Техніка

Якою має бути штанга для внесення рідкої органіки в ґрунт

Точний інструмент

Точний інструмент

Якою має бути штанга для внесення рідкої органіки в ґрунт.  

На сьогодні внаслідок істотного подорожчання мінеральних добрив агровиробники шукають альтернативні способи збереження рентабельності вирощування сільгоспкультур. Зокрема, йдеться про бактеріологічні препарати, сидерати й, звісно, старі-добрі органічні добрива. 

Тут відмінним варіантом може бути саме гноївка — природний ресурс, багатий на поживні речовини. Окрім певної кількості макро- та мікроелементів до складу гноївки входять активні біологічні речовини. Її раціональне застосування здатне в буквальному сенсі оживити ґрунтове середовище. 

Однак, щоб ефективно працювати з рідкими органічними добривами, потрібні певні передумови, однією із яких є застосування відповідного сучасного обладнання. Провідні світові виробники техніки щороку вдосконалюють цей сегмент сільгосптехніки, пропонуючи дуже цікаві рішення. 

Знаряддя з чотирма циліндрами

До таких, зокрема, належить нове розроблення бельгійської компанії JOSKIN, що спеціалізується на внесенні органічних добрив. В арсеналі JOSKIN є не менш ніж півтора десятка різних лінійок обладнання для внесення гноївки. Наразі ж мова про Pendislide Pro — штангу, яку можна успішно застосовувати як на трав’яних угіддях, так і на полях, де вирощують сільгоспкультури. Представлена пресі та публіці 2017 року, штангу Pendislide Pro високо оцінили фермери багатьох країн світу. 

Joskin Pendislide Pro випускають у чотирьох варіантах із робочою шириною від 12 до 18 м і з інтервалом між сошниками 25 см. 

Кожен елемент складається зі сталі Hardox завширшки 70 мм, на якій установлено сошник з ерталону. Цей сошник прориває в ґрунті невелику борозну, у яку біля коріння рослин вносять гноївку. Це знижує до мінімуму забруднення культур. У регіонах із кам’янистими ґрунтами ці сошники з ерталону в опції можна замінити на еквівалент із литої сталі. 

Елементи розташовано під кутом 45° до землі. Цей нахил, залежно від рельєфу місцевості, дозволяє штанзі досягти робочої швидкості від 8 до 10 км/год. Завдяки згинанню стійок штанга компенсує невеликі нерівності рельєфу на лузі або полі, забезпечуючи рівномірне розподілення. 

Оптимальне копіювання рельєфа

Лівий і правий боки штанги Joskin Pendislide Pro можуть рухатися незалежно один від одного, дозволяючи лійці адаптуватися до суттєвіших перепадів рельєфу. Щоб пристосуватися до цих перепадів, секції рами спираються  на колеса з правого та лівого боків.  

Завдяки системі маятника, вбудованій у раму Joskin Pendislide Pro, знаряддя ідеально копіює рельєф поверхні навіть по довжині. На ділянках із нерівним рельєфом сошники можуть опускатися на 250 мм нижче за нульовий рівень, у той час як хід вгору не обмежений. Завдяки цим характеристикам штанга Joskin Pendislide Pro є ідеальним інструментом для рівнинної місцевості, але також дуже ефективна на горбистій місцевості. 

У стандартній комплектації тиск стійок відрегульовано в діапазоні між 7 і 9 кг. Це значення може бути збільшене або зменшене за допомогою опорних коліс. 

Опорне колесо

Елементи Pendislide Pro встановлено на легкій оцинкованій сталевій рамі з профільованих труб. Промислові муфти, встановлені на раму, є зносостійкими, мають тривалий строк експлуатації й не потребують складного обслуговування. Традиційний гідравлічний підіймач із чотирма точками кріплення не потрібен для більшості цистерн, якщо діаметр колеса становить 1675 мм або менше (наприклад, 750/60R/30,5).

Чотири циліндри штанги дозволяють підіймати або опускати її крила (і, отже, елементи внесення) під час роботи, активуючи таким чином протикрапельну систему Тwist і підіймаючи штангу над захисними крилами для транспортування або для опускання під час унесення. 

Кожну половину рами оснащено ексцентричним розподільником Scalper.  Ці вертикальні розподільники забезпечують рівномірне та регулярне дозування гноївки у напрямку сошників. Використання двох розподільників дозволяє обмежити довжину шлангів до виходу на рівні сошників. Таким чином, різниця в розподіленні органіки між виходами зменшується до мінімуму на початку внесення. 

Вертикальний розподілювач Scalper

Ці розподільники Scalper мають компактні габарити й оснащені двома бічними кришками зі швидким відкриттям для легкого обслуговування. Вони також укомплектовані кишенею для збирання каміння, у яке потрапляють каміння й інші тверді предмети, запобігаючи пошкодженню труб. Для безпечного зберігання Pendislide Pro оснащена стійками, вбудованими в раму. 

Завдяки простій і міцній конструкції, універсальному використанню на трав’яних угіддях та на пророслих культурах, а також її можливості застосування на рівній і горбистій місцевості, штанга Joskin Pendislide Pro є ідеальним інструментом для інтенсивних операцій на сільськогосподарських підприємствах чи великих молочно-фермерських господарствах. 

Точне розподілення гноївки та велика робоча ширина забезпечують оптимальне та ефективне внесення мінералів і поживних речовин, що дозволяє культурам отримувати від цього максимальну вигоду. 

Слід завважити, що обладнання для внесення рідких органічних добрив із кожним роком дедалі набуває більшого попиту серед українських агровиробників. Цьому, зокрема, сприяє помітний розвиток свинарства на базі рослинницьких підприємств як можливості отримувати додатковий прибуток. 

Штанга Pendislide Pro

Однак, виходячи з нинішніх економічних реалій, такий побічний ресурс, як гноївка, може стати дуже цінним і доречним доповненням для рослинницьких господарств України. Вносячи її безпосередньо у ґрунт, агровиробник має змогу забезпечити посіви сільгоспкультур повноцінним комплексом елементів живлення в достатній кількості. Причому в складі рідкої органіки ці поживні речовини перебувають у швидкодоступній природній формі для кореневої системи рослини, чого не завжди можна сказати про мінеральні добрива. 

Наявність такого якісного високоефективного інструмента для ґрунтового внесення як Joskin Pendislide Pro забезпечує фермерам можливість підживлювати безпосередньо самі посіви в період їх найвищої потреби в легкодоступних поживних речовинах, зокрема в азоті. Такою штангою з інтервалом між робочими органами 25 см можна «нагодувати» майже всі види сільгоспкультур, посіяні з тим чи іншим міжряддям. 

Завважимо, що компанія JOSKIN зі своїм обладнанням завжди пропонує відповідний висококласний технологічний супровід — повноцінне навчання персоналу замовника, введення в експлуатацію техніки, а також належне сервісне обслуговування. Це дає змогу на 100% користуватися перевагами новітніх розробок бельгійської компанії. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ