Овочі-Ягоди-Сад

Металеві стовпчики – це сучасно

Металеві стовпчики – це сучасно

 

Сучасний сад та виноградник отримають значні переваги, якщо їх устаткувати металевими опорами для шпалер.

  

Якщо порівняти сучасні виноградники (і сади) з тими, що вирощувалися  ще два-три десятиліття тому, то стає дуже помітним стрімкий розвиток механізації майже усіх етапів догляду за ними – від посадки саджанців до збирання грон. Конкуренція змушувала фермерів шукати, а виробників техніки – створювати все нові й нові механізми для здешевлення і прискорення догляду за насадженнями. Металеві опори для шпалери своєю появою також завдячують прагненню фермерів механізувати процес догляду за виноградником. Бетонні та дерев’яні стовпчики, на які за інтенсивного ведення виноградника кріпилася шпалера, у якийсь момент просто перестали відповідати вимогам технології. Зокрема – і через те, що вони перешкоджали механізації збирання: вібрації, які комбайн передавав непристосованим опорам, ці опори просто руйнували. Металеві стовпчики допомогли виноградарям вирішити і низку інших проблем.

 

Якими мають бути сучасні металеві опори для виноградника? На основних характеристиках цього важливого складника сучасної технології вирощування винограду та садовини зупинимося детальніше.

 

Довговічність

 

Слід зазначити, що металеві стовпчики можуть виготовлятися з використанням двох типів оцинкування: звичайного і гарячого. Загалом стовп зі звичайним оцинкуванням може служити близько 25 років, і цього цілком достатньо для життєвого циклу технічних сортів винограду. Якщо ж виноград вирощується поблизу морського узбережжя, у місцевостях, де повітря має вищу вологість та вміст солі, то рекомендовано використовувати стовпи з гарячим цинкуванням, де шар цинкового покриття коливається в межах 60–100 мкм.

 

Сумісність з технікою

 

Сумісність із сучасними засобами механізації – одна з найважливіших переваг металевого стовпчика. Металеві опори не пошкоджуються за механізованого збирання винограду та постійного контакту з іншою технікою, яку використовують у винограднику чи саду. А бетонний стовп кришиться і руйнується. За механічного впливу, який чинить на систему опор шпалери сучасна техніка, металевий стовп здатен еластично відхилятися, а згодом, коли вплив припиняється, повертатися у вихідне положення. Про дерев’яні і бетонні стовбці такого не скажеш.

 

Простота монтажу

 

Придатність до експлуатації без обов’язкового використання додаткових аксесуарів – теж дуже важливий аспект. Садівники і виноградарі добре знають, скільки додаткових грошових і трудових ресурсів витрачається на придбання та встановлення усіляких гачків та кріплень для дроту на бетонному і дерев’яному стовпі. Натомість металевий стовпець все це має від моменту свого виготовлення. Ба більше – таких гачків на металевому стовпчику кілька типів – відкриті, закриті, зовнішні і внутрішні, тому агроном легко може підібрати для себе найзручнішу конструкцію (модель) стовпчика!

 

Висока швидкість монтажу, а також простота ремонту пошкоджень також дозволять виноградарям заощадити значні кошти.

 

Транспортабельність

 

Дешева доставка – ще одна перевага металевих опор. Завдяки невеликій вазі, особливо як порівняти її з вагою залізобетонного чи дерев’яного стовпчиків, під час перевезення до кузова автомобіля можна завантажити значно більшу кількість одиниць опорного обладнання.

 

Ціна

 

Тепер давайте розглянемо такий важливий фактор, як ціна. Безумовно, ціна металевих стовпів вища, ніж дерев’яних і бетонних. Однак якщо розумно підійти до питання і порахувати додаткові витрати на придбання і монтаж аксесуарів для бетонних і дерев’яних стовпів, якщо зважити на істотну різницю у вартості доставки і швидкості монтажу, якщо не забути про вартість ремонту чи заміни бетонних і дерев’яних стовпів – то упевнено можна стверджувати: використання металевих стовпів – найдешевший варіант.

 

Обираємо модель стовпчика

 

В Україні у промислових масштабах виробляє стовпи ТОВ «Іприс профіль», розташоване у Харкові. Упродовж п’яти років, які минули від початку  випуску підприємством металевих опор, клієнтами ТОВ «Іприс профіль» стали такі потужні виноградарські та садівничі господарства, як «Коблево», «Інкерман», «Легенда Криму», «Інвест плюс», «Агро Еталон» і багато інших. Продукція ТОВ «Іприс профіль» має високий попит також і в Російській Федерації, Грузії, Азербайджані, Молдові, Німеччині. Українські металеві стовпчики продають навіть до Лівану.

 

Усі типи металевих опор, що їх нині випускає ТОВ «Іприс профіль», розроблено у тісній співпраці з агрономами. Конструктори врахували всі особливості технології та всі побажання фахівців, які вирощують садовину і виноград.

 

Обираючи модель металевого стовпчика, варто зважати на те, якою буде схема розташування рослин у майбутньому винограднику чи саду, якою є схема панівних вітрів у місцевості. Важливо також врахувати щільність ґрунту, віддаленість насаджень від морського узбережжя, майбутню планову врожайність тощо. На сьогодні у ТОВ «Іприс профіль» розроблено п’ять типів металевих стовпчиків, кожен з яких може бути виготовлений із будь-яким типом оцинкування.

 

 

Євгеній Жиденко, комерційний директор ТОВ «Іприс профіль», м. Харків

журнал Садівництво по-українськи, серпень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Садівництво по-українськи та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Садівництво по-українськи з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ