Овочі-Ягоди-Сад

Досвідом хімічного прорідження зав’язей ділиться компанія «ФайноФрут»

Менше та краще

Менше та краще

Хімічне прорідження зав’язей — один із найголовніших етапів інтенсивного садівництва.  Своїм досвідом у цьому процесі ділиться компанія «ФайноФрут» 

Прорідження зав’язей — ризикований процес, оскільки на його успіх впливає багато чинників. Проте на цьому етапі розвитку інтенсивного садівництва фермери змушені використовувати хімічне прорідження задля отримання яблук високої якості, котрі зможуть конкурувати з плодами передових господарств. 

ЕТАПИ ТА ЗАСОБИ 

Залежно від фенологічних фаз розвитку дерева, наше господарство проводить прорідження у такі етапи: 

1. Перед настанням масового цвітіння (відкрито 20–30% квіток). Застосовуємо етефон, який стимулює старіння квіток. Він є неселективний, тому важливо дотриматись оптимального періоду застосування. Ефективність залежить від погодних умов. Головними вимогами є добра освітленість та температура. Якщо температура повітря менша ніж +15 °C та більша ніж +26 °C — не застосовуємо етефон. За температури +16…+20 °C використовуємо нормою 400 мл/га, за температури +20…+25 °C — 300 мл/га. 

2. Під час цвітіння мірою розпускання квіток. Застосовуємо препарат Тіотрак (57% SO4) або сульфат амонію з абревіатурою ATS (98% діючої речовини). Використовуємо 2–3 рази, залежно від кількості квітів. Третій раз застосовуємо лише на верхівки. Мета першого обприскування — усунути квіти з багаторічної деревини, але, головним чином, перші квіти з однорічної деревини. Проводимо у період, коли зав’яжеться королівська центральна квітка, і спалюємо бокові квіти. На одному кластері (бутоні) повинно залишитись одне центральне яблуко. Механізм роботи сульфату амонію полягає в тому, що діюча речовина обпікає вологі частини дерева.

Квіти яблуні через два дні після проведення обприскування виглядають, ніби отримали опік (рис. 1, 2). Насправді так воно і є — сірка потрапляє на приймочку маточки, котра є завжди вологою, і спалює її. Таким чином, запилення і запліднення стає неможливим. На місці такої квітки яблуко не утвориться. Цей етап використовуємо в основному для дрібноплідних сортів, таких як Гала, Пінова, Голден, Чемпіон та Айдаред. Сульфат амонію — неселективний, тому варто дотриматися таких вимог: 

• перед застосуванням дерева повинні бути повністю сухими; 

• не застосовувати перед опадами; 

• не використовувати на ніч, тільки на початку дня; 

• не додавати зволожувачів, не застосовувати з добривами чи з будь-якими іншими препаратами крім каптану (80%) нормою 1 кг/га; 

• розпилювати у вигляді туману, використовуючи низькі норми виливу (200–300 л/га); 

• не застосовувати у регіонах з дуже високою імовірністю весняних приморозків. 

3. Після цвітіння використовуємо препарати Помоніт та Норолак, що містять 5% діючої речовини (нафтилоцтова кислота, NAA). Застосовуємо, коли опаде 80% квіток. Оптимальна температура для обприскування +18…+20 °C. Якщо температура буде вищою, то засоби прорідять зав’язь занадто сильно. За несприятливих умов для застосування нафтилоцтової кислоти (посуха, низька вологість повітря) додаємо у робочий розчин зволожувач. 

4. Зав’язь 4–6 мм. Застосовуємо 1-нафтилоцетамід; NAD. Як і для решти регуляторів росту, NAD необхідна температура не нижче, ніж +18 °C (оптимум +22…+23 °C, якщо вище не застосовується). Така температура повинна триматися і протягом декількох днів після обприскування. Строк застосування препаратів на цьому етапі — 7 днів після цвітіння. Застосовують у старших садах, не молодших 4-річного віку. NAD є універсальним під час змішування з фунгіцидами. Норма внесення препаратів 0,8 кг/га з водовиливом 400–500 л/га. 

5. Зав’язь 12–13 мм. Проводимо обприскування з препаратами Потуріл, Глобаріл, Ексіліс. Це продукти, що містять 10% бензиладеніну (BA). Застосовуємо зазвичай на дрібноплідних сортах (Гала, Пінова, Чемпіон, Глостер, Голден). Мінімальна температура у день застосування і у наступні декілька днів становить +18 °C, оптимальна — +20…+23 °C. Застосовуючи BA в саду на дрібноплідних сортах, мусимо пам’ятати, що оптимальний результат досягаємо за довжини приросту не менше ніж 15 см. Тому взимку такі сорти треба обрізати більше. Перед проведенням такого заходу необхідно підрахувати кількість зерняток у насіннєвій камері. Чим менше зерняток, тим сильніша буде дія препарату і тим сильніше буде опадати зав’язь. Норма витрати продуктів — 1 л/га. Бензиладенін не змішуємо з іншими препаратами. 

6. Метамітрон (Бревіс 150 г/л). Перевагою препарату є невибагливість до температурного режиму. Ним можна працювати і за температури +12 °C. Продукт вартий уваги для дрібноплідних сортів. Особливо добрий результат показує для сорту Гала. Механізм роботи метамітрону: блокування процесу фотосинтезу, що, своєю чергою, призводить до посилення конкуренції між зав’язями. І, як результат, слабші зав’язі опадають. 

7. Зав’язь 20–22 мм. Знову застосовуємо препарати Церон, Агростим (етефон 480 г/л), проте меншою дозою на гектар (200–300 мл/га). Нижню межу норми застосовуємо, якщо температура повітря під час обробітку становить +20…+25 °C, вищу межу — якщо +15…+20 °C. За інших температурних режимів етефон не застосовуємо. Для етефону обов’язковою умовою є наявність освітлення, тому вносимо вдень за сонячної погоди. Церон універсальний для змішування з фунгіцидами та листковими добривами. Проте не можна змішувати з сульфатом магнію. 

Варто пам’ятати, коли застосовуємо прогексадіон кальцію, слід робити перерву між обробленнями. Наприклад, перерва між застосуванням засобів AmidThin та Регаліс Плюс — не менше 2–3 дні. Також за застосування Бревіс — Регаліс Плюс має бути перерва мінімум 7 днів. Антагоністом етефону теж є прогексадіон кальцію, тому між цими продуктами теж слід робити перерву мінімум 5–6 днів. 

РЕЗУЛЬТАТ ЗАКАРПАТТЯ 

Виконання програми прорідження — складний процес, який потребує постійного моніторингу і реальної оцінки стану дерев, рясності цвітіння та погодних умов. На території Закарпаття частим явищем є ранньовесняні приморозки, які здебільшого припадають на період початку та масового цвітіння яблуні. У такі роки про повноцінну програму системи прорідження можна не мріяти. 

Оскільки вночі температура опускається до мінус 4 °C (а приймочка маточки гине вже за температури 0…–1 °C), то рятуємося шляхом підпалення сухої соломи та димових шашок. Також перед приморозками пристовбурна смуга повинна бути чистою від бур’янів, а у міжряддях — скошена трава. Вдень земля нагріється від сонця, і вночі під час зниження температури буде віддавати тепло. Звичайно, такі методи не врятують урожай на 100%, але допоможуть зберегти хоча б якусь його частину. 

Проріджуємо здебільшого дрібноплідні сорти (Гала, Пінова, Голден) за такою програмою: 

Мірою розпускання квіток під час рясного цвітіння (але коли впевнилися, що королівська квітка зав’язалася) вносимо амоній тіосульфат (Тіотрак 15–17 л/га з водовиловом 300 л/га). Обприскування проводимо двічі. Друге після розпускання бутонів на однорічних приростах. 

Вносимо 1-нафтилоцетамід (препарат AmidThin або Дірігол) нормою 1 кг/га через тиждень після цвітіння (рис. 3). 

Добрий результат на цих сортах дає внесення бензиладеніну (Потуріл, Глобаріл, Ексіліс). Застосовуємо нормою 1 л/га. Для досягнення максимального ефекту треба дотримуватися температурних режимів (рис. 4). 

У сприятливі роки результат застосування такої програми радує око. На одному кластері (на бутоні залишається максимум 2 яблучка) (рис. 5, 6). Проте варто пам’ятати, що хімічне прорідження інколи потрібно довершити застосуванням ручного прорідження. Це затратно, однак суттєво впливає на якість майбутнього врожаю.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ