Техніка

Як підвищити врожайність, на 30% зменшивши внесення добрив, оптимізувавши посівну норму та використавши пального всього 16 л/га

І землі, і людям…

І землі, і людям…

Як підвищити врожайність, на 30% зменшивши внесення добрив, оптимізувавши посівну норму та використавши пального всього 16 л/га

 Ціна продовольчої безпеки в Україні день у день зростає, а збирання зерна в буквальному сенсі стає Великою битвою за врожай. Усвідомлюючи, як під час війни змінилася кон’юнктура ринку, фермери нині активно переглядають подальшу структуру озимого клину й корегують технологічні карти сівозміни — щоб в ці буремні часи досягнути економічної ефективності. Тож виклик ощадного господарювання стає дедалі актуальнішим. І в цьому контексті неабияке значення має вибір системи землеробства — чи не найвитратнішої статті агровиробничих польових процесів. 

Очевидна економія 

Десятиліттями сільгоспвиробники відшліфовували традиційні технології, — дискували, боронували, орали, — намагаючись поліпшити структуру ґрунту на своєму полі. Нині, як розповідає очільник B.T.A.Group Олександр Ярошенко, на зміну оранці й глибокому дискуванню приходять нові підходи. Зокрема, з технологією MZURI Pro-Til, яку вже застосовують на своїх полях сотні українських господарств, за сезон можна на 30% зменшити внесення добрив, суттєво оптимізувати посівну норму, досягнути 7-кратної економії часу й обійтися без попередньої підготовки поля до сівби, використавши всього 16 л/га пального. Ба більше! З цим універсальним ґрунтообробно-посівним комплексом не потрібні ні плуг, ні дисковий агрегат, ні передпосівний культиватор, ні традиційна сівалка, ні розкидач мінеральних добрив. А з усіма операціями легко впорається один механізатор. 

За один прохід агрегат, працюючи безпосередньо по стерні (за мінімальної культивації або навіть без неї), виконує одразу кілька операцій: глибоко розпушує вузьку смугу ґрунту, створюючи ідеальне посівне ложе, висіває насіння і вносить у прикореневу зону міндобрива на всю глибину обробітку. Власне, це здешевлює чимало витратних процесів сільськогосподарського циклу. Скажімо, за точного висіву просапних культур разом з азотними добривами оптимальна норма їх прикореневого внесення суттєво менша (150 кг карбаміду замість 250) — і це в умовах тотального подорожчання ресурсу — неабияка перевага. Загалом на 1 тис. гектарів господарство може заощадити до 2 млн (!) гривень — на запчастинах і ремонтах агрегатів, без яких обходиться під час сівби, а також на пально-мастильних матеріалах і зарплаті за оптимізовані операції. Та ще й на таких полях — жодної підплужної підошви! Тож і тут економія ресурсів і засобів виробництва очевидна. 

Ощадно = відповідально 

Безперечні переваги смугової технології — щодо збереження ґрунтової вологи та запуску природних процесів оздоровлення ґрунту — засвідчили дослідження ентузіастів ощадного землеробства в партнерстві з науковцями Технологічно-природничого університету в Бидгощі (Польща). Щоб і надалі вивчати потенціал інноваційних систем землеробства, президент Agro Land Group, власник бренду MZURI доктор Марек Ружняк ініціював створення профільного дослідницького центру. Ідею підтримали Міністерство регіонального розвитку Польщі та ЄС  у рамках програми «Розумний розвиток». І ось уже три роки в місті Смеліні (Куявсько-Поморське воєводство) науковці та практики ведуть усебічні дослідження ефективності ощадних агротехнологій. Високотехнологічне обладнання сучасних лабораторій центру дає змогу збирати й аналізувати великі масиви отриманих даних — щодо поліпшення стану й родючості ґрунтів, потенціалу сільськогосподарських культур, оптимальних норм унесення добрив, застосування засобів захисту тощо. Чільний напрям дослідницьких проєктів центру зосереджено на вдосконаленні новітньої сільськогосподарської техніки, зокрема, ґрунтообробно-посівних комплексів MZURI Pro-Till. 

Спеціально для України 

З кожним поколінням агрегати MZURI стають ще продуктивнішими та ефективнішими. Продумана конструкція лап глибокорозпушувача й ущільнювальних коліс сівалки здатна сформувати ідеальне посівне ложе у найтвердішому ґрунті. Технологія MZURI Pro-Til забезпечує висів на задану глибину, незалежно від рельєфу поля. Утім, виробники не зупиняються на досягнутому і надалі вдосконалюють інжиніринг своїх агрегатів. Зокрема, для їх ефективної роботи на важких українських ґрунтах було зроблено чимало вдосконалень: зміцнили раму шасі й раму висіву, посилили потужність турбіни, у найновіших моделях — збільшили місткість бункера й удосконалили гідравлічну систему, оснастили кольоровими моніторами й новими датчиками висіву насіння, а також системою автоматичного мащення рухомих елементів. Модуль керування посівним комплексом дає змогу під’єднувати його до системи ISOBUS, а замість радара наступні покоління техніки комплектують модулем GPS. Інженери MZURI й надалі удосконалюватимуть машину та програмне забезпечення її бортових комп’ютерів. 

Як розповідає Олександр Ярошенко, у тісній взаємодії з українськими практиками народилася спеціальна висівна приставка для сівби просапних культур з уже встановленими адаптерами для точного дозування насіння. Тож тепер MZURI успішно cіє і соняшник, і кукурудзу. Причому Україна вже має успішний досвід сівби соняшнику з міжряддям 36 см. А коли в одному з господарств за годину випало понад 60 мм опадів і стихія «змила» 15-сантеметрові сходи соняшнику, вистояли тільки посіви MZURI. Так само не побачиш, щоб десь вилягла пшениця, посіяна за цією технологією (навіть за норми висіву 3 млн шт./га). Як кажуть практики, бонусом буде відчутне зростання врожайності (на зернових — на тонну більше, ніж за класичної технології, на кукурудзі — на дві тонни). Та й самі рослини значно міцніші, а зерно — вищої класності. 

Гарантований результат 

Розумні рішення MZURI успішно застосовують для сівби практично всіх сільськогосподарських культур. Високоточна електроніка, якою оснащено агрегати, дає змогу індивідуально регулювати швидкість і норму висіву, ширину міжрядь. Власне, за роки практичного застосування технології вдалося напрацювати суттєвий досвід вирощування озимої та ярої пшениці, соняшнику, ріпаку, гречки, кукурудзи, озимого і ярового ячменю. Та насамперед майже всі аграрії випробовують можливості технології на сівбі ріпаку. Як відомо, до його вирощування в зонах ризикованого землеробства українські аграрії ставляться з обережністю. Утім, перспектива гарантовано отримати дружні сходи — а саме такий результат може забезпечити MZURI — вже не перший рік привертає увагу до цієї універсальної технології. До слова, MZURI Pro-Til дає змогу сіяти ріпак одразу після збирання ранніх зернових, не чекаючи дощу, не поспішаючи, та ще й стартувавши на 5–10 днів раніше. Навіть у сухому грудкуватому ґрунті агрегат створює ідеальні стартові переваги для максимального розкриття потенціалу кожної насінини. Приміром, за попередника пшениці MZURI Pro-Til висіває насіння ріпаку в глибоко розпушені смуги ґрунту нижче від стерньової платформи, куди є доступ вологи з нижнього горизонту. Тож отримані сходи зазвичай дуже якісні й життєздатні. Надалі рослини формують потужну кореневу систему на метр углиб і добре розвиваються впродовж усього періоду вегетації. 

Оптимістична перспектива 

Працюючи з технологією MZURI Pro-Til, фахівці B.T.A.Group бачили її в роботі на різних ґрунтах і в різних кліматичних зонах. І, як переконалися на практиці, розумні рішення ощадного ґрунтообробітку — це передусім можливості й конкурентні переваги. Тобто господар не лише оптимізує собівартість агровиробництва, а ще й має змогу оздоровити поле. В українських реаліях збалансований підхід MZURI Pro-Til до ґрунтообробітку буде незайвим для багатьох тисяч гектарів ріллі, зраненої артилерійськими снарядами. 

Звісно, відродження цілісності довкілля — це тривалий і поступовий процес. Утім, динаміка застосування вселяє неабиякий оптимізм. Приміром, за п’ять років застосування на одному і тому самому полі технології MZURI Pro-Til вдалося на чверть підвищити кількість органічної матерії у 20-сантиметровому шарі ґрунту. З відродженням натуральних ґрунтових процесів, щойно починає працювати біота — поліпшується водомісткість і структура ґрунту. Відповідно й рослини значно менше хворіють і потребують менше ЗЗР. Як свідчать дослідження українських науковців, цього зазвичай цілком вистачає для нормального розвитку посівів. Дотримуючись ще й збалансованої сівозміни, можна контролювати потребу рослин у поживних речовинах, запобігати розвитку шкідників, бур’янів і хвороб. Відповідно, зростає родючість поля. Тобто навіть у наші тривожні воєнні часи є шанс домогтися сталого ефекту господарювання та вистояти перед найтяжчими випробуваннями. А подвижники MZURI Pro-Til, яких рік у рік стає дедалі більше, твердо переконані: розумні рішення цієї технології — запорука перемоги агропродовольчого фронту та його воїнів. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ