Агромаркет

Хто хоче бути агрономом

Хто хоче бути агрономом

Тільки 47% цьогорічних вступників до НУБіП є вихідцями із села.  

 

Добігла кінця вступна кампанія — 2018. У закладах вищої освіти сформовано накази на зарахування студентів і підбито підсумки роботи приймальних комісій. Цьогорічні тенденції аналізує проректор з навчально-виховної роботи НУБіП Сергій Кваша.  

 

У сфері вищої освіти України, на жаль, триває тенденція, коли за результатами вступу-2018 значна частина закладів вищої освіти підраховує власні збитки. В чому ж причина? Їх можна виокремити кілька. 

 

Першою причиною можна зазначити демографічну яму, в яку сьогодні опустилася Україна: 2018-й став роком найменшої кількості випускників шкіл — 184 867, що на 7,5 тис. менше, ніж торік. 

 

Частина з цих юнаків і дівчат не реєстру валися на ЗНО. З усіх зареєстрованих 36% становили студенти технікумів і коледжів, 8,7% — випускники закладів середньої освіти й тільки 55,2% — випускники закладів середньої освіти 2018 року. Чимало вступників відсіялося за результатами написання зовнішнього незалежного оцінювання. Від загальної кількості осіб, що складали ЗНО, пороговий бал подолали:

 

• з історії України — 89,51%; 

• географії — 87,67%; 

• фізики — 83,18%; 

• хімії — 89,51%; 

• української мови та літератури — 86%; 

• математики — 81%; 

• біології — 92%; 

• англійської мови — 87%, німецької — 82, французької — 86 й іспанської — 88. 

Розподіл вступників за місцем проживання

 

 

Другою причиною можна виокремити великий конкурс на зарахування за державним замовленням. Автоматичне формування рейтингового списку осіб, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення до конкретного закладу вищої освіти, нівелює зусилля, витрачені на проведення профорієнтаційної роботи. Таке формування рейтингових списків унеможливлює виконання запланованих обсягів державного замовлення закладами вищої освіти, що автоматично тягне за собою зменшення контингенту студентів, об’єднання факультетів і, як результат, — закриття за якийсь час низки університетів. 

 

Отже, на сьогодні понад 60 тис. вступників уже зараховані до закладів вищої освіти на бюджет, однак остаточні результати будуть опубліковані МОН України після узагальнення всіх результатів вступної кампанії. Щодо контрактної форми навчання — фінансове зубожіння населення на сьогодні, на жаль, не дає можливості всім охочим оплачувати навчання в закладах вищої освіти. Отже, третьою причиною зменшення контингенту студентів у вишах можна вважати якраз низьку платопроможність населення, особливо тієї його частини, що представляє аграрний сектор економіки України. 

 

Четвертою причиною можна вважати агресивну конкурентну освітню політику сусідніх країн. За інформацією, наданою міністром економічного розвитку та торгівлі Степаном Кубівим, за кордоном навчаються майже 70 тис. українських студентів. З 2009 року кількість студентів за кордоном зросла на 186%. Тільки в Польщі, за даними на 2017-й, навчалися понад 35,5 тис. студентів з України. Найперші причини вибору навчання в Польщі — диплом європейського зразка (51%), незадовільні умови життя в Україні (47%), а також отримання кращих знань (45%). 

 

Для Національного університету біоресурсів і природокористування України вступна кампанія 2018 року стала доволі успішною. За попередніми даними, на навчання зараховано понад 5,5 тис. студентів, що майже на 600 осіб більше проти 2017 року (понад половина — на державній формі навчання). 

Демографічне дно 2018

 

 

Зважаючи на те, що значна частина ліцензованих в університеті спеціальностей є аграрного спрямування, тільки 47% вступників до НУБіП України у 2018 році є представниками сільської місцевості. Переважна більшість сільської молоді вступила на агробіологічний, механікотехнологічний факультети й навчально-науковий інститут енергетики, автоматики та енергозбереження. В той час як міська молодь обрала переважно такі факультети, як гуманітарно-педагогічний, ветеринарної медицини, конструювання і дизайну, лісового і садово-паркового господарства тощо. 

 

Цікавим став у 2018 році розподіл вступників за державною формою навчання. Серед них 54% вступили на навчання із сільської місцевості, і тільки 46% — із міста. 

 

Вступили до НУБіП України
 

Щодо географічних пріоритетів, то традиційно значна кількість вступників до університету у 2018 році представляє Київ і Київську область, а також прилеглі Черкаську, Чернігівську, Полтавську й Житомирську. Проте географія інших вступників цього року охоплює всі регіони й області України. 

 

Якісні показники підготовки зарахованих на навчання до НУБіП України у 2018 році істотно кращі. Так, середній бал вступників на спеціальність «Біотехнології та біоінженерія» — 189,5, «Економіка» та «Право» — понад 186, «Ветеринарна медицина» — понад 183,5 бала. 

 

Попит на аграрні спеціальності зростає. Так, цього року в університеті заповнено майже весь ліцензійний обсяг за спеціальностями «Агрономія», «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва». До того ж на ці спеціальності зайшли окремі вступники з максимально високим конкурсним балом — 200. Студенти з високим конкурсним балом є й на інших аграрних спеціальностях, таких як «Біотехнології та біоінженерія» — 198 балів, «Захист і карантин рослин» — 197, «Ветеринарна медицина» — 196 балів. Така тенденція підтверджує зростання серед вступників попиту на аграрні спеціальності й дає агросектору сподівання отримати в перспективі вмотивованих кваліфікованих фахівців. 

 

Сергій Кваша, проректор з навчально-виховної роботи НУБіП

газета “АгроМаркет”, вересень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ