Агрономія

Системний гербіцид Петра™ контролює найбільш злісні види бур’янів у посівах сої вже від +5°С

Новий гербіцид ПЕТРА™ – на варті посівів сої

Новий гербіцид ПЕТРА™ – на варті посівів сої

Системний гербіцид Петра контролює найбільш злісні види бур’янів у посівах сої вже за температури від +5°С  

Цього року, за розрахунками Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, валовий збір сої порівняно із 2020-им зросте на 10,7%, а це близько 3,1 млн тонн. При цьому площа посіву планується на минулорічному рівні — 1,3 млн га. Отже, з огляду на незмінність посівних площ можна стверджувати, що оптимістичні прогнози урядовців базуються на зростанні врожайності культури. 

Які чинники впливають на продуктивність сої? Звісно, це селекція, якість насіння, система захисту посівів, територіальна структура розміщення посівів тощо. Зупинимося на такому вагомому елементі технології, як захист культури від бур’янів. Це важливе питання, адже втрати врожаю сої через шкодочинність бур’янів можуть сягати від 30 до 50%. 

Такий високий рівень загрози пояснюється не тільки шкодочинністю бур’янів, але й особливостями розвитку рослин сої. На початкових етапах вегетації ця культура росте доволі повільно, а бур’яни значно випереджають її в рості і є потужними конкурентами за споживання вологи, поживних речовин та світла. 

На фото – ефективність застосування Петра, 25 г/га + ПАР Віволт®, 300 мл/га (Київська обл., 2020 рік)

Пригнічення перерослого пасльону чорного

Через повільний ріст рослин сої особливо критичними для неї є перші 40–50 днів вегетації — до фази гілкування, зімкнення міжрядь. Найбільше шкодять посівам сої бур’яни, які з’являються раніше або одночасно зі сходами цієї культури — однорічні дводольні та злакові види. Серед особливо небезпечних та найпоширеніших видів бур’янів — лобода біла, щириця звичайна, гірчак розлогий, гірчак берізковидний, амброзія полинолиста, нетреба звичайна, паслін чорний, фіалка польова, дурман звичайний, суріпиця звичайна, лутига розлога, переліска однорічна, канатник Теофраста тощо. 

Контроль лободи білої

Лобода біла невипадково очолює список найбільш злісних бур’янів сої. Кожен фермер знає, яку велику вегетативну масу вона здатна формувати, створюючи потужну конкуренцію за поживні речовини та істотно зменшуючи врожайність сої. Окрім того, лобода біла формує величезну кількість насіння — на одній рослині утворюється 200 тис. і більше насінин. Тому, якщо її не контролювати, це призведе до значного засмічення полів. 

Сільгоспвиробники застосовують як грунтову, так і післясходову системи захисту посівів сої від бур’янів. Однак чимало науковців і практиків сходяться на думці, що за посушливих умов, через які потерпають все більше регіонів України, використання ґрунтових гербіцидів не завжди виправдане — в такому випадку їхня ефективність суттєво знижується. Негативно на ефективність гербіцидів впливають і традиційні різкі коливання температури навесні, коли навіть у травні температура може різко падати з +17 °С удень до -2 °С уночі. До речі, такі температурні гойдалки стримують розвиток сої, але не впливають на розвиток бур’янів. 

Утім, застосування післясходових гербіцидів має певні переваги над ґрунтовими. Серед них — можливість оцінити масштаби забур’яненості та обрати препарат, застосування якого буде ефективним навіть в умовах весняних температурних коливань. За такого підходу можна буде легко справитися навіть зі злісною лободою. 

Загальний вигляд посівів через 30 днів після внесення

Для контролю широкого спектру однорічних дводольних бур’янів у посівах сої компанія Corteva Agriscience пропонує аграріям селективний післясходовий гербіцид системної дії Петра, який можна використовувати вже за температури +5 °С. Оптимальна ж температура застосування цього гербіциду — від +8 °С до +25 °С, у фазу 1—3-х трійчастих листків у культури і на ранніх стадіях розвитку бур’янів. Для досягнення максимальної ефективності дії препарату розробники рекомендують використовувати його в бакових сумішах з ад’ювантом ПАР Віволт®. 

Необроблений контроль

Гербіцид Петра контролює такі види бур’янів, як щириця загнута, лобода біла, фіалка польова, паслін чорний — у фазу 1—2 справжні листки; грицики звичайні, талабан польовий, дурман звичайний, портулак городній, галінсога дрібноквіткова, підмаренник, редька дика, суріпиця звичайна, кучерявець Софії та ін. 

Гербіцид Петра містить діючу речовину флуметсулам, яка належить до хімічної групи триазолпіримідинів. Проникаючи в рослину через листя та коріння, флуметсулам пригнічує активність ферменту ацетолактатсинтаза, спричиняючи таким чином загибель чутливих видів бур’янів. Норма застосування гербіциду єдина і становить 25 г/га. 

Для розширення спектру контрольованих видів бур’янів гербіцид Петра можна застосовувати у бакових сумішах з іншими протидводольними гербіцидами. Однак у кожному окремому випадку слід проводити тест на сумісність компонентів бакової суміші та перевіряти її дію на невеликій ділянці поля. Не рекомендується застосовувати Петра одночасно із грамініцидами — інтервал між обробками має перевищувати 7 днів. Окрім того, препарат не слід змішувати з фосфорорганічними інсектицидами, а у випадку їхнього застосування необхідно дотримуватися інтервалу 12—14 днів. 

Також варто зважати на рекомендації щодо наступних культур у сівозміні. Так, якщо оброблені цим гербіцидом посіви сої загинули, наприклад, через заморозки, посуху чи ураження хворобами, на тому ж полі сою чи кукурудзу можна сіяти без обмежень термінів висіву, люцерну, горох, ячмінь, овес, жито, пшеницю — через 4 місяці, соняшник — через 18 місяців. 

Гербіциди на основі флуметсуламу успішно використовують американські фермери як у грунтовій, так і післясходовій системах захисту культур. Цього ж року гербіцид Петра стає доступним і українським аграріям і буде невід’ємною частиною післясходової системи захисту сої. Адже цей препарат має вагомі переваги перед іншими після сходовими гербіцидами!  

Говорить експерт

Галина Радзіцька

Галина Радзіцька, категорійний менеджер з гербіцидів компанії Corteva Agriscience:  

«Відомо, що на початкових фазах розвитку соя слабо конкурує з бур’янами. Отже, для досягнення максимального ефекту рекомендовано проводити обробку посівів на ранніх стадіях розвитку бур’янів. Особливо ця вимога стосується видів лободи, канатника, амброзії (сім’ядолі — перша пара справжніх листків). З точки зору розвитку сої найбільш оптимальною є фаза «поява першого трійчастого листка». Саме ця фаза є початковою для внесення гербіциду Петра. Оскільки гербіцид Петра є новинкою на ринку України, хочу звернути увагу сільгоспвиробників на його польову ефективність. На фото 1 чітко видно контроль таких злісних бур’янів у посівах сої, як лобода біла та паслін чорний. Хочу наголосити на тому, що найефективніше паслін контролюється у фазу 1–2 листки, у наших же випробуваннях він був перерослим, однак Петра суттєво пригнітила його та зупинила у рості. Найкращим партнером для Петра, з точки зору безпечності, є гербіцид на основі діючої речовин бентазон. Бакова суміш цих двох препаратів (з додаванням прилипача Віволт®) виявилася найбільш ефективною проти проблемних дводольних видів бур’янів у посівах сої. 

Людмила Степанчук 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ