Овочі-Ягоди-Сад

Група компаній EFT втілює передові рішення інтенсивного садівництва під ключ

Ідеальний сад від EFT Group

Ідеальний сад від EFT Group

Група компаній EFT (Європейські Фруктові Технології) втілює передові рішення інтенсивного садівництва під ключ. Надає професійний супровід клієнтам: від тих, що планують закласти одногектарний сад до тих, що мають 800 га садових насаджень; від складання бізнес-плану до отримання врожаю та впровадження власного перероблення плодів на сік.  

ВІД ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНУ ДО КОМПАНІЇ ПОВНОГО ЦИКЛУ 

EFT Group починала свою діяльність як інтернет-магазин інструментів та комплектовання для виноградарства та садівництва. Основні клієнти були в Криму. Після анексії півострова почали розширювати коло клієнтів та послуг, налагодили власне виробництво комплектовання для шпалер. 

Сьогодні EFT Group складається з трьох компаній: «ЄФТ Плюс» (директор Вадим Кузьмінський) займається постачанням шпалери, техніки та інструментів для садівництва, проєктуванням садів, «ПрофПолив» (директор Вадим Бойко) постачає системи поливу і фертигації, «Біохім Агро» (директор Василь Бондаровський) займається технологічним супроводом та постачанням препаратів захисту рослин. 

ПРИБУТКОВИЙ САД 

Нині зникає таке поняття: «Посадити сад з любові». Сад вирощують для бізнесу. До EFT Group звертаються ті, хто приходить у садівництво з інших видів бізнесу, а також досвідчені садівники, що хочуть оновити сади й технології, збільшити рентабельність господарства. 

Новачки спочатку визначаються з культурою, яку хочуть вирощувати: кісточкові, яблуні або груші. Потім — з призначенням плодів: для перероблення, для продажу в свіжому вигляді на внутрішньому ринку чи для експорту. 

Великі господарства замовляють в EFT Group спеціалізовану садову техніку, дріт, трос, сітки, комплектовання для шпалер, системи зрошення та фертигації, їхню автоматизацію. 

Господарства, що мають родючі сади та багато падалиці, цікавляться обладнанням для перероблення яблук на сік прямого віджиму. Адже так можна заробити значно більше, ніж здавши ці яблука на перероблення іншим підприємствам. Проте треба вміти продавати сік, займатися його маркетингом, розвитком торгової марки. 

БІЗНЕСПЛАН: СОРТИ, ТЕХНОЛОГІЇ, ВКЛАДЕННЯ ТА ВІДДАЧА 

Василь Бондаровський, директор ТОВ «Біохім Агро»

Василь Бондаровський, директор ТОВ «Біохім Агро»: 

— За роботу беремося, якщо до висаджування саду рік, а то і два. Складаємо детальний бізнес-план, де бачимо фінансові вкладення та віддачу, етапи інвестицій. Візуально оцінюємо ділянку, статистичні дані, беремо аналіз ґрунту та води. На основі цих даних та багаторічного досвіду визначаємо можливість закладення саду на цій ділянці та прогнозуємо його розвиток. Після цього обговорюємо сорти та схему садіння. Пропонуємо подивитися наші втілені проєкти, поїхати подивитися сучасні сади за кордоном. Обговорюємо, як можна перенести закордонний досвід у наші природно-кліматичні умови. 

Визначившись із сортом та схемою садіння, можемо зрозуміти вартість проєкту. Після того бронюємо безвірусні високопродуктивні саджанці. Частину гарантій несемо ми. 

Робимо загальний проєкт на сад, на поливну систему, на шпалеру. Готуємо ґрунт, прописуємо технологічну карту, період висаджування. Встановлюємо шпалеру. Надаємо в оренду техніку для висаджування.

Під час закладання саду присутні наші спеціалісти. Далі агрономічно супроводжуємо сад, щоб досягти тих цифр, що прописали у бізнес-плані. Використовуємо препарати для стимуляції росту, надалі — для галуження, видовження плоду, хімічного прорідження та інші. 

ДОВГОВІЧНА ШПАЛЕРА ТА ЗАХИСТ ВІД ПОГОДНИХ РИЗИКІВ 

Вадим Кузьмінський, директор «ЄФТ Плюс»: 

— Одними з кращих рішень щодо збуту продукції є контракти, укладені наперед. Утім, вони неможливі без захисту саду від ризиків. Такими ризиками є град, заморозки та хвороби. З хворобами покликані боротися сучасні препарати, а захист від граду, сонця та частково і заморозків здійснює протиградова сітка. Адже під нею температура на 2 °С вища. Якісні шпалерні стовпи з переднапруженою арматурою встановлюють із розрахунком на подальше натягування сітки. Для шпалери постачаємо довговічний та міцний цинк-алюмінієвий дріт, трос, канат. Самі виробляємо анкери, хомути, протизанурювальні пластини, дротові вироби для кріплення, а також плодові столи для садів та ягідних плантацій. 

Від того, які сорти вирощують, залежить і колір сітки, ступінь затінення. Червоні сорти яблук потребують багато сонця для забарвлення, і тому для них встановлюють білу кристалічну, для зелених — сіру або чорну, що краще затримує сонце. За потреби також встановлюють інсектицидну сітку, яка не дає змоги проникати в садок комахам.

У черешневих садах додатково натягують плівку, яка захищає від дощів і, відповідно, від розтріскування ягід. Італійська компанія випустила сітку-плівку «два в одному»,  яку два роки випробовуємо в садах. Накриття плівкою значно здорожчує накриття саду: для цього треба брати вищі стовпи, розташовувати їх з меншою відстанню, плюс вартість плівки та системи її кріплення. Накриття яблуневого саду може коштувати від 25 тис. євро/га, черешневого — до 70 тис. євро/га. 

Проти заморозків добре зарекомендували себе обладнання і техніка, за допомогою яких можна мінімізувати ризики. Так, випробуване навісне обладнання на трактор дає змогу теплим повітрям захистити від 3 до 5 га саду від заморозків –5…–7 °С. Таке обладнання працює в Україні на груші, яблуні та черешні. За радіаційних заморозків ефективні туманні гармати, які виштовхують холодне повітря нагору. 

ПРОЄКТ, СИСТЕМА ПОЛИВУ, АВТОМАТИЗАЦІЯ 

Вадим Бойко, директор компанії «ПрофПолив»

Вадим Бойко, директор компанії «ПрофПолив»: 

— Компанія «ПрофПолив» розробляє проєкти багаторічних насаджень. Ми робимо проєкти насаджень тієї культури, що вибрав клієнт, проєкт системи зрошення, шпалери. Наша компанія встановлює автоматизовані системи поливу, фертигації та контролю погоди й ґрунтових показників. «ПрофПолив» також займається підготовкою ділянки для малини, лохини та інших культур: розкиданням торфу, щепи, формуванням професійної гряди для висаджування рослин. Разом із клієнтом обираємо тип системи зрошення, який є оптимальним для тієї чи іншої культури на конкретній ділянці: надземне крапельне, підземне чи взагалі дощування. Надаємо послуги з копання траншей під трубопроводи, проводимо за допомогою спеціалізованого обладнання укладання систем підґрунтового крапельного зрошення. У нас є машина, яка може укладати крапельне зрошення на площі до 5 га за день. 

Компанія має технологічні бригади, що монтують обладнання для поливу. Після цього команда інженерів та агрономів-консультантів навчає персонал управляти системою зрошення, системою фертигації та системою моніторингу ґрунтових і погодних показників. В Україні буває так, що обладнання встановлюють, але не навчають ним керувати. У нас є окремий відділ навчання та сервісу. 

Ми рекомендуємо встановлювати сучасні автоматизовані системи, які дають змогу віддалено, з будь-якої точки світу контролювати показники поливу, живлення, ґрунтових та погодних умов. Такі системи також дають змогу нашим консультантам оперативно отримувати дані та, спираючись на них, більш точно радити ті чи інші дії або заходи. Крім того, автоматизовані системи дають змогу зменшити використання води, добрив, енергоносіїв та трудові витрати. 

www.eftgroup.com.ua

Геннадій Гнип   

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ