Овочі-Ягоди-Сад

Ефективне промислове виробництво картоплі сьогодні неможливе без технологій, які максимально скорочують час сортування та відвантаження продукту

Картопля швидкого сортування

Картопля швидкого сортування

Ефективне промислове виробництво картоплі сьогодні неможливе без технологій, які максимально скорочують час сортування та відвантаження продукту.

Картопля — одна з головних сільськогосподарських культур України, яка історично відіграє важливу роль у житті її мешканців і є елементом продовольчої безпеки держави. Тому її тут вирощують майже всі, і кожен має свою «унікальну й перевірену» технологію. Однак треба відрізняти цивільне картоплярство від сучасного промислового, де отримання високого врожаю — тільки частина успіху. Для професіонала важливим чинником роботи з картоплею є час, а в індустрії картоплярства він визначає і якість, і репутацію, і гроші.

Швидке, вчасне та якісне сортування картоплі зменшує втрати, простої, підвищує товарність продукції. Це дозволяє підприємцю продати врожай не тоді, коли зможеш, а тоді, коли треба. У таких умовах головне — забезпечити обробку валу картоплі з поля. Комбайни не мають чекати, коли сортувальна лінія або бригада з 10 працівників відсортує щойно відвантажений бункер із поля. А ваші клієнти не повинні тримати фури біля воріт, скрегочи зубами й збиваючи ціну, бо за час простою на ринку з’явилась дешевша пропозиція.

У цій публікації ми порівняємо традиційне сортування та сучасні автоматизовані рішення, розглянемо конкретне обладнання та його переваги й наведемо практичні розрахунки економічної ефективності.

Історія двох фермерів

Сортування картоплі за розміром, формою, якістю шкірки й наявністю дефектів є важливим етапом у ланцюжку виробництва. Нагадаю основні переваги такого сортування:

  • Збереження якості продукції: правильне сортування з мінімальним травмуванням зменшує ризик псування та гниття під час зберігання картоплі;
  • Збільшення товарної продукції: автоматизовані системи дозволяють отримати більше якісної картоплі для продажу, адже роботи із сортування потребують набагато менше часу, і ви зможете продати картоплю швидше й на «верху» ринку, а не тоді, коли конкуренти завалять його своїми пропозиціями, адже вона вже в них гниє;
  • Економія на витратах: зменшення втрат продукції та скорочення витрат на оплату ручної праці;
  • Розширення ринків збуту: супермаркети та міжнародні покупці вимагають продукції високої якості з мінімальними дефектами та мінімальним втручанням людини в технічний процес.

З цих позицій порівняємо традиційне сортування з автоматизованим і розберемо економічну складову кожного варіанта. Для цього візьмемо два умовних фермерських господарства, кожне з яких обробляє 30 га картоплі, маючи однаковий валовий урожай — 750 т, але підходи до обробки картоплі в них кардинально різняться.

Перший фермер практикує ручне сортування. Це 10 працівників, які за два дні обробляють 50 т картоплі. За 30 днів його витрати із сортування становитимуть 150 тис. гривень. Другий фермер використовує додаткове обладнання, наприклад, приймально-сортувальний бункер. Йому достатньо шести працівників й одного дня на 50 т картоплі. Сортування всього обсягу триває в нього 15 днів і коштує всього 45 тис. грн.

Нескладна математика: у другого 105 тис. гривень економії плюс мінімізація простоїв техніки й травмування картоплин, а також вчасний продаж. Бонусом приймально-сортувального бункера є дбайливий відбір насіннєвої фракції, що весною заощадить ще купу грошей, а після посадки забезпечить відмінну схожість.

Якщо другий фермер має ще й сортувально-інспекційний стіл, зможе ще краще та ефективніше відібрати насіннєву картоплю. Вся продукція на столі обертається, а якісне LED-освітлення дає змогу працівникам бачити бульби з усіх боків і максимально ефективно відокремлювати травмовані картоплини. Це дає максимальне збереження врожаю за зберігання в картоплесховищах.

Наш герой ще може доукомплектувати інспекційний стіл. Наприклад, установити конвеєр для видалення відходів, який забирає неякісну картоплю під час сортування й відводить усі відходи від самого столу. Команда працює в чистоті й без зайвих перешкод у роботі. В результаті це зменшить втрати впродовж зберігання до 2% для насіннєвого матеріалу та до 3% для товарної картоплі. А в першого фермера, того, що працює без такого обладнання, ці втрати становитимуть 7 та 10% відповідно.

Отже, другий фермер ефективніше й швидше завершує сортування, раніше виходить на продаж й отримує вищу ціну. Крім того, завдяки точному сортуванню вихід його товарної картоплі більший — 60% проти 50% у першого фермера. Менше втрат — більше прибутку!

Утім, це ще не всі переваги, якими може скористатись другий фермер. Якщо він додасть до свого комплексу щіткову машину, він суттєво змінить товарний вид продукції й зможе продавати чисту картоплю без бруду, що дуже важливо для супермаркетів. Та й покупці гуртових ринків і звичайних базарів поступово звикають до якісного продукту і не хочуть купувати картоплю разом зі шматками землі або вимагають зниження ціни.

Відправку на прилавки пришвидшить ще один корисний елемент — лоток для фасування в сітки. Картопля готова їхати в супермаркет прямо з вашої лінії, а крім того, зручно, швидко та мінімізує кількість людей на лінії й травми для картоплі. Її товарний вигляд — це ваші гроші.

Важливий етап доробки картоплі — завантаження. Перший фермер працює по-старому: 3 вантажники та 5 год завантаження. Другий користується транспортерами, які скорочують процес до 3 год і можуть обійтися двома вантажниками — знову економія грошей.

Базовий набір
Бункер дає змогу сортувати й калібрувати картоплю відразу з поля й рівномірно подавати її далі на сортувальну лінію

Механізований цех

А тепер розглянемо в деталях деякі з машин другого фермера. Мова піде про конкретне обладнання, яке вже зарекомендувало себе на українському ринку. За відгуками фермерів, вже реальних, а не умовних, вони є оптимальним варіантом для нинішнього виробництва картоплі в Україні. Ба більше, це обладнання зроблено для картоплярів самими ж українськими картоплярами з досвідом вирощування понад 32 роки.

Конвеєр підіймальний Uplifi t Force SLC
Транспортери
Конвеєр для видалення вiдходiв

Приймально-сортувальний бункер R-SORT призначено для першого етапу сортування картоплі. Він приймає продукцію з поля (з автомобілів або транспортерів) і забезпечує її рівномірну подачу на сортувальну лінію. Бункер оснащено системою регулювання швидкості подачі, що дозволяє адаптувати його роботу до різних сортів картоплі й обсягів виробництва.

Принцип роботи:

  1. Картопля вивантажується в бункер об’ємом 10 м³. З бункера картопля потрапляє на секцію сепарації, де відбувається калібрування за допомогою регульованих поліуретанових спіральних вальців. Розмір кожної картоплини для калібрування можна регулювати.
  2. Відкалібрована картопля розділяється на три фракції (дрібна, середня, велика) і подається на стрічкові конвеєри, які рівномірно розподіляють її на сортувальну лінію, запобігаючи заторам і зменшуючи втрати продукції.

Технічні характеристики:

  • Об’єм бункера: 10 м³;
  • Продуктивність: до 40 т/год;
  • Потужність: 8,5 кВт;
  • Відстань між спіральними валами першої секції: 5–40 мм;
  • Відстань між спіральними валами другої секції: 20–65 мм;
  • Кількість спіральних вальців: 14 шт.;
  • Ширина секції сепарації: 2000 мм;
  • Кількість стрічкових конвеєрів сепарації: 3 шт.;
  • Ширина стрічкового полотна бункера: 2000 мм;
  • Габарити: 6 × 3,5 × 2,5 м;
  • Вага: 4250 кг.
Сортувальний інспекційний стіл, розділений на три окремі потоки
Перекидач контейнерiв BB Feeder
Секція сепарації

Сортувальний інспекційний стіл RIT-10/25 призначено для візуального огляду та сортування картоплі. Картопля із сортувального бункера потрапляє на робочу зону інспекційного стола, де оператори можуть швидко та якісно відсортувати її за розміром, формою та якістю.

Принцип роботи:

  1. Картопля з бункера потрапляє на роликове полотно інспекційного стола, де потік розділяється на два паралельних потоки та третій середній потік для відбору некондиційної картоплі.
  2. Під час руху по столу кожна картоплина обертається, що дозволяє операторам із по різні сторони стола ретельно її оглянути.
  3. Оператори відбирають некондиційну картоплю (пошкоджену, неправильної форми тощо) і відкидають її в середній потік, який відділено по всій довжині стола.
  4. Некондиційна картопля потрапляє в окремий отвір і відводиться на конвеєр для видалення відходів.

Технічні характеристики:

  • Довжина стола: 2,5 м;
  • Ширина стола: 1,1 м;
  • Кількість операторів: 2–4;
  • Продуктивність: до 10 т/год;
  • Діаметр роликів: 50 мм;
  • Швидкість руху роликів: до 0,24 м/с;
  • установлена потужність: 0,55 кВт;
  • Маса: 350 кг.

Додаткова опція: конвеєр видалення відходів.

Додаткове обладнання: наповнювач сіток
Зірочки та ланцюг щіткової машини сухого очищення овочів BRUSHER
Щіткова машина сухого очищення овочів BRUSHER

Щіткова машина сухого очищення овочів BRUSHER призначена для очищення картоплі від ґрунту, бруду й інших забруднень. Її оснащено 14 рядами щіток, які обертаються з високою швидкістю, що забезпечує ефективне очищення продукції.

 Принцип роботи:

  1. Картопля подається в машину і рухається вздовж неї.
  2. 14 рядів щіток обертають картоплю, очищаючи її від забруднень.
  3. Гумовий кожух притискає овочі до щіток для інтенсивнішого очищення.
  4. Очищена картопля потрапляє в лоток і відводиться від робочої зони.
  5. За умови додаткової опції можна очищену картоплю одразу пакувати в мішки.

Технічні характеристики:

  • Кількість щіткових валів: 14 шт.;
  • Кількість щіток: 28 шт.;
  • Потужність: 1,5 кВт;
  • Продуктивність: до 10 т/год;
  • Довжина робочої зони: 1750 мм;
  • Ширина робочої зони: 1100 мм;
  • Частота обертання щіток: до 186 об./хв;
  • Габаритні розміри: Д×В×Ш: 2430×1400-1800×1443 мм;
  • Маса обладнання: 350 кг.

Додаткова опція: обладнання під наповнювач сіток.

Інвестиції в таке обладнання — шлях до підвищення ефективності картопляного господарства, без чого високий прибуток і успіх у цьому бізнесі неможливі. Якісне сортування картоплі мінімізує втрати, забезпечить відповідність продукції ринковим стандартам і зробить вашу картоплю конкурентоспроможною на ринку.

Розподілення картоплі відразу з поля

ДОСЬЄ. «ВималСпецБуд» — український виробник обладнання. Входить до промислової групи «Вимал», яка 32 роки вирощує, зберігає й переробляє картоплю. Група має власне конструкторське бюро, 14,4 тис. квадратних метрів виробничих площ, два переробних заводи та 2,5 тис. гектарів земель. З 2008 року «ВималСпецБуд» виробляє високоякісне обладнання для картоплярів із найкращих, перевірених на власному досвіді складників, забезпечує сервіс 24/7 і склад запчастин для блискавичного сервісного обслуговування.

Варіант компонування обладнання

Поради картоплярам

Обираючи обладнання. Ураховуйте обсяги виробництва, сорти картоплі, які ви вирощуєте, та ваші потреби. Якщо ваше господарство невелике, вам може бути достатньо компактного обладнання з меншою продуктивністю. Для великих господарств із високими обсягами виробництва потрібне потужніше обладнання.

Перед установленням обладнання. Переконайтеся, що ви маєте відповідне приміщення з достатньою площею та висотою стель. Також вам знадобиться кваліфікований персонал для обслуговування обладнання. Регулярно проводьте технічне обслуговування, щоб забезпечити безперебійну роботу обладнання та подовжити строк його експлуатації.

Обслуговування та сервіс. Обирайте постачальників, які не просто продадуть вам обладнання, а можуть забезпечити сервісне обслуговування й постійну наявність запасних частин на складі. Це заощадить вам тисячі, а може, й мільйони гривень у розпал сезону збирання врожаю.

Економічна ефективність. Розрахуйте строк окупності обладнання й оцініть потенційний прибуток, щоб переконатися в економічній доцільності інвестицій.

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ