Овочі-Ягоди-Сад

Петриківський та Магдалинівський райони стали центрами товарного виробництва капусти

Королі капусти

Королі капусти

Петриківський та Магдалинівський райони Дніпропетровської області, де проходить канал Дніпро-Донбас, стали всеукраїнськими центрами великотоварного виробництва капусти. Журнал «Плантатор» відвідав господарства різного масштабу й пересвідчився, що виробники мають стабільні плани вирощування овочів. А об’єднує їх використання сучасних гібридів капусти від компанії «Сингента».

«ВПК-Агро»: капустяний конвеєр та обприскування дронами

ТОВ «ВПК-Агро», розташоване в Магдалинівському районі, цього року традиційно відводить під капусту 300 га. Це господарство –- найбільший виробник капусти в Європі.

Найбільшу частку займає традиційна білоголова капуста, яка представлена гібридами ранньої, середньої та пізньої груп стиглості. До 70% гібридів –– селекція компанії «Сингента».

Олег Штефан

–– Вирощування капусти побудоване конвеєром, щоб максимально подовжити період збуту: від 1 червня поточного року до 1 червня наступного року, –– розповідає Олег Штефан, керівник овочевого підрозділу. –– Найбільшу площу, в цілому 120 га, займають пізні гібриди «Сингенти»: Лексікон F1, Сторідор F1, Епікур F1.

За спостереженнями Олега Штефана, гібриди від «Сингенти» більш стійкі до трипсів порівняно з гібридами конкурентів. Це важливо, оскільки шкідник доволі підступний, боротьбу з ним починають від висаджування в поле.

Крім білоголової, в господарстві вирощують червоноголову капусту, а також висаджують 20 га цвітної капусти, яку реалізують у супермаркети у свіжому вигляді.

– Серед гібридів цвітної капусти на наших полях представлений Алмагро F1 від «Сингенти», –– зазначив Олег Штефан. –– Головний секрет урожайності –– вчасно збирати головки, не перетримувати в полі.

Цього року ТОВ «ВПК-Агро» планує розширити з 10 до 20 га посіви савойської капусти. Її майже не пошкоджують трипси й лускокрилі шкідники, завдяки чому захист культури організувати набагато легше порівняно з капустою білоголовою, а коштує савойська капуста найдорожче з усіх видів капуст. Компанія «Сингента» тут представлена гібридом Віратоба F1.

У нинішньому сезоні господарство хоче спробувати обприскування посівів капусти за допомогою дронів. Надавачі таких послуг обіцяють зменшення витрат інсектициду порівняно з тракторним обприскувачем з 3 до 20 г/га завдяки більш точному потраплянню препарату на рослини. Крім того, передбачається, що витрати на пальне та амортизацію машин теж будуть у рази меншими. До того ж дрон можна використовувати одразу після поверхневого поливу, а трактор після цього на поле не може заїхати кілька днів.

«Медок»: урожай до 145 т/га і стабільний продаж 

Фермерське господарство «Медок» у с. Шевченківка Магдалинівського району понад 20 років займається вирощуванням овочів борщового набору і входить до трійки найбільших виробників капусти в Україні. Цього року під культуру тут відводять 150 га.

Віталій Росіцький

–– Вирощуємо всі сегменти білоголової капусти, закономірно, що на пізні припадає половина площ. Пізні гібриди капуст найсильніші в компанії «Сингента», тому обираємо їх, –– говорить Віталій Росіцький, партнер у ФГ «Медок». –– Позаторік ми отримали врожайність гібрида Лексікон F1 на рівні 145 т/га. Торік нові гібриди капусти Саксесор F1 і Професор F1 дали не менше 120 т/га, при тому, що ми посадили їх доволі пізно. Це наступники відомого гібрида Агресор F1, який у нас займав значні площі. На нові гібриди ми покладаємо великі сподівання.

Для господарства важливо, щоб продукція відповідала стандартам торговельних мереж. З цього погляду особливо відзначають середньостиглий гібрид Кататор F1, який формує вирівняні головки.

– За щільності стояння рослин 44 тис./га можна отримати врожайність 100 т/га головками по 2–2,5 кг, які коштують удвічі дорожче, ніж головки з різницею ваги від 1 до 4 кг, –– пояснює Віталій Росіцький. –– Для цього капусту з періодом вегетації до 100 днів збираємо в два етапи, а з періодом вегетації до 90 днів –– у три етапи. Крім виграшу в ціні, достиглі головки в полі не приваблюють шкідників.

У господарстві не скорочують площі під капустою, незважаючи на низькі ціни цього року, адже за період роботи напрацювали значну кількість клієнтів, зацікавлених у якісному товарі. Покупців утримують за рахунок стабільних відвантажень.

–- Ми ставимо собі за мету продавати капусту як мінімум 11 місяців на рік, тобто щомісяця відвантажуємо врожай із 14 га, –– деталізує Віталій Росіцький. –– Усі великі виробники вже мають своїх напрацьованих клієнтів, під яких вирощують продукцію, і ми як лідери сегменту не є винятком. Розгубити партнерів легко, а напрацьовувати клієнтську базу потрібно роками.

«Раст-Агро»: лежкі гібриди для зберігання

Андрій Романів

ТОВ «Раст-агро» господарює на 90 га у селі Лобойківка Петриківського району, де колись працював овочевий радгосп «Більшовик». Господарство спеціалізується на пізній білоголовій капусті. Майже 10 років очільник ТОВ «Раст-агро» Андрій Романів співпрацює з компанією «Сингента» і дуже цим задоволений.

–– Ця компанія є лідером серед пізніх гібридів капуст, –– зазначає Андрій Романів. –– Лінійка в них дуже широка, може задовольнити вимоги супермаркетів, переробних підприємств, є варіанти для тривалого зберігання. Нам подобається гібрид Агресор F1 та його наступники, бо це гарантовано великий урожай гарної якості.

Оскільки господарство спеціалізується на тривалому зберіганні, особливу увагу тут приділяють лежким гібридам.

–– Нам важливо продавати капусту в квітні й на початку травня. Фінансово це виправдано, –– пояснив Андрій Романів. –– Для тривалого зберігання ми вирощували гібрид Зенон F1. Зараз оновлюємо лінійку гібридів новими розробками компанії «Сингента»: спробували Лексікон F1, Сторідор F1. Зокрема, з’ясували, що гібрид Сторідор F1 зберігається навіть краще, ніж Зенон F1. Також хочемо спробувати новинку сезону 2020: 130-денний гібрид Продікос F1.

Загалом у господарстві планують посадити до 35 га капусти. Орієнтуються передусім на супермаркети, де вимоги вищі, але й закупівельні ціни теж кращі. Водночас 20–30% врожаю ТОВ «Раст-агро» продає на переробку. Добре в цьому плані показував себе Зенон F1, який годиться і для споживання у свіжому вигляді, і для квашення, і для голубців.

–– Щодо планів на майбутнє, будемо зростати за рахунок збільшення врожайності, якості, правильного зберігання, –– ділиться планами Андрій Романів. –– Основною культурою залишається капуста. Непогано виходить морква, через рік посадимо й цибулю.

«Агрофірма Весна»: фаховий супровід –– складова співпраці

ТОВ «Агрофірма “Весна”» у с. Чаплинка Петриківського району вирощує 812 га зернових та олійних культур. Овочевий клин включає 100 га капусти, 15 га буряків, 10 га моркви і 30–40 га цибулі. Господарство має овочесховища з холодильними камерами.

Григорій Лоба

–– Наш основний напрям в овочівництві –– вирощування капусти, від ранньої до пізньої, –– розповідає директор Григорій Лоба. –– Користуємося гібридами компанії «Сингента»: Кевін F1, Агресор F1, Саксесор F1, Кататор F1, Лексікон F1. Цього року додали ще Епікур F1 та Продікос F1.

У ТОВ «Агрофірма “Весна”» рання капуста займає до 3,5 га, середня –– 20–30 га, решта капустяного клину –– під пізніми сортами. До 85% капусти продають у мережі супермаркетів, решту –- на переробку. Серед переробників мають попит гібриди Агресор F1 та його наступник Саксесор F1.

–– Капустою для споживання у свіжому вигляді ми торгуємо практично без зупинок до березня, –– розповідає Григорій Лоба. –– Мені особисто подобається гібрид Лексікон F1 –– він пізній, лежкий, його легко доробляти. Листя Лексікону F1 добре чиститься, головка щільна, має добру вагу. Наші працівниці чистять його утричі швидше, ніж інші гібриди. Одна людина за зміну начищає 3 т капусти.

Робота з компанією «Сингента» для господарства вигідна ще й тим, що вона, окрім першокласного товару –– якісного насіння, надає відмінний супровід. Представник компанії постійно консультує господарство по телефону та час від часу навідується на поля. Така співпраця вигідна для усіх сторін.

Геннадій Гнип

syngenta.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ