Тваринництво

Автоматизація годівлі підсисних поросят дає змогу забезпечити всіх поросят у гнізді потрібною кількістю кормів

Молока вистачить усім

Молока вистачить усім
Бокс ActiWel із можливістю переміщення свиноматки

Автоматизація годівлі підсисних поросят дає змогу забезпечити всіх поросят у гнізді потрібною кількістю кормів.  

Підсисні поросята, як і поросята на дорощуванні, повинні досягти відмінних показників росту. Для їх досягнення потрібні високоякісні корми та найкращі технології годівлі. 

Існують різні стратегії годівлі. Так, деякі ферми мають дуже добрий досвід годівлі престартерним комбікормом протягом кількох днів після відлучення, тоді як інші починають давати корм для відлучення в останні дні фази підсосу. 

Бокс Renke Specht для групового утримання свиноматок

Систем годівлі на ринку також багато, які загалом класифікують за трьома категоріями: суха, пюреподібна, рідка. Ухвалюючи рішення на користь певної системи годівлі, слід ураховувати розмір групи для можливого застосування технологій, а також дані про корми в керуванні фермою. Тому суто суха годівля підходить лише для малих і середніх розмірів груп. Водночас автомати для приготування пюреподібних кормів, які можуть годувати 25–30 тварин, з економічного боку можна використовувати тільки для таких і більших груп. Для систем рідкої годівлі також має бути щонайменше 25 поросят на групу, щоб досягти мінімальної кількості корму на одне вживання їжі. 

Годівниці для сухого корму 

Зважаючи на продуктивність, досягнуту окремими автоматичними годівницями та системами годівлі, стає зрозуміло, що всі системи є продуктивними, але все ж таки відрізняються. Наприклад, темпи росту поросят дещо зростають від годівниці для сухого корму до годівниці рідкими кормами. Слід взяти до уваги, що в разі використання автоматичних годівниць для сухого корму застосовується верхня межа — максимум четверо поросят на одне місце годівлі для годування за бажанням. Якщо використовується нормоване або щоденне нормоване годування, на одне місце для годівлі може припадати тільки одне або двоє поросят. 

Виходячи з цього положення, слід установити для одного поросяти приблизно 15 см ширини кормового простору годівниці, відповідно, на 1 м годівниці можуть припадати максимум 28 (7 х 4) поросят. Цього правила завжди слід дотримуватися, навіть якщо вказано більшу максимальну кількість. Установлюючи такі автоматичні годівниці, слід подбати, щоб вони були розташовані щонайменше за 0,5–1 м від кута загородки (боксу). Це зменшує ризик потрапляння фекалій у годівницю. 

Краї годівниць також не мають бути занадто низькими, щоб запобігти втраті корму, — висота 12 см є хорошим компромісом. Розділювачі місць годівлі, витягнуті назовні, також зменшують ризик потрапляння фекалій. Однак їх не можна розташовувати зависоко, щоб маленькі поросята не могли опинитися в пастці. 

Слід також подбати, щоб напувалки в загородці були встановлені поблизу годівниць. 

На ринку є велика кількість виробників автоматичних годівниць. Якщо дотримуватися зазначених вище рекомендацій, бажаної продуктивності та низьких втрат корму можна досягти практично з продуктом будь-якого виробника. 

Годівниці пюреподібними кормами 

Основне, чим відрізняються автоматичні годівниці пюреподібними кормами, — це механізм дозування та конструкції годівниці. Є системи, схожі на автомати для сухих кормів, але з додатковим джерелом води в годівниці. Існують також системи, які використовують дзвіночки або палички, що гойдаються, щоб заохотити поросят гратися з ними й таким чином роздавати корм. Третя система пропонує тільки невелику щілину між трубою й годівницею, з якої корм може витікати назовні. У цьому разі поросятам доводиться або рухати трубу вперед-назад, або вивертати корм за допомогою обертового механізму. Четвертий тип — автоматичний кормороздавач із сенсорним керуванням, у якому корм активно (під контролем комп’ютера) подається через скребок у годівницю. 

Об’ємний дозатор Vario

Розрізняють системи, у яких корм і вода подаються окремо або потрапляють у годівницю разом. Лотки для корму можна по-різному комбінувати з дозувальними механізмами. 

Щоб уникнути втрат корму, на практиці виявилася слушною ідея зробити навколо годівниць покриту зону розміром щонайменше 20–30 см (наприклад, гумовий килимок або пластикова пластина). Це означає, що значну частину корму, який випадає, поросята все ще можуть спожити. 

Новинки системи годівлі 

Багатоплідність свиноматок спонукає фермерів шукати оптимальних шляхів роботи з численним потомством. Поряд із залученням свиноматок-мачух усе більше вдаються до вирощування поросят зі свиноматкою. З фізіологічного та економічного боку годівля тільки молоком не є оптимальною. З цієї причини в останні роки було розроблено системи, які можуть бути використані для дозування як молока, так і престартерного або стартового корму. 

Зокрема, компанія Big Dutchman розробила кілька систем додаткової годівлі поросят-сисунів — CulinaCup і CulinaFlexpro. Обидві забезпечують у боксах опоросу постійну автоматичну подачу замінників молока та рідких престартерів. Це, зокрема, дає змогу найменшим поросятам у гнізді отримувати достатньо корму, відповідно, швидше наздогнати в розвитку більших поросят. 

У чашковій напівавтоматичній системі годівлі підсисних поросят CulinaCup централізовано змішується молоко та дозується свіжим у молочні чашки. У центрі таких годівниць установлено ніпель — як тільки поросята його торкаються, в годівницю подається корм, температура якого становить 30 °C. До гігієни системи висуваються суворі вимоги, для чого використовують автоматичні системи ополіскування. 

Таких годівниць по всьому світу на сьогодні встановлено понад 28 тис. 

Замішування кормосуміші в спеціальній місткості відбувається вручну. Натомість корм подається автоматично від кормокухні до сектору опоросу через кормопровід. Спеціальний теплообмінник підтримує температуру кормосуміші після її замішування. 

Таким чином, система CulinaCup має значні переваги перед ручною годівлею: полегшує працю та економить час для приготування корму, зменшує необхідність залучати свиней-мачух, натомість поросята завжди мають свіже та тепле молоко (ЗЦМ) чи престартерний корм. 

Завдяки системі CulinaFlexpro компанія Big Dutchman удосконалила систему чашкоподібних годівниць до повністю автоматизованої системи годівлі. Подача корму регулюється за часом за допомогою кормового клапана. Сенсор, установлений у годівниці, дає змогу визначити наявність або відсутність корму в годівниці. Окрім того, в системі CulinaFlexpro передбачено теплообмінник, завдяки якому корм у годівницю подається теплим. 

Бокс NaturalCare з короткочасною фіксацією свиноматок

Усі встановлені кормопроводи за кільцьовані, що дає змогу дотримуватися норм гігієни та подавати корм завжди свіжим. Після закінчення годівлі за допомогою стиснутого повітря гнучкий шланг скорочується всередині опускної труби й повністю спорожняється від залишків корму. Такий стан опускної труби зберігається аж до наступної годівлі. Таким чином створюється бідне кисле середовище, що практично повністю перешкоджає розмноженню аеробних бактерій. Завдяки цьому підвищується рівень гігієни кормів. Перед початком наступної годівлі стиснене повітря видаляється з труби, подача корму гнучким шлангом у годівницю відновлюється. 

Система CulinaFlexpro дає змогу забезпечувати поросят додатковим теплим свіжим кормом цілодобово — можлива подача всіх видів корму — ЗЦМ, претсартера, стартера. Система забезпечує гігієну корму завдяки добре продуманій концепції обладнання, програмування промивних циклів. Важливо, що систему можна обслуговувати дистанційно. 

Вимоги до умов утримання свиноматок у різних країнах дуже відрізняються. Однак усі свинарі згодні з тим, що їхнє підприємство має бути рентабельним, а добре самопочуття їхнього поголів’я — надійно гарантоване. Це свідчить про те, що вимоги до обладнання для оснащення корпусів дуже високі — цим і пояснюється широка лінійка продукції, яку пропонує компанія Big Dutchman для менеджменту опоросу. 

Статтю надала компанія Big Dutchman

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
9
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ