Елеватор

Ефективні інсектициди від надійного постачальника вбережуть зерно та захистять агровиробника від збитків

Комахам — бій!

Комахам — бій!
Достатньо всього однієї обробки препаратами компанії «СОЖАМ», щоб знищити протягом 72–96 год 100% дорослих комах

Ефективні інсектициди від надійного постачальника вбережуть зерно та захистять агровиробника від збитків.  

Низькі ціни на збіжжя, наддорога логістика й ускладнений експорт змушують аграріїв не лише збирати врожай й закладати зерно на зберігання в очікуванні кращої ціни, а й вберігати його від шкідників. Ефективне знищення комірних «окупантів» дозволить уникнути втрат збіжжя навіть під час простою в чергах на пунктах пропуску. 

Оманлива економія 

В умовах повномасштабної війни, коли кожну гривню аграрій заробляє потом і кров’ю, обробка зерна проти комірних комах є необхідністю, а не примхою чи забаганкою. 

Здавалося б, з метою мінімізації витрат можна просто очистити збіжжя сепаратором. Проте навіть якщо 1% ураженого зерна потрапляє в сміття, кількісно-вартісні втрати сягають десятки тисяч гривень… 

Одним із доволі популярних, на перший погляд, доступніших за ціною засобів боротьби з комірними комахами є фуміганти у формі таблеток. Однак є кілька «але». Після фумігації треба проводити експозицію та дегазацію зерна, що може тривати до два тижні й тільки після цього його можна експортувати. Якщо ж потрібно терміново закрити контракт, такий засіб боротьби зі шкідниками навряд чи підійде. Крім того, таблетки не забезпечують залишкового ефекту, тому через деякий час комахи знову можуть з’явитися в партії зерна. Та й прийнятна ціна в перерахунку застосування фуміганту на тонну є не такою привабливою й майже не відрізняється від ефективніших рідких інсектицидів. 

Обирають найкращих 

Наразі на нішевому ринку обробки зерна рідкими препаратами ціни виробників є майже ідентичними — обробка будь-якими сертифікованими й офіційно імпортованими засобами в перерахунку на собівартість обробленої тонни зерна практично однакова, що не завжди скажеш про якість. Власне тому аграрії зазвичай дивляться на досвід сусідніх господарств, щоб, врешті-решт, обрати ефективні інсектициди у надійного постачальника, яким є ТОВ «Сожам Україна». 

Компанія вже 10 років працює в нашій країні й зарекомендувала себе як клієнтоорієнтована. Попри ускладнення логістики та безпекової ситуації через повномасштабну війну, «СОЖАМ» не припиняли роботу, розуміючи важливість продукції для українського аграрія. Ба більше, після звільнення тимчасово окупованих територій у Чернігівській, Сумській та Харківській областях компанія безплатно замінювала й надавала обладнання пошкодженим унаслідок обстрілів зерносховищам. 

Гранпротек, КЕ рекомендується для боротьби зі шкідниками зерна кукурудзи, що експортується. Він відповідає нормам ЄС щодо залишкового вмісту, які становлять близько 2 мг/кг.

Пірігрен, ХТ не впливає на якісні показники зерна: вологість, здатність поглинати вологу, борошномельні властивості, схожість, енергію, білок, клейковину та ін.

Наразі понад 350 українських агропідприємств користуються технологією «СОЖАМ», й частка активного ринку компанії в Україні наближається до 30%. У середньому близько 20 зерносховищ у кожному регіоні є клієнтами «СОЖАМ», які вважають застосування технології небулізації одним із необхідних інструментів для функціонування агропідприємства. Воно й не дивно: адже продукцію «СОЖАМ» та її переваги ринок прекрасно знає. 

Зокрема, для знищення 100% дорослих комах протягом 72–96 год достатньо всього однієї обробки препаратами компанії. Препарат має залишковий ефект і на цьому не зупиняє свою дію, і далі захищаючи зерно від потворного зараження. Обробляти можна навіть завантажене зерно у вагони або автомобілі. Ураховуючи те, що цього року зерно проводить більше часу в очікуванні перетину кордону, небулізація убезпечить збіжжя від розвитку шкідників під час транспортування.  

Європейські стандарти 

Блокування росією українських морських портів і перебої в роботі «зернового коридору» змусили переорієнтувати експорт на ринок ЄС, де агровиробники натрапили на підвищену увагу та посилений контроль показників якості, зокрема, залишків хімічних речовин у зерні. У зв’язку з цим наші співвітчизники почали покращувати власну компетентність і ретельно аналізувати умови вимог країн призначення та експортно-імпортних контрактів. І хоч у більшості випадків євростандарти або відповідають українським, або навіть лояльніші, ніж наші, основною вимогою європейців є гранично допустимий залишок діючої речовини препарату, який аграрій застосовує на конкретній культурі. Іноді в експортному контракті може бути прописана заборона певних препаратів. 

Зареєстровані в Україні препарати, які пропонує «СОЖАМ», дозволяють клієнтам закрити всі потреби щодо обробки зерна, зокрема для експорту до країн ЄС. 

Для експорту кукурудзи до країн Євросоюзу рекомендується застосовувати препарат «Гранпротек, КЕ» (концентрат емульсії), бо він відповідає нормам Євросоюзу щодо залишкового вмісту, які становлять близько 2 мг/кг, який має навіть за максимального дозування залишковий уміст діючої речовини в межах 0,5 мг/кг. Для обробки зернових культур, зокрема пшениці, ячменю, вівса й ін., для експорту у ЄС рекомендується застосовувати препарат «Пірігрен, ХТ», що має реєстрацію, виготовляється і використовується у ЄС. Максимальна допустима концентрація в цих зернових культурах, зокрема у ЄС, становить 5 мг/кг, а за максимального дозування вміст не перевищує 4 мг/кг.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ