Тваринництво

Виготовлення комбікорму безпосередньо на агропідприємстві веде до незалежності господарства

Комбікормова безпека

Комбікормова безпека
Вид зсередини, комбікормовий завод 10 т/год

Виготовлення комбікорму безпосередньо на агропідприємстві веде до незалежності господарства й підвищення ефективності його роботи

Усі процеси, що відбуваються на агроринку, тісно пов’язані між собою. Через складні погодні умови аграрії отримали врожай зернових суттєво нижчий, ніж прогнозували на початку сезону. Скорочення пропозицій, створення штучного дефіциту й ріст попиту призвели до зростання цін на збіжжя на ринку. Подорожчання зерна, зокрема фуражного, суттєво вплинуло на вартість комбікормів, унаслідок чого зросла собівартість продукції тваринництва, у структурі якого комбікормам належать 65–70%. 

І допоки аграрії радіють високим цінам на зерно, дехто з тваринників уже переглядає свою стратегію до зменшення поголів’я худоби, свиней і птиці. Однак є краща альтернатива скороченню. За таких умов дедалі більше агропідприємств, що мають в обробітку землі та розвивають тваринництво, схиляються до думки, що власний комбікормовий завод є найоптимальнішим варіантом виходу із ситуації. 

Оптимальне рішення 

Наявність власного виробництва кормів вирішує одразу низку ключових питань: убезпечує підприємство від перебоїв у постачаннях комбікормів в осінньо-весняний і зимовий період, здешевлює собівартість виробленої продукції тваринництва (молока, м’яса тощо), дозволяє створювати продукт із доданою вартістю й підвищує конкурентоспроможність фермерського господарства, гарантує незалежність підприємства. 

Самостійне приготування комбікорму дозволяє контролювати процес і масштаби виготовлення продукції, використовувати тільки перевірені інгредієнти й дотримуватися точної рецептури раціону, отримувати готовий продукт стабільно високої якості, мати завжди свіжий корм. До того ж своє підприємство гнучкіше, як порівняти з великими комбікормовими заводами: за потреби можна швидко відкоригувати раціон, додавши вітаміни в потрібних пропорціях чи медикаменти; випускати поживні суміші унікального складу. 

Усі ці чинники впливають на ефективність і прибуток підприємств. Адже годівля збалансованими високоякісними кормами в поєднанні з відповідними зоотехнічними методиками дозволяє керувати здоров’ям стада, поліпшити відтворювальну функцію тварин, досягти й підтримувати максимальну продуктивність поголів’я, підвищити якість кінцевого продукту, поліпшити виробничо-економічні показники. В умовах жорсткої конкуренції рентабельними будуть ті підприємства, що вироблятимуть відмінний корм. 

Власне виробництво комбікормів нині доступне кожному підприємству. Сучасні комплекси з виготовлення кормів до сить прості в керуванні, бо максимально комп’ютеризовані й автоматизовані. Завод навіть невеликої потужності здатен повністю забезпечити власні потреби в кормах. А надлишок сумішей можна завжди реалізувати домогосподарствам й отримати дохід. 

Разом — до успіху 

Для втілення плану організації власного кормовиробництва агропідприємства, що роблять ставку на ефективність, має зацікавити партнерство з компанією «Бушхофф» (Buschhoff). 

Чому саме із цим виробником? Підмічено, що агропідприємці у виборі бізнес-партнера все частіше почали звертати увагу на репутацію компаній, їх історію та філософію. Машинобудівний завод «Бушхофф» — це сімейне підприємство, яке заснував коваль Теодор Бушхофф ще наприкінці XIX ст. в місті Алені (Німеччина). За понад 140 років його діяльності змінилося кілька поколінь власників і працівників, але незмінними є цінності й цілі: пропонувати партнерам тільки високоякісні рішення в галузі виробництва комбікормів, зберігання й транспортування зерна; разом з аграріями створювати додану цінність і досягати успіху. 

За продажами продукції заводу можна вчити історію розвитку сільського господарства. Компанія починала з виробництва невеликих млинів. У 1910 році її молотарки були відомі по всій Німеччині, підприємство почало розширятися й експортувати обладнання в сусідні країни. Завод завжди оперативно реагував на зміни та вимоги ринку, розробляв і постійно вдосконалював свою продукцію. У 1950-х роках їх самохідна молотильна установка стала лідером продажів, а в 1960-х активно купували дробарки, кормозмішувачі, машини для очищення зерна, пневматичні й механічні транспортні установки. На вимогу часу компанія почала впроваджувати електронне керування й стала першою у Європі, яка запропонувала повністю автоматизовану установку для комбікормового виробництва. У новому тисячолітті розробляють ковшові елеватори й лоткові транспортери, розширюють експорт продукції в країни Азії й Африки. Мобільні та стаціонарні заводи компанії із потужністю від 1 до 20 т/год мають заслужену популярність серед тваринницьких комплексів і невеликих господарств, що прагнуть поліпшити якість комбікормів для своїх тварин і максимально зменшити собівартість готової продукції. Усе устаткування продумано так, щоб за потреби базове обладнання можна було доукомплектувати чи доповнити іншими лініями. 

Завод випускає продукти, що максимально відповідають на виклики сьогодення й завтрашнього дня. Усе — завдяки зворотному зв’язку зі своїми клієнтами й чіткому розумінню їх потреб і цілей, урахуванню аграрних трендів і постійним інвестиціям в ноу-хау. Представництва компанії розташовані в багатьох країнах світу, але основне виробництво — у Німеччині, незважаючи на світовий тренд переносити заводи в країни з дешевою робочою силою. Компанія навіть складники виготовляє самостійно й прописує програмне забезпечення. 

Досвідчені та надійні 

Забезпечувати своїх клієнтів продукцією й сервісом найвищої якості — це свідома позиція німецького виробника. Тому представляти свої інтереси довіряє цілеспрямованим і відповідальним професіоналам, здатним удосконалюватися разом із виробником. В Україні офіційним представником заводу «Бушхофф» є компанія «Сій добро». Використане в назві слово «добро» має як духовне, так і матеріальне значення — це дає клієнтам чіткий сигнал щодо цінностей, які сповідує команда. Хоча бренду всього три роки, він уже має репутацію надійного партнера, досвідченого помічника та порадника в питанні розвитку власного кормовиробництва: від розроблення проєкту, постачань і монтажу обладнання до введення в експлуатацію підприємства та його сервісного обслуговування. 

За цей час компанія під керівництвом Миколи Демчака втілила низку успішних проєктів в українському тваринництві. Клієнтам імпонує головна мета компанії — створити довгострокове партнерство та прагнення команди висококласних фахівців докласти максимум зусиль, щоб зробити кожен комбікормовий завод рентабельним і зручним у користуванні. 

Кожен об’єкт розглядають індивідуально, всі побажання замовника враховують на початкових етапах проєктування. Компанія допомагає клієнтові обрати всі потрібні характеристики заводу: потужність, приймання та зберігання компонентів і готового корму; визначитися, чи це будівництво з нуля чи реконструкція приміщення тощо. Підбір обладнання відбувається з урахуванням особливостей господарства, його завдань і планів. 

Компанія має стабільну монтажну команду, всі монтажники пройшли навчання або в Німеччині, або на місці від німецьких фахівців. З кожним проєктом служба удосконалює свою майстерність у монтажі, введенні об’єкта в експлуатацію, налаштуванні, регулюванні, гарантійному та післягарантійному обслуговуванню. Пусконалагоджувальні роботи проводить фахівець із заводу з Німеччини. 

Регулярний технічний контроль об’єктів із застосуванням професійного інструменту й новітніх методів відіграє значну роль в ефективній роботі обладнання. Оперативність ухвалення інженерних рішень з відновлення, усунення та правильного налаштування дозволяє своєчасно виявляти відмови ще до початку їх прояву, забезпечити тривале функціонування комбікормового заводу й уникнути витрат на ремонт. 

Сформований в Україні склад швидкозношувальних запчастин до обладнання «Бушхофф» гарантує оперативне реагування на будь-яку проблему клієнта. Усі ремонтні роботи виконують досвідчені фахівці відповідно до стандартів і рекомендацій компанії-виробника. Фахівці компанії у всіх питаннях можуть отримати підтримку чи консультацію заводу з Німеччини через мережу Інтернет, адже всі установки в Україні приєднані до неї. 

У підприємствах, де працює сервісна служба «Сій добро», комбікормові заводи працюють без затримання й простоїв, забезпечуючи тварин потрібною кількістю кормів. Отже, ціль — щоб зі збільшенням кількості об’єктів забезпечувати високу якість, досягається. Красномовне підтвердження цьому — задоволені клієнти, які планують розширяти наявні потужності з виготовлення комбікорму. 

Олеся Деркач

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ