Агрономія

Завдяки системно-контактній дії інсектицид Енжіо ефективний протягом тривалого періоду проти широкого спектру шкідників

Універсальний захисник

Універсальний захисник

Завдяки системно-контактній дії інсектицид Енжіо ефективний протягом тривалого періоду проти широкого спектру шкідників.

Практикою доведено, що загальні втрати урожайності зернових у випадку неналежного захисту лише від трьох – чотирьох видів найпоширеніших шкідників становлять 0,5–1 т/га зерна. Вже не кажучи про зниження його якості. Злакові попелиці та мухи, клоп-черепашка, пшеничний трипс, хлібні клопи та жуки – ці та інші шкідники щорічно знищують від 10 до 30 % урожаю сільгоспкультур. Тож як би не хотілося зекономити на захисті, слід прораховувати наслідки такої економії, а також враховувати помилки, яких припускаються аграрії, складаючи систему захисту культур, зокрема зернових. Найпоширенішими з-поміж них є дві: очікування кількості шкідників до рівня економічного порогу шкодочинності та планування термінів першого внесення інсектицидів на пізні фази розвитку (цвітіння, налив зерна), коли імаго і личинки шкідників уже завдають невидимої шкоди.

Для захисту злакових фахівці рекомендують перше внесення інсектициду планувати у фазу кінець кущення – початок виходу в трубку, коли шкідники, що перезимували, починають живлення навесні після сталого потепління. Друге внесення для додаткового контролю шкідників, які надалі заселяють посіви, проводять по прапорцевому листку. Обидва внесення варто поєднувати із фунгіцидним захистом. Утім, якщо перша обробка була вчасною і ефективною, другу можна й пропустити.   

Контроль шкідників та їх личинок на колосі має свої особливості. У період наливу і молочної стиглості зерна фахівці радять працювати системним препаратом, у період воскової стиглості та пізніше доцільніше обрати несистемні інсектициди.  

Чим обробляти посіви? Таке питання перед досвідченими аграріями не стоїть. Звісно, Енжіо! Адже цей системно-контактний інсектицид містить дві ефективні діючі речовини — неонікотиноїд тіаметоксам і піретроїд лямбда-цигалотрин. Обидва компоненти по-різному діють на нервову систему комах. Системна дія тіаметоксаму зумовлена його надзвичайною розчинністю у воді (4,1 мг/л) та проникністю у клітинний сік рослини, після чого речовина рухається від клітини до клітини і тривалий період захищає рослину зсередини від шкідників, які виходять з перезимівлі. Натомість лямбда-цигалотрин має швидкий стоп-ефект.

Варто нагадати, що більшість шкідливих комах мають розтягнутий у часі період виходу з місць зимівлі. До того ж значна частина їх веде прихований спосіб життя і ховається у захищених місцях – під листками, грудочками землі, лусками колосків тощо. Тож найбільш доцільно для першої обробки посівів вибрати системний інсектицид, який би проник всередину рослини і мав тривалу активність. Зазначимо, що Енжіо ефективний уже від +8 °С, коли активність шкідників мінімальна.

Окрім того, тіаметоксам має стимулюючий ефект, позитивно впливає на обмін речовин і посилює ростові процеси рослин.

Інша важлива характеристика Енжіо – відсутність фітотоксичного впливу в бакових сумішах з іншими пестицидами, на відміну від фосфорорганічних інсектицидів. Це особливо актуально у разі використання його з гербіцидами й фунгіцидами, яке зазвичай практикують агрономи.

Нарешті унікальна Зеон-технологія  мікрокапсуляції препарату посилює його стійкість до ультрафіолетових променів, висихання і змивання — дощ навіть через годину після внесення не зменшує його ефективність, яка залишається на рівні не менш як 90 %.

Завдяки цим унікальним властивостям інсектицид Енжіо ефективний не лише проти шкідників злакових, але й олійних, бобових культур та саду. Така універсальність – додатковий аргумент на користь препарату. Досвід аграріїв Харківщини, яким вони поділилися на сторінках журналу, – тому підтвердження.  

Віталій Білицький

Віталій Білицький, директор ПП «Новомиколаївське»

З інсектицидом Енжію працюємо давно – принаймні років сім. Застосовуємо практично на всіх культурах, що вирощуємо, – на озимій пшениці, горосі, ріпаку, соняшнику.  Препаратом дуже задоволені – якість найвищого рівня, ефективно працює проти різних шкідників: клопа шкідливої черепашки, трипсів на пшениці, горохової зернівки – на горосі, знищує навіть маленьку гусінь бавовникової совки на соняшнику. Щороку плануємо одну обробку Енжіо всієї площі пшениці озимої та гороху, на соняшнику вносимо за потреби. Працюємо в нормі 200 г\га: на горосі – у фазу цвітіння, на пшениці  – у фазу кінець кущення – початок виходу в трубку. Якщо погодні умови сприятливі для поширення шкідників, можемо посіви озимої пшениці повторно обробити по колосу у нормі 180 г\га. Але здебільшого одного внесення достатньо.   

Вносимо Енжіо, коли середні добові температури сягають +10 градусів і денні не перевищують +25 градусів – тоді дві діючі речовини препарату відмінно працюють, доповнюючи одна одну. Окрім того переконалися, що Енжіо дуже добрий баковий партнер. На пшениці ми вносимо його разом із гербіцидом, фунгіцидом, мікроелементами – за стільки років жодних проблем не виникало.

Взагалі з Сингентою співпрацюємо дуже давно, наша система захисту на 70-80 % складається із продуктів компанії. Енжіо у своєму класі – один з найкращих і в портфоліо компанії, і на ринку ЗЗР загалом. За стільки років він нас ніколи не підводив – працює ефективно і економічно вигідний. Адже раніше по пшениці доводилося працювати різними інсектицидами кілька разів за вегетацію, натомість Енжіо надійно тримає захист до 20 діб, зазвичай однієї обробки достатньо.       

Павло Непочатов

Павло Непочатов, агроном з насінництва СТОВ «Роль-Поль»

Наше господарство має статус насіннєвого з виробництва насіння озимої пшениці, тому для нас важливо, щоб вирощений посівний матеріал був класним та мав високі посівні якості. Тому захист пшениці від хвороб та шкідників має дуже велике значення, відтак віддаємо перевагу тільки якісним ЗЗР. Найбільші шкідники пшениці, які впливають на якість насіння – трипси, кліщі, але Енжіо добре з ними справляється. Застосовуємо інсектицид  вже протягом шести років і кожного разу отримуємо пшеницю 1-2 класу. Обробляємо посіви Енжіо по колосу нормою 180 г\га за температури не вище 20 градусів, у вечірні години. Зазвичай разом з Енжіо у бакову суміш додаємо фунгіцид, за шість років жодної негативної реакції не спостерігали – препарат чудово себе проявляє як баковий партнер. Іноді вносимо інсектицид соло. До моменту збору врожаю він надійно тримає захист.

Окрім пшениці, Енжіо також застосовуємо на ярому та озимому ячменю, а також за потреби на соняшнику проти шипоноски соняшникової у фазу 10 листків. Тож препаратом задоволені, працює добре. Відколи вперше його внесли, він нас не підводив.

Олександр Шевченко, головний агроном СФГ «Ревік»

Використовуємо Енжіо понад п’ять років, на зернових, горосі та в садівництві. До цього користувалися дешевшими аналогами. Починали працювати препаратом мінімальними нормами, нині перейшли на повні, але резистентності не спостерігаємо.  На зернових вносимо у фазу кущення – початок виходу в трубку, на всю площу посівів.

Якщо погода не вносить корективи, то препарат надійно тримає захист до 25 діб. Намагаємося вносити інсектицид за сприятливих погодних умов, покладаючись на дані наших метеостанцій, у вечірній час. Зазвичай Енжіо додаємо в бакову суміш з гербіцидом, фунгіцидом, готуємо суміш на станції змішування і на поле машина підвозить вже готовий розчин.   

Енжіо свою роботу виконує на «відмінно». Навіть якщо вносити мінімальними нормами, він чудово справляється з поставленими завданнями. Тому я його завжди рекомендую своїм колегам, бо це перевірений препарат, який дійсно працює. 

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ