Елеватор

Засувка нового покоління повністю сконструйована під поліуретанову проставку, що захищає метал від зношення

Повний цикл

Повний цикл
На заводі «Полімерхімгруп» розробили засувки нового покоління, які не мають аналогів в Україні

Засувка нового покоління повністю сконструйована під поліуретанову проставку, що захищає метал від зношення

Хочеш робити щось якісно – роби це сам. За таким принципом, виходячи з досвіду, керується завод «Полімерхімгруп», відомий як PHG. Зробивши ставку на агросектор, компанія досягла значних результатів і стала помітним й навіть унікальним гравцем на ринку елеваторного обладнання. 

Шлях до елеваторів 

Ще три роки тому «Полімерхімгруп» спеціалізувався на виробництві поліуретанових виробів для промислових підприємств. Звісно, були у заводу, який працює на українському ринку з 2008 року, й замовлення від агровиробників, але швидше наскоками. 

Олена Долженко, комерційний директор ТОВ «Полімерхімгруп»

За словами комерційного директора ТОВ «Полімерхімгруп» Олени Долженко, 2020-й став переломним роком. Тоді завод запропонував агроринку унікальну розробку — вставки для футерування самопливного обладнання з двома фланцями та футерування методом прямого заливання з армуванням. 

«Це були перші в Україні вставки та футерування такого плану», — розповідає вона. 

Дороговказом на агроринок і виготовлення самопливного та транспортного обладнання для ТОВ «Полімерхімгруп» став «Кернел». Агрохолдинг замовив поліуретанове суцільнолите футерування, зокрема до вводів для «Старокостянтинівського ОЕЗ». Великий контракт вимагав створення нових матриць, які потрібно було сконструювати й відтворити з максимальною точністю. Так на заводі з’явився штат конструкторів. Довелося запустити й новий механоскладальний цех. 

Виконання замовлення для «Старокостянтинівського ОЕЗ» привело керівництво «Полімерхімгруп» до думки виробляти обладнання для елеваторних комплексів. Адже воно здебільшого є типовим і навіть легшим у виконанні, ніж матриці, тож запуск самопливного обладнання було лише справою техніки. 

Наразі на заводі більше ніж 200 матриць, і це тільки закритого типу. Вони дозволяють виготовляти продукцію різних діаметрів, перетинів і градусів, яка легко компонується з металевими елементами самопливного обладнання. 

«На сьогодні поліуретанове виробництво стало одним із трьох напрямів і вже не є переважним. Інші два — виготовлення транспортного та самопливного обладнання», — пояснює комерційний директор ТОВ «Полімерхімгруп». 

Відповідальність із великої літери 

Певним поштовхом для «Полімерхімгруп» до повного циклу виробництва стали й прикрі випадки з практики. Адже траплялося й таке, коли фахівці заводу виконали замовлення з точністю до мікрона, але в процесі монтажу виявляється, що полімерний виріб не підходить, бо інша компанія, що постачала самопливи, не виконала їх за своїми кресленнями. Тож, щоб не було довгих розборів польотів і простоювання через виправлення помилок, на підприємстві проєктують, виробляють обладнання й монтують його. І навіть якщо виявиться якась «блоха», цю недосконалість виправлять ще на заводі, щоб клієнт отримав якісне обладнання, яке працюватиме ідеально. 

До того ж «Полімерхімгруп» за партнерськими програмами працює з італійськими та польськими компаніями, що постачають силоси. Отже, клієнт фактично отримує елеватор під ключ. 

За потреби клієнт може купити будь-яку деталь обладнання окремо, адже кожна має свій серійний номер

Удосконалення вимагає постійної модернізації. У «Полімерхімгруп» близько 70% спеціалізованого обладнання власного виробництва. Тут є ротаційні установки, установки для прямого заливання і навіть ливарна машина потужністю 25 кг/хв для поліуретанового лиття, яку зібрали фахівці заводу. Про автоматизацію процесу годі й говорити — всі установки обладнано числовим програмним керуванням. Це дозволяє значно пришвидшувати строк виконання замовлень. 

«Ми постійно підвищуємо рівень якості як власного обладнання, так і продукції, що на ньому виготовляється. Зокрема, у нас є установка автоматичного проварювання на певних елементах, замкове з’єднання на фланцях, які мають повний збіг. У нас все стандартизовано. На виробництві перевіряється товщина сталі, застосовуємо тільки лазерне різання металу», — наголошує керівниця. 

Тому не дивно, що серед клієнтів «Полімерхімгруп» такі агрогіганти, як «Кернел», «Укрлендфармінг», АТК, «НІБУЛОН». 

Якість понад усе 

Виробництво якісного обладнання починається з вибору якісних матеріалів. 

«Полімерхімгруп» закуповує сировину для виробництва поліуретану в знаних компаній, що приділяють значну увагу контролю якості. Це світова корпорація Dow Chemical та австралійська ERA, також завод тестує продукцію італійського COIM. 

«Ми отримуємо рідку або напіврідку сировину. Далі її змішуємо через ливарні установки й отримуємо поліуретан, наділений тими фізико-механічними властивостями, що вказані в технічній документації і якими його наділено в процесі первинного виготовлення як сировини», — розповідає Олена Долженко. 

На «Полімерхімгруп» поліуретан виготовляють у системах ТDI та MDI. Вибір тієї чи іншої системи залежить від конкретного виробу, який вимагає певної еластичності, розтягування чи пружності поліуретану. 

«Співвідношення фізико-механічних властивостей у системі MDI в певних марках поліуретану запобігає пошкодженню зерна й подовжує експлуатацію обладнання через зниження коефіцієнта стирання», — уточнює Олена Довженко. 

До речі, завод провадить політику максимальної відкритості для клієнтів: готові надавати зразки поліуретану на випробовування, ввізні інвойси на сировину та навіть реальну калькуляцію на свої вироби. 

Унікальні засувки 

У «Полімерхімгруп» чудово розуміють, що кожен клієнт розраховує на максимально довгий строк експлуатації обладнання. Тому на заводі розробили засувки нового покоління, які не мають аналогів в Україні. 

«Засувка повністю сконструйована під поліуретанову проставку, яка захищає метал від зношення та є замінною», — уточнює Олена Долженко. 

За її словами, за потреби клієнт може купити будь-яку деталь обладнання окремо, адже кожна має свій серійний номер. Таким чином, за мінімальних витрат строк експлуатації збільшується в кілька разів. 

Фахівці заводу виконують засувки як у стандартних розмірах, так і під замовлення. Залежно від потреб клієнта засувки обладнують або моторредуктором, або на ручному приводі, які купують у Європі. 

Олена Долженко розповідає, що хоч цій унікальній розробці всього кілька місяців, але «Полімерхімгруп» уже виконав кілька великих замовлень із засувок. І цей інтерес з боку клієнтів не випадковий, адже зерно не травмується за контакту з поліуретаном так, як за контакту з металевою конструкцією, та й сам метал захищений від зношення. 

Звісно, війна внесла свої корективи в роботу підприємства: кількість клієнтів скоротилася. Деякі готові замовлення не можуть забрати через те, що підприємства розташовано на тимчасово окупованих територіях. Таке обладнання наразі зберігається на складі «Полімерхімгруп». 

Певні проблеми є з постачальниками сировини по лінії виробництва поліуретану, та ще й склад сировини, що був розташований під Києвом, розбомбили. 

Та, попри всі труднощі, у «Полімерхімгруп» вирішили, що мають максимально підтримати агроринок і пропонують часткове відтермінування контракту або ж часткову його оплату. 

«Нам важливо підтримати клієнтів й Україну загалом», — наголошують у «Полімерхімгруп». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ