Агромаркет

Конкурентні переваги українського агробізнесу оцінили британці.

Конкурентні переваги українського агробізнесу оцінили британці.

Майже тиждень 20 британських фермерів і консультантів мандрували Україною. Вони відвідували аграрні підприємства й обмінювалися досвідом із сільгоспвиробниками Полтавщини та Житомирщини. За підтримки Посольства Великої Британії в Україні таку можливість їм надала компанія «Сингента».

 

Фаховий обмін досвідом, зокрема щодо різних підходів до аграрного виробництва та методів реалізації продукції, був корисним як для господарів, так і для гостей. Ще б пак! Британські фермери мало не одноголосно зізналися, що в таких непростих економічних обставинах і ще й за таких захмарних відсоткових ставок вони просто не змогли б вести свій бізнес. Натомість, як зазначила керівник відділу Фінансові рішення компанії «Сингента» у країнах СНД Хелен Феірлемб, українські аграрії вирощують високі врожаї й рік у рік підвищують рівень експорту попри складне законодавство та високі валютні ризики, логістичні проблеми й відсутність державної підтримки.

 

«Земля в Україні найкраща та найцінніша, — каже голова Наглядової ради з питань рослинництва Національної спілки фермерів північно-західного регіону Великої Британії Олівер Харрісон. Він, до слова, був вражений, що в українських господарствах так багато найманих працівників (відтак і їхня продуктивність — питання ще те). У британських реаліях, де оренда землі й оплата праці значно вищі, ніж в Україні, навряд чи хтось із фермерів може дозволити собі такий веикий штат. Зазвичай обробляють землю силами родини (на 500 га — 2–3 особи), а по агрономічні, бізнесові чи юридичні консультації звертаються у фірму, що об’єднує фахівців такого профілю. Як розповів агрономконсультант із питань агробізнесу Стівен Вотсон, одна година його роботи коштує 75 фунтів, відповідно, сільгоспвиробник має високу мотивацію точно дотримуватися рекомендацій. На його думку, українські аграрії застосовують продуктивні методи виробництва, які майже не відрізняються від британських. Утім, не менш важливе питання — збут своєї продукції. Перед тим, як виростити врожай, британські фермери вже знають, кому його продаватимуть.

 

Виробник зернових і картоплі Біл Вебб зауважив, що третину майбутнього врожаю продає за форвардними контрактами (аби придбати добрива), ще третину — після збирання, а решту — за ринковими цінами, коли складеться належна кон’юнктура. Крім того, щоб зі знижками купувати міндобрива, агрохімікати й інші необхідні для агровиробництва компоненти, тамтешні господарі об’єднуються в кооперативи. Глобальні питання на загальнодержавному рівні лобіює Національна спілка фермерів, у лавах якої — 55 тис. осіб (разом із пенсіонерами). Більшість із них, до слова, голосували за вихід Великої Британії зі складу ЄС. Як зізнаються, субсидії від європейської спільноти створюють більше проблем, ніж дають можливостей. Передусім зростає вартість оренди землі, а відповідно й собівартість вирощеної продукції.

 

Основні складники успіху агровиробництва британські фермери вбачають у сучасних технологіях та ефективному менеджменті. Вони переконані, що український агробізнес має величезний потенціал і може суттєво посилити свої позиції на світовій арені. Серед його конкурентних переваг, зокрема, називають чорноземи й дешеву оплату праці.

 

Хелен Фейзі, заступник Надзвичайного й Повноважного посла Великої Британії в Україні, переконана, що співпраця України та Великої Британії в галузі АПК має величезне значення. «Масштаби агробізнесу в Україні вражають, — наголосила дипломат на прес-зустрічі в Києві. — Кількість земельних ділянок, які обробляють українські аграрії, перевищує всю територію Великої Британії. Разом із тим наша держава розробляє новітні агротехнології й інновації, які надзвичайно важливі для розвитку аграрної галузі, й компанія «Сингента» у цьому є прикладом. Вона входить до 35 найбільших інвесторів із дослідження та розробки нових технологій. Минулого тижня ми запросили українських фермерів відвідати дослідницький центр «Сингента» у Jeallot’s Hill, який є найбільшим і найпотужнішим у глобальній мережі дослідницьких центрів компанії. Посольство Великої Британії вважає розвиток сільського господарства та технологій провідним напрямом діяльності».

 

Представники компанії «Сингента» та посольства Великої Британії висловили сподівання, що такі візити сприятимуть обміну досвіду між країнами, а також відкриватимуть українським аграріям новітні тренди і технології аграрного ринку.

 

 

газета “АгроМаркет”, лютий 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ