Овочі-Ягоди-Сад

Королева вишневих садів — Уйфегертої Фюртеш®

Королева вишневих садів — Уйфегертої Фюртеш®

Вишня з погляду промислової цінності є стратегічною плодовою культурою, адже її плоди, зокрема вирощені в Україні, мають попит на ринках Європи та світу

Україна входить до п’ятірки виробників вишні у світі

За даними ФАО, у 2017 році світове виробництво вишні становило 1,2 млн тонн на площі 189 тис. гектарів. Провідними країнами — виробниками вишні є Туреччина, РФ, Польща, Україна, США, Сербія, Іран та Угорщина. Виробництво вишні сконцентровано майже тільки для потреб переробної промисловості.

В Україні під вишнею приблизно 20 тис. гектарів (включно з приватним сектором), а щорічний валовий збір становить понад 170 тис. тонн. Одним з найпоширеніших сортів є Уйфегертої Фюртеш. Сортом-фаворитом вишні в угорських садах є Уйфегертої Фюртеш, популярні також Ерді Ботермо, Дебрецені Ботермо та Канторяноші. Німеччина має тенденцію до зменшення площі вишневих садів і є основним у Європі покупцем (імпортером) вишні для переробки. Нині німецькі садівники заклали майже 400 га інтенсивних садів вишні для свіжого ринку сортом Уйфегертої Фюртеш.

У світі стрімкими темпами розвивається ринок десертної вишні для споживання свіжою. Сорт вишні угорської селекції Уйфегертої Фюртеш разом із кількома місцевими сортами вирощують по всьому світу, і вони відіграють важливу роль на світовому ринку свіжої вишні. Свіжий ринок стрімко зростає, підтримуваний активною маркетинговою компанією з інформування споживачів про високий уміст аскорбінової кислоти, антиоксидантів, поліфенолів у вишні.

Крім того, тривають зусилля, спрямовані на розроблення нових продуктів на основі вишні (лікери, вина, соки та сухофрукти) для збільшення споживання.

Уйфегертої Фюртеш®. Дерево сильно- і пряморосле; рано вступає в товарне плодоношення. Посухостійкість рослин добра, а екологічна стійкість — відмінна.

Цвіте в пізні строки, разом з іншими пізніми сортами, що знижує ймовірність пошкодження нічними заморозками.

Починає дозрівати на початку липня. Плоди не схильні до опадання з дерева. Форма плоду дещо плоско-округла; вище від середнього до великого розміру (5,3 г), а діаметр їх становить в межах 18–23 мм. Плоди придатні для свіжого споживання, промислової переробки та глибокого заморожування.

Колір шкірки блискучий темно-червоний (бордовий). М’якуш щільний, червоний, забарвлений, смак гармонійний кисло-солодкий.

Інноваційний розсадник «Голланд Плант» володіє ексклюзивною ліцензією на виробництво та продаж високоякісних саджанців сорту Уйфегертої Фюртеш. Саджанці щеплені на універсальній підщепі вишня магалебка, що дає можливість її поширення в більшому діапазоні кліматичних і ґрунтових умов. Рекомендується закладати сади Уйфегертої Фюртеш на вишні магалебка за схемою 5 × 3 м. Цей сорт також себе чудово показує на присадибних ділянках, адже вишневе варення за популярністю серед українців стоїть на першому місці.

Закладання промислових вишневих садів районованими високопродуктивними сортами, що конкурентні на експортних ринках, набирає стрімких обертів. Це дасть можливість планувати врожай та отримувати товарні партії продукції вирівняної якості, без шкідників, адже тільки в промислових садах можливо забезпечити повноцінний захист.

Сорт угорської селекції Уйфегертої Фюртеш офіційно зареєстровано в «Реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні». Сорт входить до п’ятірки найбільш культивованих сортів у Європі та США і є найпоширенішим сортом в Угорщині.

Завдяки інноваційному розсаднику «Голланд Плант» саджанці Уйфегертої Фюртеш доступні й в Україні (має виключну ліцензію на виробництво та продаж саджанців сорту в Україні).

Відомо, що садивний матеріал, який зазвичай вирощують в Україні, бажає бути кращої якості. Власники розсадників мають бути відповідальнішими перед своїми партнерами, адже від матеріалу, що вони реалізовують, залежить майбутній успіх садівників і переробних підприємств.

Саджанці невідомого походження часто видають за популярний сорт і пропонують за нижчою ціною, але низька ціна та підробка не забезпечать фермеру очікуваний ним результат. Часто саджанці, хоча й на вигляд зовні здорові, можуть мати внутрішні патогени, які проявляються вже в саду. За сприятливих для їх поширення погодних умов ці збудники можуть заподіяти власникам насаджень суттєвої шкоди або й зовсім доведеться розкорчовувати сад. Тому важливо купувати оригінальний, чистосортний, сертифікований садивний матеріал у розсаднику, якому можна довіряти.

Розсадник «Голланд Плант» працює вже не одне десятиліття в Україні, і за цей період зарекомендував себе як надійний і добросовісний постачальник саджанців зерняткових й кісточкових культур.

Високоякісний, чистосортний садивний матеріал є запорукою успішного саду. Перед тим як зупинити свій вибір на тій чи іншій пропозиції, ретельно перевіряйте походження сорту, якість і папери.

Наші саджанці — Ваш успіх!

Плодорозсадник ДП «Голланд Плант Україна»
Закарпатська обл, Ужгородський р-н, с.Тарнівці, вул. Концівська 17
+38 050 372 61 23
+38 050 372 55 74
[email protected]

facebook.com/hollandplantua/
instagram.com/holland_plant/

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ