Техніка

Підготувати поле до сівби й вчасно та якісно посіяти

Готуємось до озимих

Готуємось до озимих

Підготувати поле до сівби й вчасно та якісно посіяти — ось два головних завдання, що стоять перед фермерами після збирання культур ранньої групи

Віктор Горбач, власник ФГ «Ім. Мічуріна»

Тільки здається, що сівба зернових культур — це щось просте. Коли хтось згадує, що в радянські часи сіяли навіть «лійками», це досить цікаво, але жодного відношення до високопродуктивного рослинництва не має. Нині будь-який фермер розуміє, що бути неефективним — означає швидке банкрутство. Тож користуватися технікою, яка не забезпечує гарантованої якості сівби, елементарно стане причиною недоотримання прибутку. Це добре зрозумів власник ФГ «Ім. Мічуріна» Віктор Горбач, якому попри всі намагання не вдавалось отримувати хорошої врожайності з усього зернового клину.

Використовуючи досить застарілу сівалку італійського виробництва він елементарно не міг забезпечити дотримання всіх параметрів сівби, і насамперед — глибини, якісного загортання й прикочування. Рівномірність розташування насіння в рядках також було питанням відносним. Сходи теж отримували не зовсім рівномірні, що сприяло розвитку внутрішньої конкуренції на початкових етапах розвитку рослин, тож частина популяції просто займала місце, закривала сонце і споживала вологу і добрива, не додаючи практично нічого до загальної врожайності. Це стосувалось озимої пшениці, вівсу, сої та ріпаку, що висівали цією сівалкою.

Так дійшли висновку, що потрібно придбати сучасну високотехнологічну сівалку для зернових культур. Почали шукати: розглядали німецькі й австрійські варіанти, однак найбільше сподобалася сівалка LEMKEN Compact-Solitair 9. Перед придбанням Віктор Горбач поїхав на Хмельниччину подивитись, як цей агрегат працює в реальних умовах, і переконався, що на власних землях вона зможе показати такі самі високі результати.

Коли сівалку привезли в господарство й зробили перші посіви, стало зрозумілим, що віднині вирощування зернових культур у господарстві вийде на новий рівень. Якість була практично ідеальною. Насіння розташовувалось на однаковій глибині по всій ширині захвату. Ширина міжрядь стала незмінною, незважаючи на нерівності й інші чинники. До того ж одночасно із сівбою стало можливим уносити мінеральні добрива, що значно підвищило ефективність живлення.

— Я давно придивлявся до сівалки LEMKEN Compact-Solitair 9/400», — розповідає власник. — У наших сусідів працює 6-метрова модель, і мені неодноразово доводилось бачити її в роботі. Крім того, їздив під Умань дивитися на такий агрегат — тамтешній фермер продавав сівалку, але без системи внесення добрив, що не зовсім нас влаштовувало. Пропонували нам сівалки інших виробників, але вирішили зупинитись на LEMKEN Compact-Solitair 9/400 HD.

Привезли агрегат у господарство минулого літа, саме під сівбу ріпаку. На момент нашого візиту в господарство культуру ще не збирали, але, за словами власника, незвично великі розміри рослин дають привід сподіватися на хороший урожай. Пізніше сіяли озиму пшеницю й також отримали напрочуд хороші сходи та потужну вегетацію. Навесні сіяли овес і сою, і жодних зауважень до роботи агрегата не виникло.

Усі насіннєпроводи і тукопроводи для добрив оснащено датчиками контролю для вчасного визначеня забивання

Загалом упродовж сезону сівалка засіяла майже 1000 га. За цей час її тільки налаштовували й періодично змащували, а щодо ремонтів, то їх не було. Спрацювання робочих органів таке незначне, що визначити його візуально досить важко. По суті, сівалка пройшла тільки обкатку.

— Сівалку оснащено системою внесення добрив, що дає змогу меншою їх кількістю досягати кращих результатів. У рядку воно значно краще працює, ніж за умови розкидання по всій поверхні поля звичайною «лійкою», — додає власник підприємства.

Для точнішого контролю висіву й унесення добрив на кожен трубопровід було додатково встановлено датчики. Це дало змогу уникати просівів і ділянок із недостатньою кількістю поживних речовин. У разі забивання система відразу сигналізує оператору про наявність проблеми, відповідно, немає затримки з її усуненням. За словами Віктора Горбача, контроль унесення добрив має не менше значення, ніж контроль висіву. Будь-яка грудочка може стати причиною перекриття трубки, і рядок не покаже очікувану ефективність через брак поживних речовин.

Сівба озимих ще не почалась, а сусіди стають у чергу, щоб скористатися сівалкою. Цієї весни агрегат попрацював у наймах, і результати так сподобались фермерам, що вони готові платити гроші, аби отримати високу якість сівби. Сусід, якому сіяли сою (з міжряддям 16,7 см), був у захваті — такі якісні й рівномірні сходи було отримано.

Наявність дискової секції є безумовною перевагою. У посушливі періоди вона дає змогу готувати насіннєве ложе без втрати вологи, в періоди з надмірною кількістю вологи не вимагає культивації. Так було цієї весни, коли культиватор не міг зайти у виорані з осені поля через дощі — дискову секцію сівалки налаштували на 6 см і отримали хороші сходи ярих культур.

Дискові сошники оснащено чистиками, що дозволяє працювати навіть у перезволожених умовах

Агрегат працює з трактором Hew Holland потужністю 210 к. с. За 12 год максимально встигали засіяти 30–35 га. Витрати пального не перевищували 9 л/га, і це з урахуванням роботи дискової секції.

Налаштовувати сівалку досить просто. У дозувальних апаратах активуються котушки відповідно до розміру насіння й заданої норми, на комп’ютері встановлюють культуру і норму висіву, і за 2–3 калібрування точність не опускається нижче за 98%. Для кожного нового типу або сорту насіння достатньо витратити 10–15 хв на калібрування, і можна починати сіяти. Практика показала, що норма висіву витримується ідеально — як із ріпаком, так і з соєю й зерновими.

За кожним дисковим сошником рухається притискне колесо, яке ущільнює ґрунт над рядком. Псевдошина колеса деформується на нерівностях і таким чином звільняється від налипання бруду й рослинних решток. Ґрунти в господарстві різні — піщані, глинисті, з різним умістом гумусу. Тож сівалка працює в абсолютно різних умовах і практично не забивається. В усіх місцях, де можливі налипання, встановлено чистики — це дозволяє сіяти у вологих умовах, і практика цієї весни підтвердила цей факт.

Глибина обробітку налаштовується гідравлікою з комп’ютера. Обслуговування зводиться до того, що раз на три дні механізатор змащує всі з’єднання, вказані у регламенті, на що витрачається мінімум часу. Та й робиться це тільки профілактично, бо за такий короткий час змащування не спрацьовується й продовжує захищати місця з’єднань.

Залежно від потреби бункер можна ділити у пропорціях 60 : 40 для зерна і добрив або навпаки — залежно від культури й норм висіву та внесення. Наприклад, коли сіяли ріпак, більшу частину бункера відвели під добрива, меншу — під насіння. Одного завантаження вистачало на 12 га. З пшеницею вийшло навпаки: зерна йшло 250 кг на гектар, добрива — 120 кг. У цьому разі для насіння виділили більшу частину бункера.

Конструкція сошників допомагає витримувати задану глибину висіву

У господарстві працює ще один агрегат LEMKEN — це культиватор Kristall 9 шириною захвату 4 м. Його придбали ще у 2019 році, і після збирання врожаю він працював по стерні на глибину від 6 до 12 см. Культиватор провокує проростання падалиці й бур’янів, за 2–3 тижні виконують ще один прохід і запускають сівалку. Є поля, які обов’язково доводиться орати, але на добре вироблених полях двох проходів культиватора цілком достатньо для сівби.

Агрегат відпрацював більше як 1000 га, і за цей час зношення робочих органів не спостерігається. На агрегаті встановлено два ряди лап — передні із зігнутими верх крилами (TriMix), задні — з рівними (DuoMix). Завдяки такій конструкції підрізується весь бур’ян без пропусків і досягається перемішування не гірше, ніж після дискової борони. За глибини обробітку 6–7 см 210-сильний трактор може їхати зі швидкістю 10–11 км/год. Якщо заглиблювати більше, швидкість доводиться зменшувати. Зазвичай культиватор не працює глибше за 6 см, тож проблема швидкості не виникає. Перший досвід експлуатації показав, що культиватор після плуга ідеально вирівнює поверхню поля. Трубчастий і планчастий котки руйнують грудки, і таким чином рівність поля покращується.

Павло Довгаль

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ