Овочі-Ягоди-Сад

Квасоля по-канадськи

Квасоля по-канадськи

Однією з перспективних нішевих культур на Півдні України є кольорова квасоля, яку вирощують тут за канадською технологією на експорт.

Свою діяльність ТОВ «Геліос-1» розпочинало з вирощування овочів. Зараз агрофірма обробляє 5 тис. гектарів в трьох селах: Архангельська Слобода, Роздольне, Чернянка Каховського району на Херсонщині. Підприємство вирощує зернові, бобові, олійні та до 20 овочевих культур.

Ґрунти агрофірми — чорноземи південні, місцями рН 4,0– 5,0, 75% земель зрошується дощувальними машинами фронтальної дії.

Компанія має власний елеватор для зберігання зерна на 18 тис. тонн, овочесховище потужністю 8–10 тис. тонн, лабораторію, птахоферму на 33 тис. голів птиці. З усіх культур найбільший дохід агрофірмі дає кольорова квасоля. Врожайність її — 3 т/га, собівартість виробництва — 8 тис. грн/га. Продають по 870 євро/т.

Кольорову квасолю вирощують протягом шести років, поступово розширюючи площу під нею. Торік квасолю вирощували на 120 га.

Христина Горстка

— Цьогоріч плануємо відвести під неї 200 га, — розповідає керівник напряму вирощування та експорту квасолі Христина Горстка. — Канада є світовим лідером з вирощування квасолі. Ми кілька років вивчали їхню технологію вирощування. Насіннєвий матеріал теж імпортуємо з Канади, бо в Україні насіння такої якості немає.

За канадською класифікацією кольорова квасоля має три різновиди: Cranberry — бежева з вкрапленням червоного кольору, Light Red — світло-червона та Dark Red — темночервона. Серед них найдорожча велика Dark Red.

«Геліос-1» вирощує популярну темно-червону квасолю різновиду Кідні (Dark Red Kidney), насіння якої закупили в провінції Онтаріо. У неї пласке насіння, кремовий м’якуш та ніжний смак. В одному стручку рослина формує чотири або п’ять ниркоподібних насінин величиною від 15 до 20 мм. У 100 г міститься 200–210 насінин.

Продукцію постачають на консервне підприємство Бельгії. Якість квасолі обумовлюють розмір, колір зерна, вологість, відсутність половинок та пилу. Розмір квасолин у товарній партії може відрізнятися максимум на 3 мм. Забарвлення квасолі повинно бути яскравим. Важливо, щоб вологість була не менше 12%. Пересихання призводить до збільшення кількості половинок у масі. Під час тривалого зберігання зерна в насипі накопичується пил, який може зіпсувати товарний вигляд квасолі.

Якість квасолин перевіряють і на пружність, стискаючи пальцями. Або замочують квасолю у воді на 12 год, потім проварюють одну годину. Після цього продукція повинна тримати форму, мати цілу оболонку та яскраве забарвлення.

Посіви

Канадська технологія

Для квасолі гарними попередниками є ярі зернові та соя, які поліпшують структуру ґрунту. Після збирання попередника проводять зяблеву оранку на глибину 25–27 см.

Навесні закривають вологу в ґрунті зубовими боронами БЗСС-1, або СГ-24 в один слід. В Україні немає зареєстрованого гербіциду на квасолі, тому виробник за чотири дні до сівби квасолі обробляє поле проти бур’янів баковою сумішшю гербіцидів Дуал Голд 960 ЕС + Гезагард. Гербіцидний екран тримається протягом 30–40 діб.

Сіють кольорову квасолю 15 травня. У день сівби насіннєвий матеріал протруюють контактним фунгіцидом Максим 025 FS із розрахунку 1 л/т насіння та обробляють біоінокулянтом БТУ-р у нормі 2–3 л/га. Біоінокулянт сприяє активній фіксації атмосферного азоту і перетворює його на доступну для рослин форму. Норма висіву квасолі становить 240 тис. шт./га. Працюють сівалкою точного висіву Kinze 3000, з одночасним внесенням у рядки нітроамофоски 100 кг/га. Глибина загортання — 4–5 см. Міжряддя роблять широкі, 75 см.

За оптимальної вологості та температури ґрунту 10–15 °С масові сходи з’являються на 10–12-й день.

Наростання бобів у кольоровій квасолі


З бур’янами до змикання рядків квасолі борються міжрядними культиваціями, проводять три підгортання рослин. Квасолю поливають залежно від погоди, в середньому двічі на тиждень.

У період цвітіння рослин, формування стручків та наливання зерна норму поливу збільшують, зважаючи на покази вологоміра ґрунту. По листку квасолю підживлюють комплексними мікродобривами: сульфатом магнію, бором. Проти гусениць листогризучих совок і павутинного кліща посіви обробляють інсектицидами Сумі-Альфа, Енжіо 247 SC.

Квасоля добре росте на кислих ґрунтах. Рослини ростуть заввишки до 60 см, мають кущову форму з укороченими стеблами. Період дозрівання стручків розтягнутий, першими починають дозрівати боби нижнього ярусу. Урожай починають збирати після пожовтіння стручків та затвердіння 60–70% бобів, інакше з нижніх ярусів може осипатися зерно. Втрати через нерівномірне дозрівання становлять 1–2%.


Збирання врожаю


— У 2013 та 2014 роках втратили багато квасолі за прямого комбайнування, — ділиться досвідом Христина Горстка. — Не могли належно зібрати врожай зі стручків нижніх ярусів. Канадські виробники нам рекомендували збирати квасолю роздільним способом за вологості бобів 16–20%.

Збирають квасолю на по чатку вересня. Спочатку копачем підкопують рядки і вкладають стебла у валки. Під час підсихання валків контролюють вологість, бо за добу квасоля втрачає 3% вологи. Валки обмолочують зернозбиральним комбайном Case. Щоб зменшити втрати врожаю, частоту обертів барабана зменшують до 400–500 об./хв. Продуктивність комбайна — два гектари за годину. Втрати за збирання врожаю становлять 3%.

Очистка зерна


Свіжозібрану квасолю пропускають через зерновий сепаратор, щоб за допомогою повітряного потоку відокремити у масі легкі домішки: лушпиння, насіння бур’янів, погано налите зерно тощо.


Зберігають квасолю в промисловому зерносховищі. Закладають зерно на зберігання за вологості 14,5–15,0% насипом. Висота насипу не повинна перевищувати 2 м, щоб не зіпсувати якість. Так зберігають квасолю до 10 місяців. Двічі на місяць перевіряють її якість. Перед продажем пропускають через зерноочисну машину Petkus, щоб видалити половинки та пил. Очищене зерно фасують у поліпропіленові мішки вагою 25 або 50 кг.

Людмила Капустіна
журнал “Плантатор”, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ