Агрономія

Інновації в дії

Інновації в дії

Нині без інноваційних підходів успішне ведення сільськогосподарського бізнесу просто неможливе. Йдеться не лише про застосування останніх досягнень селекції чи нових продуктів захисту, а й різноманітних цифрових сервісів, які дають змогу в режимі реального часу стежити за розвитком рослини, вчасно отримувати інформацію про загрози з боку хвороб чи шкідників і відповідним чином реагувати на них. Тож той, хто має такі технології, має й переваги на ринку.

Саме таких принципів дотримуються у ФГ «Прометей» на Івано-Франківщині. Це багатопрофільне господарство, де вирощують великий спектр польових, овочевих і садових культур, потужно розвивається тваринницька галузь, є власна переробка. За час своєї роботи площа оброблюваних земель господарства зросла з 300 до 5700 га. Фахівці наголошують, що тут застосовують найсучасніші технології, що є на ринку, й отримують високі врожаї та якісну продукцію.

Щоб і надалі бути в курсі останніх аграрних інновацій, отримувати інформацію з перших рук, це господарство долучилося до Клубу новаторів агробізнесу, започаткованого компанією BASF. Нині до Клубу входять 26 потужних господарств України з 19 областей, які у своїй діяльності успішно впроваджують інновації та новітні технології.

Учасники Клубу новаторів мають змогу тестувати нові препарати BASF на свої полях. Завдяки цим випробуванням усі аграрії України отримують правдиву інформацію про те, які результати забезпечила інноваційна продукція компанії BASF. Відтак, ставши членом Клубу, ФГ «Прометей» отримало доступ до найновіших продуктів захисту рослин і новітніх інформаційних рішень для керування захистом полів і розвитком посівів, а також можливість постійно обмінюватися досвідом зі своїми колегами-новаторами.

У червні цього року землі ФГ «Прометей» стали місцем зустрічі членів Клубу новаторів агробізнесу західного регіону. У своєму вітальному слові власник господарства Петро Книшук дав високу

оцінку і діяльності Клубу новаторів агробізнесу, і продукції компанії BASF, наголосивши, що препарати BASF вирізняються якістю та надійністю, дають змогу впевнено працювати й досягати належних показників. Учасники заходу оглянули

посіви нових гібридів озимих ріпаків компанії BASF, посіви зернових, овочевих культур, ознайомилися з будівництвом сучасного комплексу для їх зберігання.

Незважаючи на складні погодні умови, коли протягом півтора місяця дощі йшли майже безперервно, змістивши терміни виконання польових робіт, завдяки застосуванню передових технологій господарство довело, що можна успішно працювати навіть у критичних умовах.

— Через дощі не могли вчасно зайти в посіви зернових для проведення фунгіцидних обробок, але все одно результату досягнуто. Зазначу якісну роботу препаратів Рекс® Плюс, Капало® у фазу кущення, Адексар® СЕ Плюс по прапорцевому листку й Осіріс® Стар по колосу, — зазначив регіональний менеджер компанії BASF у Чернівецькій та Івано-Франківській областях

Ігор Гриник. — Також свою роль відіграв трикомпонентний протруйник Кінто® Плюс — це ефективний продукт, який уже зацікавив господарства регіону. А Систіва® дає змогу досягати чудових результатів на ячмені.

Порадували учасників зустрічі своїм чудовим виглядом та чистотою і посіви соняшнику. Василь Книшук, який безпосередньо керує господарською діяльністю ФГ «Прометей», зазначив, що ґрунтовий гербіцид Акріс® не промився, незважаючи на справжній потоп. Гості визнали й дуже добру роботу унікального морфорегулятора фунгіцида Архітект™ на високоолеїнових гібридах. Цей новий продукт BASF, впливаючи на основні обмінні процеси в рослині, забезпечує краще транспортування води й поживних речовин, підвищуючи врожайність, а також ефективно регулює ріст соняшнику, таким чином зменшуючи ймовірність вилягання та забезпечуючи рівномірність розвитку посівів. Водночас препарат захищає посіви від багатьох поширених хвороб соняшнику.

Інформаційна платформа

У центрі обговорення членів Клубу новаторів агробізнесу були й новітні цифрові рішення компанії BASF, які допомагають керувати захистом посівів. Ідеться про інформаційну платформу xarvio™ — Digital Farming Solutions, до якої входить xarvio™ FIELD MANAGER і хarvio™ SCOUTING. Тільки наприкінці лютого 2019 року учасники Клубу новаторів агробізнесу ознайомилися з цифровим продуктом і взяли участь у тренінгу з його використання, а нині виробники вже діляться власним досвідом використання xarvio™ FIELD MANAGER, обговорюють його можливості й переваги.

Нині xarvio™ FIELD MANAGER застосовують у 17 країнах світу на всіх континентах, зокрема, особливого поширення він набув у Німеччині та Франції, успішно заходить на нові величезні ринки — в Індію та Китай. Спеціально для українського ринку компанія BASF випустила оновлену версію цифрового рішення.

— Звісно, Україна у фокусі цифрових рішень BASF. Це перша країна СНД, де впроваджено цей інструмент. Торік ми тільки запустили пілотний проєкт, а нині в нас уже близько 900 користувачів, і їх кількість постійно збільшується, —

зазначила фахівець із цифрових рішень компанії BASF Наталія Гаврилюк. — Щодо учасників Клубу новаторів, то це люди, які прагнуть навчитися ще ефективніше його використовувати й досягати результатів.

Аналіз біомаси, частота оновлення супутникових знімків і вплив хмарності, тримання метеоданих, поповнення сортів і ЗЗР у базі даних, ручне коригування фази розвитку культури, рівень розвитку хвороби чи карти азотного живлення —

ось питання, які найбільше цікавлять учасників Клубу, що вже випробовують новий продукт на своїх полях. Утім, найбільший запит виробників — збільшення кількості моделей для різних культур. На що представники компанії запевнили, що команда активно працює над розширенням переліку доступних культур. Окрім того, для більшої зручності користувачів планується випустити відеогід роботи сервісу та функцій, забезпечити інтеграцію з іншими цифровими платформами виробників техніки чи насіннєвих компаній.

Опора громади

Насамкінець не можна не відзначити внесок ФГ «Прометей» у соціально-економічний розвиток рідного краю.

— Я очолив об’єднану місцеву громаду, щоб поміняти життя в наших селах, і за 2,5 року це нам вдалося, — каже Петро Книшук.

Справді, зроблене в мальовничому коломийському краї вражає: соціальні, освітні та культурні програми працюють тут так само успішно, як і місцеві хлібороби. І форум місцевої громади та колегія обласного управління культури, що збіглися із зустріччю Клубу новаторів агробізнесу, тому підтвердження.

Роман Папроцький, директор агрофірми Лугове (Львівська обл.)

Останніх три роки у нас суцільні контрасти: то посухи, то опади… І цей сезон видався цікавим щодо кількості опадів, температурного режиму. Так, уперше за 25 років у мене пшениця примерзла навесні, частина озимого ріпаку вимокла, коренева система перегнила.

У таких критичних умовах наші досліди в рамках роботи Клубу новаторів аграрного бізнесу показують ефект. Наприклад, там, де ми обробили пшеницю Адексар® СЕ Плюс, порівнюючи з контролем така різниця, що можна кіно знімати! Волога призвела до поширення хвороб — і тут препарат повністю проявив себе. Корум® на сої дав добрий ефект, він певною мірою виручив, бо через дощі ми не могли зайти вчасно з ґрунтовими гербіцидами. Проти конкурентного продукту він краще спрацював, мав менший фітотоксичний вплив на сою.

Торік чудово показав себе Архітект™, прибавка врожаю становила 11 ц/га. І цього року ми обробили 1058 гектарів соняшнику — чекаємо від цього результатів. Також ми заклали на 46 гектарах дослід із диференційованим внесенням Адексар® СЕ Плюс і застосуванням xarvio™ FIELD MANAGER. Весь світ рухається у цьому напрямі, і ми теж покладаємо на цифрові рішення великі сподівання.

Микола Золотий, заступник директора з рослинництва ПАП Обрій (Тернопільська обл.)

Сезон складний, проблем і клопотів вистачає, але час для дослідів із новітніми препаратами BASF у господарстві, ясна річ, знайшли. Адже це справді потрібно й цікаво, якісні сучасні продукти в нашій роботі вирішують дуже багато. Ми до наших дослідів дуже ретельно підійшли, робили все старанно. Так, з осені працювали з протруйником Кінто® Плюс по озимій пшениці, навесні обробили Адексар® СЕ Плюс. Для практики повторно був закладений дослід з Архітект™ на соняшнику, адже торік погодні умови цьому не сприяли.

Цього року також особливу увагу звернули на регулятор росту Медакс® Топ. Окрім дослідів його використали на всій площі озимої пшениці. По сої ми вносили Корум®, обробляли ярий ячмінь Систіва® як на дослідницьких полях, так і в товарних посівах, препарат чудово спрацював. Наступна фунгіцидна обробка була вже у фазу кущення — початку виходу в трубку фунгіцидом Флексіті®. Результатом такої системи захисту дуже-дуже задоволений.

Микола Тімош, агроном із захисту рослин ТОВ Подільський бройлер (Хмельницька обл.)

У нас в обробітку майже 7500 гектарів землі. Основні культури — озима пшениця, озимий ріпак, трохи озимого жита; ярі: кукурудза, соняшник, соя. Маємо свої млини, ферми, розводимо бройлерів. З компанією BASF співпрацюємо вже давно. Останнім часом до 90% фунгіцидів на всіх культурах у нас саме BASF. Використовували й протруйник Кінто® Плюс. Результатами абсолютно задоволені. Морфорегулятор-фунгіцид Архітект™ допомагає якнайповніше розкрити потенціал нашого соняшнику. Несприятливі погодні умови змусили нас використати й фунгіцид Піктор®, діючі речовини — димоксистробін і боскалід. Задоволені їх дією. Фактично всі нові препарати ми тестуємо у своєму господарстві. Це допомагає обирати оптимальну систему захисту. Інновації на кшталт xarvio™ мені до вподоби. Це — добрий помічник для агронома.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ