на яку густоту посіву орієнтуватися. А насінню некласичного соняшнику доцільно «пройти перевірку» на стійкість до трибенуронметилу та імідазолінонів. 

Насіння від найкращих виробників 

Окрім широкого продуктового портфеля та сервісів Ukravit може запропонувати до посівної насіння, адже вже не перший рік є дистриб’ютором найкращих українських і світових виробників посівмату — KWS, Євросем, Limagrain, Advanta, RAGT Semences, MAS Seeds. 

Зокрема, на сезон-2024 компанія пропонує ексклюзивні гібриди соняшнику під технологію СУМО — ЄС Харді та НС Орфей від Євросем. 

Також через представників Ukravit можна придбати то пові гібриди соняшнику та кукурудзи: 

• KWS: KWS 2370 і KWS Рікардо (кукурудза); Сувекс і Білоба (соняшник); 

• Limagrain: Адевей (кукурудза) і LG 5555 CLP (соняшник). 

А регіональні агрономи компанії допоможуть підібрати оптимальні системи захисту й живлення під гібриди та імплементувати їх у польових умовах. 

Фінансові інструменти 

А щоб виробничі ресурси своєчасно знайшли своїх власників, компанія пропонує аграрію пул фінансових інструментів. Будь-яке господарство, незалежно від земельного банку, може отримати кошти на придбання потрібних йому продуктів і сервісів у рамках програм Ukravit Finance та «5-7-9». Програми реалізуються через державні та міжнародні банки — Ощадбанк, Укргазбанк, Креді Агріколь Банк, Райффайзен Банк, ОТР. Процедура отримання коштів — максимально спрощена завдяки сучасним IT-рішенням і клієнтоорієнтованому сервісу. 

Крім того, 2024 року компанія й далі забезпечуватиме підтримку малих і середніх господарств у рамках співпраці з Програмою USAID АГРО. 

За матеріалами компанії Ukravit

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ