Агрономія

Гербіциди Гранстар® Голд і Калібр® від компанії FМС — завжди в тренді!

Гербіциди Гранстар® Голд і Калібр® від компанії FМС — завжди в тренді!

Період осінньої посівної запам’ятався майже повною відсутністю опадів, спостерігалися проблеми з отриманням сходів не лише ріпаку, а й, що незвично, навіть озимих зернових. Частково сходів не було взагалі, і більшість посівів перебували в ненайкращому стані, подекуди — в стані шильця. найнижчі температури — до –12 °c спостерігалися не взимку, а ще в листопаді.

Умови осінньо-зимового періоду 2019 року, були одні з найтепліших за всю історію спостереженнь. Температурний режим відповідав кліматичним показникам середини листопада. Крім того, кількість опадів в грудні місяці була дуже низькою і в різних областях досягала лише 49-79% від норми.

Внаслідок аномально теплої погоди на посівах озимих культур спостерігалося поновлення ростових процесів, що загалом позитивно вплинуло на їх стан. Проте за таких умов вегетували не лише рослини озимих культур, а й бур’яни.

Наразі можна припустити, що відновлення весняної вегетації як такого не буде, період зимового спокою так і не настав… Відповідно, бур’яни також могли проростати протягом зими й нарощувати вегетативну масу. Пізніше вони становитимуть велику конкуренцію озимим зерновим за ті невеликі наявні запаси вологи, які залишилися в ґрунті. Тому, першочерговим завданням для агронома буде захистити посіви культури від бур’янів .

Весняний гербіцидний захист зернових — стандартний елемент технології. На сьогодні в Україні існує багато рішень, щоб захистити пшеницю чи ячмінь від бур’янів. Хотілося б звернути вашу увагу на два гербіциди — Гранстар Голд і Калібр® від компанії FМС. Це — універсальні, селективні продукти, що контролюють широкий спектр бур’янів і відповідають критерію «ціна-якість».

Завдяки збалансованому, високому вмісту діючих речовин (трибенурон-метил і тифенсульфурон-метил), Гранстар® Голд і Калібр® ефективно вирішують проблему забур’яненості посівів дводольними бур’янами. Після їх застосування ви отримуєте відмінний контроль таких видів бур’янів, як лобода біла, амброзія, дурман, гірчаки, осоти, нетреба, щириця, редька, гірчиця, ромашка, калачики, кропива, грицики, всі види хрестоцвітих, падалиця звичайного соняшнику та ріпаку й інших видів.

Конкурентною перевагою гербіцидів Гранстар® Голд і Калібр® є висока ефективність проти бур’янів, що «цвітуть фіолетовим і червоним кольорами». Це — мак дикий, волошка синя, фіалка триколірна, сокирки польові та види вероніки. Найпоширеніші в північних і західних областях.

Останнім часом значного поширення в полях озимої пшениці набули гірчаки — шорсткий, почечуйний, березкоподібний. Конкурентні гербіциди зазвичай мають ефективність проти гірчаків, проте не досягають рівня контролю, який забезпечують Гранстар® Голд та Калібр®. А якщо гірчак тільки пригнітити, то він відновиться й створить низку проблем для культури.

Варто зосередити увагу й на осотах. За сприятливих погодних умов осоти мають швидкий весняний старт і здатні дуже швидко нарощувати вегетативну масу. Часто трапляється, що під час гербіцидної обробки осоти є перерослими. І тут гербіцидам Гранстар® Голд і Калібр® немає рівних, бо трибенурон-метил є еталоном у контролі осотів. Крім того, як відомо, бур’яни сходять не одночасно й на момент обробки перебувають у різних фазах. Високий рівень контролю лободи білої, гірчаків, осотів й інших видів бур’янів навіть у фазу 6 листків з продуктами Гранстар® Голд і Калібр® підтверджують високу ефективність продуктів впродовж багатьох років. Тому контроль перерослих бур’янів — це ще один вагомий аргумент на користь Гранстар® Голд і Калібр® .

Гранстар® Голд 33 г/га + ПАР Тренд 0,25 л/га. Ознаки дії через 3 дні після обробки.
Озима пшениця. Київська обл., Фастівський р-н

Після застосування гербіцидів вам не потрібно думати, яка культура буде наступною ланкою сівозміни, бо діючі речовини Гранстар® Голд і Калібр® швидко розкладаються у ґрунті й не несуть жодних ризиків післядії, навіть у зонах недостатнього зволоження. Після їх застосування можна висівати будь-яку культуру — соняшник, сою, кукурудзу, ріпак озимий і ярий, цукрові буряки тощо.

Варто наголосити, що основна відмінність між оригінальними продуктами й аналогами полягає в тому, що під час синтезу якість очищення діючих речовин суттєво відрізняється. Генеричні продукти у своєму складі мають ті самі діючі речовині й у тій самій кількості, проте можливий вміст домішок інших речовин. Зокрема, побічним продуктом синтезу трибенурон-метилу є метсульфурон-метил. Тому, наявність навіть 1–2% домішки метсульфурону достатньо, щоб мати післядію на наступну чутливу культуру сівозміни.

Вагомою перевагою продуктів Гранстар® Голд і Калібр® від компанії FМС є їх широке вікно застосування — аж до фази прапорцевого листка культури включно, на відміну від препаратів на основі 2,4 Д, дикамба й МЦПА, які можна застосовувати до початку виходу в трубку (дикамба, МЦПА) та до 2-го міжвузля (2,4Д). Показовою була весна 2018 року, коли за 1–2 тижні озимі зернові дуже швидко вегетували — від кущення й до прапорцевого листка. Фермери просто фізично не мали можливості обробити посіви й потрібна фаза кущення для обприскування згідно з рекомендаціями виробників цих препаратів, була пропущена. Яскравим показником толерантності продуктів до культури є те, що навіть за складних погодних умов Гранстар® Голд і Калібр® не проявляють фітотоксичності на культурні рослини, й тому у своєму складі не містять антидоту.

Компанія FМС рекомендує застосовувати Гранстар® Голд у нормі 30–35 г/га, Калібр® — у нормі 50–60 г/га у баковій суміші з ПАР Тренд 0,1–0,15% концентрації.

Повноцінний контроль дводольних бур’янів, максимально широке вікно застосування, висока селективність до культур, відсутність обмежень у сівозміні, низькі норми застосування, відсутність потреби гербіциду-партнера (за винятком польових ситуацій із падалицею стійкого соняшнику та перерослим підмаренником) і співвідношення «ціна-якість» — усе це дозволяє гербіцидам Гранстар® Голд і Калібр® від компанії FМС тривалий час бути еталоном гербіцидного захисту зернових культур, як у світі, так і в Україні зокрема.

Тож обирайте Гранстар® Голд і Калібр® від компанії FMC та отримуйте гарантований результат!

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ