Елеватор

Агровідходи — найдешевше та найдоступніше паливо. Технології для ефективного використання

Найдешевше сушіння

Найдешевше сушіння
Линійка теплогенераторів Teff має потужність 4–30 МВт

Агровідходи — найдешевше та найдоступніше паливо. Технології для ефективного використання  

Ціна на газ нині на надто високому рівні, щоб отримувати прибуток від використання цього виду палива для сушіння зерна. До цього додається можливий дефіцит — ніхто не може спрогнозувати, скільки блакитного палива вдасться накопичити до початку холодів і чи буде воно доступним для промислових користувачів у потрібному обсязі. Цього цілком достатньо, щоб ухвалити рішення про перехід на тверде паливо. 

Ще минулої осені, коли ціни на газ підскочили до неба, не всі були впевненими у доцільності відмови від газу. Багатьом хотілось вірити, що складна ситуація — це не на довго, і, врештірешт, ціна повернеться до прийнятного рівня. Коли ж усі сподівання розвіялись, як дим, аграріям довелось терміново адаптуватись до нових реалій. 

Попит на твердопаливні теплогенератори підвищився, пелети розкуповували ще активніше, незважаючи на зростання пропозиції. Відповідно, ціна на пелети знову пішла вгору і на сьогодні активно штурмує позначку у 7000 грн/т. Цілком імовірно, що на тлі дефіциту інших видів палива ціна на пелети зросте удвічі вже до кінця року, і все одно спостерігатиметься їх дефіцит. 

Агровідходи — найдоступніше паливо

Альтернативою пелетам можуть бути інші види твердого палива, які мають рослинне походження. Наприклад, компанія «Тефф» у власних теплогенераторах пропонує використовувати не лише пелети, а й агровідходи соняшнику, кукурудзи, тріску деревини та лушпиння соняшнику. Тобто все, що може бути наявним або в легкій доступності для конкретного підприємства. Головне — бути готовим технологічно до ефективного використання цих видів палива. 

Компанія «Тефф» у власних теплогенераторах застосовує вихрове спалювання, що дає змогу отримувати стабільне теплоутворення з будь-якими видами твердого палива. На відміну від теплогенераторів зі звичною пошаровою системою спалювання, що не дозволяє спалювати ті самі зернові відходи у чистому вигляді. За шарового спалювання в умовах високих температур можливе спікання золи та нерівномірне виділення тепла, що, своєю чергою, порушить стабільність роботи сушарки 

Проста економіка 

Технологічні переваги й недоліки різних видів твердого палива мають неабияке значення й для деяких підприємств можуть бути вирішальними. Однак загалом будь-який бізнес орієнтується на отримання прибутків і скорочення витрат. Тому вибиратимуть паливо насамперед, виходячи із собівартості сушіння. 

Для порівняння наведемо приклад розрахунку сушіння 30 тис. тонн кукурудзи на різних видах палива. Як вихідні умови візьмемо початкову вологість на рівні 28% і кінцеву вологість — 14%. Показник сушіння становитиме 14 тонно-відсотків. 

Ціни на паливо наведено станом на 29.06.2022 

Економія у порівнянні з природним газом, млн. грн

Аналіз показує, що найбільш економічним паливом є агровідходи. З ними вартість сушіння майже удвічі дешевша, ніж на соняшникових пелетах. Загальне скорочення витрат, порівнюючи з природним газом, становить близько 20 млн гривень на обсязі 30 тис. тонн — і це за умови придбання агровідходів за ринковими цінами. Якщо ж підприємство має власні агровідходи, може їх накопичувати й використовувати далі для сушіння зерна, витрати на паливо будуть ще меншими. 

Дещо нижчий показник економії має тріска деревини — різниця з агровідходами становить 800 тис. гривень на заявленому обсязі сушіння, що також є хорошим показником, порівнюючи з пелетами. «Розігнана» ціна соняшникової пелети додає до собівартості сушіння зайвих 3,2 млн гривень. Іншими словами, собівартість сушіння на пелетах проти агровідходів (за ринковою ціною) збільшує витрати на 7,6 грн на тонновідсоток.

Порівняння показників сушіння та вартості різних видів палива

Правильна інвестиція 

Від вибору палива повернемось до вибору теплогенератора. На сьогодні ринок пропонує багато варіантів, різних цінових категорій, різних конструкцій тощо. У цьому разі слід акцентувати на можливості працювати з різними видами палива — від пелет до тріски та різних видів агровідходів. Це суттєво покращить гнучкість у виборі палива і дасть змогу бути конкурентним на ринку навіть у непередбачуваних українських реаліях. Ми бачимо, що останнім часом ціни на пелети пішли вгору, і що буде ближче до зими, у розпал сезону сушіння кукурудзи, — передбачити неважко. У цій ситуації потрібно мати можливість перейти на інший вид твердого палива, прийнятного за ціною й доступного на ринку. І якщо це буде технологічно неможливо, доведеться платити за сушіння більше. 

Якщо ж подивитися на ситуацію більш глобально і порівняти сушіння зерна газом і будь-яким видом твердого палива, економіку видно неозброєним оком. У наведених вище розрахунках ми бачимо, що сушіння газом у п’ять разів дорожче за сушіння на агровідходах. Таким чином за середньорічного обсягу сушіння встановлення твердопаливного теплогенератора від «Тефф» окупиться протягом одного сезону. Технології «Тефф» дозволяють підприємству використовувати найдоступніший і найдешевший вид твердого палива, а також самостійно забезпечувати себе паливом, використовуючи власні агровідходи або вирощуючи технічні культури, що знизить до мінімуму собівартість сушіння. 

Таблиця. Підрахунок витрат на сушіння 30 000 тонн кукурудзи з початковою вологістю 28%

Технології «Тефф» значно розширюють можливості та в рази збільшують доходи наших аграріїв у часи, коли кожна гривня в собівартості має значення. Впевненість у результаті ґрунтується на 12-річному досвіді. Віримо у власні сили! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ