Агрономія

Програма індексного страхування від погодних ризиків вкотре довела свою ефективність

«МетеоЗахист»: упевненість за будь-якої погоди

«МетеоЗахист»: упевненість за будь-якої погоди

Програма індексного страхування від погодних ризиків вкотре довела свою ефективність

Сільське господарство невипадково називають лабораторією просто неба, маючи на увазі не лише можливість постійно експериментувати з технологіями, а й оперативно реагувати на погодні виклики. Вочевидь останні роки таке реагування потребує все гострішої реакції та більшого вміння. Адже погода стає все більш непередбачуваною та нетиповою — аномально м’які зими з різким короткочасним зниженням температури повітря, весняні коливання температур, літня спека — і майже завжди брак вологи. Які культури таке витримають? Вже не кажучи про формування врожайності. І хто компенсує аграріям збитки?

Ще донедавна останнє питання було радше риторичним, але останні п’ять років відповідь на нього дає компанія «Сингента», тобто ми: завдяки програмі індексного страхування «МетеоЗахист». Торік обсяги програми зросли майже на 50%: було залучено 799 сільгоспвиробників, загальна застрахована площа становила 879 тис. гектарів, а загальний розмір відшкодування зріс до 58 млн гривень.

«Попит на програму зростає, і навіть карантин не став на заваді. На сьогодні „МетеоЗахист” є найбільшим за обсягами відшкодування страховим проєктом в Україні, — зауважує Роман Хрипко, керівник напряму захисту від агрономічних ризиків, Східна Європа, компанія «Сингента». — Торік було відшкодовано 39% страхових полісів. І ми зі своїм страховим партнером — страховою компанією „PZU Україна” змогли здійснити всі розрахунки й забезпечити отримання відшкодування. Для цього в період карантину довелося адаптуватися, перейшовши на електронний документообіг і підписання документів».

Сезон 2020 — Кукурудза, 30/06–30/07/2020. Основна проблема – недостатня кількість опадів у Центрі та на Півдні, а також спека на Сході. Аномальні дощі в Запорізькій та Одеській областях також стали причинами виплати коштів за надмірні опади

За відгуками аграріїв — учасників «МетеоЗахисту», секрет усе більшої популярності програми криється у її надійності, простості та прозорості. Адже індексне страхування — продукт, заснований тільки на застосуванні розроблених для конкретної місцевості погодних моделей, за допомогою яких оцінюють вплив погоди на стан посівів й отриману врожайність на основі супутникових метеорологічних даних. Окрім того, використовують історичні погодні дані й показники врожайності, які показують зв’язок між погодою та відчутними втратами врожаю. Фактично, стежачи тільки за якісно змодельованим індексом, можна спрогнозувати, якого збитку буде завдано посівам, не оглядаючи їх фізично, а отже, нівелювати людський чинник.

Минулого сезону програма «МетеоЗахист» фокусувалася на ключових для вітчизняного ринку культурах — соняшнику, озимій пшениці та кукурудзі, а також ріпаку, сої, ярому ячменю. Механізм дії простий: якщо в період цвітіння й наливання зерна кукурудзи, соняшнику та зернових буде зафіксовано надто високі температури, занадто мала або надмірна кількість опадів, ніж зазначено в угоді, учасник програми, який придбав у компанії «Сингента» насіння та ЗЗР, отримує відшкодування їх вартості. Аналогічно працює програма, якщо в період збирання культур будуть надмірні опади.

Сезон 2020 — Соняшник, 10/07–10/08/2020. Основна проблема — сильна посуха та недостатня кількість опадів в Центрі та на Півдні. В деяких областях опадів не було протягом цілого місяця та навіть довше

Минулий рік видався надзвичайно посушливим, зокрема в Центрі, на Сході та Півдні, від чого особливо потерпали соняшник і кукурудза в період цвітіння й наливання зерна. На Сході були досить високі температури для пшениці. У деяких регіонах Заходу, а також у Запорізькій та Одеській областях, навпаки, відзначали надмірну кількість опадів. «Парадоксально, але на Півдні України господарства найбільші виплати отримали саме за надмірну кількість опадів. Адже за один день у частині Запорізької та Одеської областей могла випасти двомісячна норма опадів. Хоч, звісно, найбільший масив виплат був у центральному та східному регіонах через надмірне зволоження».

«Сингента» намагається максимально диверсифікувати рівень покриття страхових виплат: ті агровиробники, що практикують дорожчу технологію, отримали й більші відшкодування, які могли сягати 25–35 дол./га, в той час як базовий рівень відшкодування становить 10–15 дол./га. Новацією минулого сезону став перехід на електронний документообіг із застосуванням електронного цифрового підпису. Причина — карантинні обмеження. Зі страховим партнером — компанією «PZU Україна» рівень електронного документообігу сягнув 100%, а з учасниками програми — 60%. Ці нововведення зіграли всім тільки на руку, засвідчивши ефективність й оперативність нової форми роботи. Тож надалі електронна система реєстрації та обліку розширюватиметься.

У сезоні-2021 перелік культур, що беруть участь у програмі, розшириться до восьми — кукурудза, соняшник, пшениця озима, пшениця яра, ячмінь озимий і ярий, соя, ріпак, а страховими ризиками, як і раніше, вважатимуть спеку, посуху або надмірні опади в період цвітіння й наливання зерна. Утім, Роман Хрипко переконаний, що надалі доцільно додати в програму індексного страхування повніший цикл вегетації культур. Але це питання наступних сезонів.

«МетеоЗахист 2021»: як зареєструватися в програмі?

ГОВОРИТЬ ПРАКТИК

Ірина Павленко,
генеральний директор ПРАТ «Фрау Марта» (Черкаська обл.)

— ПРАТ «Фрау Марта» — найбільший виробник заморожених овочів в Україні — зеленого горошку, солодкої кукурудзи, капусти броколі та цвітної, цибулі. Виробничий цикл компанії містить всі технологічні етапи виготовлення кінцевого продукту. Загальний обсяг переробки — 7000–1000 т готової продукції. Маємо в обробітку 5300 га землі, де крім овочів (на площі 1600 га) вирощуємо озиму пшеницю, кукурудзу зернову, соняшник, гречку, кормові культури для тваринництва.

Останні роки найбільшим викликом для вирощування сільгоспкультур стали погодні умови — надвисокі температури та повітряна посуха, що в наших умовах особливо згубно впливають на виробництво пшениці, соняшнику, кукурудзи зернової, запилення та вирощування зеленого горошку, солодкої кукурудзи, а також технологію внесення ЗЗР. Минулого ж року до цих викликів додалися ще пізні травневі приморозки, коли температура повітря опускалася нижче за –8 °С, що призвело до значних втрат зеленого горошку на стадії вегетації, а сильні зливи, шквали в липні дуже нашкодили посівам ріпаку, горошку та призвели до фактичної втрати врожаю.

У такій ситуації участь у програмі «Метео Захист» компанії «Сингента» стала для нас надійним джерелом відшкодування збитків. Ми отримали страхове відшкодування на суму близько пів мільйона гривень за втрати врожаю пшениці, кукурудзи та соняшнику внаслідок браку вологи, а також через надмірні температури в період цвітіння та наливання зерна пшениці озимої.

Загалом програмою «МетеоЗахист» ми користуємося два роки, обидва роки отримували компенсацію за високі температури на застрахованих термінах вегетації. А загалом із компанією «Сингента» співпрацюємо понад 15 років — від початку нашої діяльності. Спочатку тільки придбавали посівний матеріал для овочевого напряму. Нині співпраця значно розширилася — від вибору та консультацій щодо посівного матеріалу, ЗЗР до фінансових інструментів, пов’язаних із системою лояльності, яку компанія «Сингента» в останні роки активно впроваджує. Співпраця із «Сингентою» приваблює нас насамперед оперативністю у вирішенні будь-яких питань, прозорістю у відносинах, якістю послуг.

Саме так ми працюємо в рамках програми «МетеоЗахист» — без жодної тяганини та додаткових витрат на реєстрацію страхового випадку. Ця програма не йде в жодне порівняння з програмами стандартного (класичного) агрострахування, які вирізняються додатковим навантаженням під час оформлення, надвисокими страховими тарифами та ризиками в разі виплати страхової події. Натомість із «МетеоЗахистом» працювати легко. Тож працюватимемо й надалі.

Людмила Морозова

www.syngenta.ua/meteozahist-2021

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ