Овочі-Ягоди-Сад

Каховський демополігон Seminis & BASF

Каховський демополігон Seminis & BASF

Наприкінці травня відкрився демополігон, організований компаніями Seminis (представник овочевого відділення «Монсанто Україна») і BASF на землях фермера Юлія Коновальчука, що поблизу Каховки.

 

Новинка з теплиці спричинила фурор

Юлій Коновальчук — досвідчений овочівник. На своєму невеликому (близько 20 га) полі на околиці села Малокаховка він вирощує цибулю, моркву, томати, ранню картоплю, кавуни. Крім відкритого ґрунту має ще й огірки та виноград у плівкових теплицях. Торік він випробував на своїй плантації систему захисту від компанії BASF. Результати були гідними, тому цього сезону фермер погодився, щоб BASF організував демополігон для випробування різних варіантів систем захисту та їх порівняння з іншими системами захисту. «Місцевий представник BASF переконував мене спробувати «Орвего» проти фітофторозу на картоплі, — згадує фермер. — Я погодився, і врешті вийшло так, що саме завдяки цьому препарату врятував урожай — у нашій місцевості тоді так дощило, що картопля кілька діб натурально стояла у воді. У багатьох колег вона фактично згоріла, а на моєму полі все обмежилося тільки окремими проявами».

Насіння від Seminis господар давно полюбив, відтак практично всі овочеві культури на його полі (навіть тепличні огірки) були представлені гібридами селекції «Монсанто».

Знайомство з гібридами Seminis почалось із теплиці: тут росли огірки Меренга, Маша, Мірабелл, Монісія, поруч із якими випробовувалися номерні гібриди 4097 і 3506. Коли гостям запропонували обрати найкращий за зовнішнім виглядом огірок з цілої низки непідписаних ящиків, виявилося, що 4097 набрав найбільше голосів. Темно-зелені плоди з правильними горбками, ідеальні за формою та розміром, однотонні, без світлих плям на кінчику виразно виділялися на загальному фоні. Як пояснив місцевий дилер насіння Seminis, агроном із багаторічним стажем Валерій Помазнюк, чудовий товарний вигляд нового (вже зареєстрованого) гібрида — наслідок стійкості до високих температур у теплиці, що встановилася останнім часом у регіоні (погода наприкінці травня на Херсонщині по-літньому спекотна, хоча календар переконував, що надворі ще весна). А стійкість до температур, своєю чергою, — результат потужної кореневої системи, яка з таким самим успіхом витримує й брак сонячного світла.

Юлій Коновальчук додав, що свій відмінний товарний вигляд огірки гібрида 4097 навіть на базарній розкладці просто неба зберігає до двох діб. Господар також відзначив чудові смакові якості та високу стійкість до хвороб нового гібрида, підсумувавши. Поділився фермер і деякими спостереженнями щодо нового гібрида: за сівби на початку лютого та садіння розсади на початку березня плодоношення почалось у 20-х числах квітня, вибирають через день, а сама рослина вимагає провітрювання (але не любить протягів) і потребує багато сонячного світла й води.

Валерій Помазнюк звернув увагу на ще один гібрид у теплиці — Монісія, який із гібридом Мареса створені для вирощування як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Саме селекціонери «Монсанто» подбали про стійкість до основних хвороб огірка у відкритому ґрунті, а менеджери забезпечили прийнятну для фермерів виробничу ціну.

Насамкінець господар поділився ще одним секретом бездоганного товарного вигляду огірків у теплицях: препарат «Кабріо Дуо» зупинив хвороби на самому початку їх поширення.

 

Секрет чистих і здорових полів

 

Після відкриття демополігону господар збирався садити ще одну цікаву новинку від Seminis — безнасінний кавун гібрида Фенвей, розмір якого ідеально відповідає сучасним вимогам рітейлерів (2,5–3 кг). Безнасінний кавун — поки що екзотика для України, тому за нього цілком сміливо можна правити значно дорожче, ніж за звичайний, тим більше, що безнасінні суттєво переважають традиційні за смаковими показниками. Про перспективність саме цього гібрида свідчить і те, що одне з господарств Одещини вже уклало контракт на його постачання у Швецію.

Кавун садять 30-денною розсадою, а дозрівання плодів очікується наприкінці липня. Специфіка безнасінного кавуна в тому, що він вимагає сорту-запилювача (в цьому разі — Бонта). Відтак промисловий баштан представляє собою змішані посадки: через дві рослини безнасінного гібрида росте одна рослина сорту-запилювача, або (на великих площах) — через два рядки основного гібрида — рядок запилювача.

Гості звернули увагу на чистоту полів ранньої картоплі сорту Рів’єра селекції нідерландського кооперативу «Агріко» та моркви гібридів Вікторія й Абако селекції Seminis. Відсутністю бур’янів і хвороб, як пояснив господар, слід завдячувати системам захисту, розробленим компанією BASF. Зокрема, картоплю захищає фунгіцид «Орвего», який торік урятував господарю врожай від вірної загибелі (в період рясних дощів у багатьох місцевих фермерів більша частина площ згоріла від фітофторозу). Препарат, здається, спеціально створений для дощової погоди: він витримує до 4 циклів опадів, глибоко проникаючи в шар воскового нальоту на поверхні листя. А в разі додавання невеликої кількості препарату «Сигнум» або «Орвего» добре захищає рослини від альтернаріозу.

Чистоту посівів моркви забезпечили гербіциди «Стомп» і «Гезагард», а здоровий стан рослин — фунгіцид «Сігнум», що має так званий Ag-Celence-ефект (позитивно впливає на якість, обсяги врожаю, лежкість плодів).

 

Королева херсонських полів — цибуля

 

Головним пунктом програми заходу стала цибуля, яка для багатьох місцевих овочівників є якщо не основною, то однією з найважливіших культур.

Першим ділом фахівці Seminis представили гібрид озимої цибулі Балстар. Юлій Коновалюк озимої цибулі не вирощує, зате її вирощували чимало гостей демополігону, які підтвердили високу зимостійкість і хорошу стійкість до стрілкування цього гібрида. Провідний агроном компанії Seminis Віктор Новіцький, презентуючи гібрид, наголосив, що він дає можливість розігнати цибулину до 200–250 г, а за умов вчасного посіву (20–25 серпня) і за хороших умов зимівлі почати збір обрізної продукції вже 15 травня. Як доказ він продемонстрував 4 цибулини цьогорічного врожаю, загальна маса яких досягла 0,5 кг. Задля покращення перезимівлі Валерій Помазнюк радить установлювати на полі снігозатримувальні щити чи висівати захисні куліси (наприклад, куліси із соняшника чи кукурудзи доцільно висівати за 2–3 тижні, а то й за місяць до сівби цибулі), а для пришвидшення дозрівання накривати ділянку агроволокном.

Питання захисту цибулі висвітлив спеціально запрошений із Німеччини фахівець із 40-річним стажем Клаус Штефан. Особливу увагу він приділив застосуванню препаратів «Стомп» і «Фронтьєр». За його словами, «Стомп» у Німеччині є основним гербіцидом на цибулі. Німецький фахівець наголосив на тому, що цей препарат кардинально відрізняється від інших ґрунтових гербіцидів: якщо всі інші препарати потрібно вносити у зволожений ґрунт, то «Стомп» — у сухий. На полях, що зволожуються краплинним зрошенням, це означає, що після обприскування «Стомпом» систему не можна включати протягом доби. Також Клаус Штефан нагадав про позитивний ефект ретельної підготовки ґрунту на дієвість «Стомпа»: якщо земля грудкувата, то будь-який ґрунтовий гербіцид може неправильно розподілитися по верхньому шару й унаслідок цього пошкодити корені рослин.

 

 

 

Сергій Білий

журнал “Плантатор”, липень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ