Агрономія

Генетика пшениці ШТРУБЕ відмінно спрацювала за погодних умов сезону-2021

Наперекір стихіям

Наперекір стихіям

Високопродуктивна німецька генетика пшениці відмінно спрацювала за складних погодних умов сезону-2021

Кажуть, що прогнози — річ невдячна. Тож доки остатня вантажівка не завезе до комори збіжжя, говорити про результати врожайності пшениці-2021 зарано. Утім, у ТзОВ «Бучачагрохлібпром» попередні підсумки вже підбили й відверто ними задоволені. Так, німецькі сорти Румор і Платін виявилися на висоті — вродили цього року в середньому по 8,3 та 8,7 т/га відповідно. І це незважаючи на не надто сприятливі умови вегетації.

Потужні рослини, які швидко ростуть — це стандарт селекції ШТРУБЕ. Генетичний потенціал сортів пшениці становить 10–11 т/га і вище, але реалізувати його вони можуть за сприятливих погодних умов і за дотримання господарством відповідної технології вирощування — внесення достатньої кількості міндобрив, ефективної системи захисту від хвороб і шкідників. І якщо останньої вимоги у ТзОВ «Бучачагрохлібпром» було повністю дотримано, адже це господарство високої культури землеробства, де агрономічна служба ретельно виконує рекомендації компаній-оригінаторів сортів пшениці, то через погодні умови довелося похвилюватися.

Нагадаємо, що тогорічна осіння посівна для багатьох господарств відбувалася у складних умовах. Оскільки на момент оптимальних строків сівби озимини фактично на всій території України вологи у ґрунті практично не було, то в господарствах, і в «Бучачагрохлібпромі» зокрема, чекали опадів, щоб провести посівну. Натомість надалі затяжні дощі дали змогу багатьом аграріям зайти в поле аж у кінці жовтня — можна сказати, торік в Україні було встановлено рекорд із пізньої сівби озимини. Відтак посіяна надто пізно пшениця в зиму входила у фазу шильця або ж маючи три листочки. Навесні такі посіви від загибелі врятувала тільки відносно прохолодна квітнева погода та дощі, що падали аж до червня. Тому, як кажуть у «Бучачагрохлібпромі», урожайність сортів Румор і Платін отримано у виробничих посівах — це дуже добрий результат.

Своєю чергою агроном-консультант ТОВ «ШТРУБЕ УКРАЇНА ГМБХ» Іван Свидинюк так пояснив природу успіху сортів ШТРУБЕ у фактично екстремальних умовах. «Західноєвропейська селекція озимої пшениці відрізняється від вітчизняної тим, що завдяки весняному кущінню рослина може сформувати достатньо продуктивний стеблостій. Натомість основний урожай українських сортів формується з осені. Тобто якщо з осені вони не сформували нормальний стеблостій, то навесні, особливо за пізнього відновлення вегетації, як це було, до речі, цього року, вони не можуть наростити достатню густоту продуктивного стеблостою. Саме тому ми рекомендуємо висівати німецькі сорти з меншою густотою, ніж вітчизняні: якщо для українських сортів оптимальною є норма сівби 4–6 млн насінин/га, то для німецьких — 3,5–4 млн насінин/га, а за пізніх строків сівби — не більше як 4,5 млн насінин/га. Тоді завдяки весняному кущенню матимемо посіви з оптимальною густотою».

Такі чудові результати Румор і Платін варті того, щоб ознайомитися із цими сортами ближче.

Румор: проскочити посуху

Сорт Румор

Високоврожайний сорт раннього строку дозрівання Румор — справжня знахідка для агронома, адже дає змогу отримати високий урожай навіть за несприятливих умов, якими в останні роки є значне підвищення літніх температур і брак літньої вологи. Зазвичай у період початку колосіння й формування зернівки пізніших сортів установлюється спекотна погода, зерно може підгоріти, як кажуть агрономи, відбувається запал зерна. У результаті воно стає щуплим, втрачається врожайність. Натомість Румор «проскакує» цей період, адже в нього раніше починає формуватися зернівка, тож у середньому він достигає на 7–10 днів раніше за інші сорти. 

Сорт Румор інтенсивного типу з високою стійкістю до вилягання, який дуже добре реагує на внесення мінеральних добрив. Завдяки високій посухостійкості й доволі високій зимостійкості його можна вирощувати навіть у зонах із недостатньою кількістю опадів, але за умови, що там морози не вдарять за відсутності снігового покриву. Автори сорту рекомендують його вирощувати в зонах Полісся, Лісостепу, Степу, але найкращі результати він показує в Західному регіоні країни.

Безперечною перевагою сорту є його стійкість до основних хвороб пшениці — борошнистої роси, жовтої та бурої іржі, до кореневих гнилей, септоріозу листя та колоса, фузаріозу. А це одна зі складових високої врожайності.

Платін: високий протеїн

Сорт Платін

Середньоранній сорт інтенсивного типу Платін завжди формує стабільну врожайність, має відмінне наливання зерна з високою масою 1000 насінин, відтак і високий потенціал урожайності — до 11 т/га.

Відмінною характеристикою сорту є високий уміст сирого протеїну в зерні, що безпосередньо впливає на його поживну цінність і є одним із важливих показників якості. Сорт має також високі хлібопекарські якості, характеризується високими показниками виходу борошна та об’ємного виходу хліба.

На формування врожайності сорту Платін великий вплив має його стійкість до хвороб, зокрема до кореневої гнилі, септоріозу листя та колоса, бурої та жовтої іржі, фузаріозу, а також до вилягання та осипання зерна.

Сорт Платін рекомендовано для Лісостепу та Полісся, з тим оптимальними умовами сівби мають бути період 15 вересня — 15 жовтня.

Як пшениці допомогти

Досвід вирощування сортів Румор і Платін компанії ШТРУБЕ доводить, що продуктивна селекція здатна себе проявити навіть за несприятливих погодних умов. Утім, як наголошує Іван Свидинюк, щоб розкрити закладений селекціонером потенціал, агроном повинен допомогти рослинам. Для цього важливо дотримуватися простих технологічних норм — щодо строків і норм сівби, глибини загортання насіння, враховувати рівень ґрунтової вологи під час посівної кампанії.

«Пшеницю ніколи не слід сіяти дуже глибоко — оптимальна глибина загортання насіння для пшениці має становити 2,5–3 см — саме на цій глибині пшениця закладає вузол кущіння. Тоді вона краще розвивається з осені, формує кращий продуктивний кущ і зайве не витрачатиме свій ресурс на пошуки вологи. Особливо це важливо за пізніх строків сівби. Хіба що можна допускати заглиблення висіву на 4–5 см, але в оптимальні строки сівби (початок вересня) та за умови достатньої кількості ґрунтової вологи», — наголошує Іван Свидинюк.

Як наголошує агроном-консультант, не потрібно загущувати пшеницю німецьких сортів, достатньо, щоб у зиму вона ввійшла, маючи три пагони. Для цього слід сіяти нормою 3–3,5 млн насінин/га, тоді густота посіву буде 300 рослин/м²цього достатньо, щоб на момент збирання отримати 650–700 колосків/м², що дасть урожай 10 т/га. Натомість загущені з осені посіви, коли пшениця утворює 5–6 стебел, негативно позначаються на озерненості колоса.

Окрім того, важливо отримати дружні сходи, щоб одразу регулювати продуктивність посіву системою живлення та захисту. Норми живлення слід розраховувати, беручи до уваги винесення з ґрунту разом з урожаєм поживних речовин. Так, для формування 10 т/га якісного зерна слід забезпечити рослини 150 кг/га у д. р. азоту.

«Німецькі сорти — це сорти інтенсивного типу, які потребують інтенсивного живлення та захисту, — наголошує Іван Свидинюк. — Якщо відмовитися від одного елемента технології чи замінити його на інший, результат також буде іншим. Німецькі фермери прораховують майбутній урожай так: строк сівби додає 3 ц/га урожайності, глибина сівби — 5 ц/га, внесення добрив — ще 30 ц/га, захист рослин — 15 ц/га. Ось так разом із потенціалом гібрида й „набігає” 10 т/га. Тож агрономи повинні пам’ятати, що технологія має працювати на полі постійно».

Людмила Морозова

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ