Овочі-Ягоди-Сад

Капустяний бізнес у різнокольоровому забарвленні

Капустяний бізнес у різнокольоровому забарвленні

Те, як у сезоні 2023 року трансформується та переорієнтовується овочевий бізнес України, викликає величезну повагу до фермерів, що в цей час продовжують дбати про продовольчу безпеку. З одного боку, швидкість, з якою це відбувається, надихає та зміцнює віру в відновлення країни, а з іншого боку, є розуміння, що висока швидкість — це завжди виникнення ризиків та небезпек.

Тож якщо ви хочете збільшити свій дохід і розширити власний асортимент продукції, шукаєте новий овоч, який буде популярним у споживачів і нескладний у догляді, — тоді вам варто спробувати вирощувати цвітну капусту!

Цвітна капуста, на мій погляд, може стати найбільш недооціненою культурою в сезоні-2023. Вона має доволі високу врожайність, довгий термін зберігання і широкий спектр застосування. Ви можете продавати її свіжою, замороженою, консервованою або сушеною, а також переробляти її на соки, пюре і багато іншого. Вона має попит на ринку, особливо серед людей, які слідкують за своїм здоров’ям і раціоном харчування. До того ж не варто забувати і про європейський ринок, відкриття якого для нашого фермера має всі можливості, і вже зараз потрібно готуватися до нових викликів, як-от конкуренція з боку західних фермерів та інші смакові вподобання споживачів.

Рис 1. Цвітна капуста iStem® зі стеблами, які можна їсти

Спершу хочу з вами поділитися досягненнями нашої компанії в селекції — це цвітна капуста iStem® зі стеблами, які теж можна їсти, від Syngenta Vegetable Seeds (рис. 1). Цвітна капуста iStem® отримала бронзову відзнаку у престижній нагороді Fruit Logistica Innovation Awards 2022 року. iStem унікальна як перша їстівна стеблова цвітна капуста. Для виробників вагомим є її висока врожайність, а споживачів вона приваблює своїм солодким сирним смаком з горіховим відтінком, високим вмістом клітковини та важливим для імунітету вітаміном С, а ще її можна їсти цілком без попередньої підготовки, що зменшує кількість харчових відходів.

Наступна не менш цікава і вже доступна для фермерів України лінійка — це цвітна різнокольорова капуста. Ці види капусти можуть бути як вашою візитівкою при формуванні пропозиції, так і гарною можливістю заробити й отримати нових клієнтів, з якими раніше ви не працювали. Така цвітна капуста має надзвичайно привабливий вигляд, що відразу зацікавлює покупців, також важливий її ніжний смак, за яким клієнти повертаються до вас, а поціновувачів здорового харчування можна заохочувати збільшеним вмістом вітамінів. На сьогодні для виробників в Україні доступні такі гібриди з цієї лінійки: Грін Сторм, Граффіті, Флейм Стар (опис за посиланням у КАТАЛОГ).

Окрім того, дуже важливо вивчати особливості основного сегмента, а саме білої цвітної капусти. Так, наприклад, гібрид Солістар F1 — це капуста, яка буде найранішою в конвеєрі, що висаджується у весняний період. Основний сегмент ще представлений такими перевіреними гібридами, як Алмагро F1 та Лекану F1, або ж спробуйте новинку Джава F1. Ці гібриди висаджують влітку зі збором восени. Більше про гібриди цвітної капусти від «Сингента» ви можете знайти в YouTube, а рекомендований конвеєр в КАТАЛОГ.

Тож вирощуйте цвітну капусту, експериментуйте з різновидами й способами переробки, вдосконалюйте технологію та покращуйте раціон споживачів смачними, корисними і різнокольоровими продуктами.

Наостанок ще раз хочу наголосити, що лише пошук новітнього та вдосконалення існуючого можуть гарантувати розвиток і можливість успішної праці. Зупинивши розвиток, відразу постає питання вашої спроможності бути ефективним та фінансово успішним. Ми разом із вами повинні думати в парадигмі постійної зміни світу з метою задоволення зростаючої потреби людей у здоровому й різноманітному харчуванні сьогодні та в майбутньому. Бажаю вам гарних урожаїв, прийнятних цін, надійних партнерів і сталого розвитку.

ЄВГЕН КОЛІНЬКО,
менеджер з маркетингу, напрям «Насіння овочевих культур» в Україні
Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ