Техніка

Вертикальний обробіток ґрунту — це не тільки альтернатива: подекуди він є єдиним варіантом

Коли оранка неможлива

Коли оранка неможлива
У господарстві «Лебідь Агро» агрегат Excelerator працює на швидкості 16–18 км/год, упродовж дня вдається обробляти до 100–120 га

Вертикальний обробіток ґрунту — це не тільки альтернатива: подекуди він є єдиним ефективним варіантом  

Підприємство «Лебідь Агро» має в обробітку 1100 га угідь у Рівненській області. Ґрунти здебільшого піщані й супіщані, з низьким умістом органіки й схильністю до промивання. Коли зробили аналіз ґрунту й побачили реальну картину, це відразу підштовхнуло власників відмовитися від оранки — класичний обробіток тільки погіршив би ситуацію через ерозію та подальшу втрату органіки. У таких випадках багато хто намагається переходити на no-till, однак у цьому разі це було неможливо через необхідність періодично руйнувати ущільнення. Робити це можна було тільки механічним способом, тому шукали агрегат, який би механічно руйнував ущільнення й одночасно лишав рослинні рештки на поверхні ґрунту. Після ретельного пошуку рішення було знайдено у вигляді агрегата вертикального обробітку Excelerator 8005 від компанії KUHN. 

Денис Сергієнко, співвласник ТОВ «Лебідь Агро», розповів, що основна робота агрегата припадає на осінній період після збирання врожаю. Диски розташовують під кутом у 5°. Основною метою обробітку є подрібнення рослинних решток, рівномірне розподілення їх по поверхні поля і часткове змішування з ґрунтом для запуску процесу розкладання. Однак це потрібно зробити так, щоб процес розкладання не був надто швидким. Також приблизно 60–70% решток намагаються лишити на поверхні, щоб захистити ґрунт від дії прямого сонячного проміння, перегрівання й випаровування вологи. Навесні роблять коригувальний прохід, і не на всіх полях, а тільки там, де є потреба підрівняти поверхню поля. Агрегат у цій справі також незамінний помічник. Весняну роботу проводять наприкінці березня — на початку квітня, чим провокують проростання падалиці й ранніх бур’янів. 

Дмитро Лебідь, співвласник «Лебідь Агро», додав, що агрегат Excelerator працює на швидкості 16–18 км/год, упродовж дня вдається обробляти до 100–120 га. Для 8-метрової машини цілком достатньо трактора потужністю 315 к. с. Глибина обробітку налаштовується однією ручкою для всіх секцій. На кожній батареї можна змінювати кут атаки дисків від 0 до 5°. 

Агрегат KUHN Excelerator ідеально підійде для переходу на вертикальний обробіток

За чотири роки агрегат напрацював близько 10 тис. гектарів. За цей час міняли тільки витратні матеріали. Жоден диск ще не замінювали, зважаючи на те, що працюють по піщаних ґрунтах. Дмитро Лебідь зазначив, що завдяки великій масі й швидкості Excelerator 8005 створює ефект «струсу», передає вібраційне зусилля в ґрунт, що призводить до руйнування ущільнення ґрунту на глибину 10–12 см. 

Також співвласники ТОВ «Лебідь Агро» додають, що крім якості конструкції машини та її функціональних можливостей важливе значення має і сервісна підтримка. Без кваліфікованих спеціалістів і наявності запчастин будь-яка сучасна машина не зможе ефективно працювати. 

Компанія KUHN разом із дилерами забезпечує високий рівень підтримки, тож фермери можуть концентрувати власні зусилля саме на технологічних процесах і не перейматися питаннями сервісу й запчастин. 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ