Елеватор

Щосезонна обробка місць тимчасового і тривалого зберігання зерна є обов’язковою

Боремося з комахами

Боремося з комахами

Зберігаючи зерно, слід пам’ятати про загрозу комах і вчасно вживати запобіжні заходи.  

Коли у вашій шафі заводиться міль і псує ваші улюблені речі, це дуже неприємно. І от уявімо, що замість того, щоб втратити кілька светрів, шкарпеток і капелюхів через міль, ви виявите у вашому зерновому силосі зараження комахами. Тепер втрати рахуватимуться десятками тисяч доларів. Отже, розгляньмо всі необхідні кроки щодо захисту зерна. 

Обробка силосів і сховищ спеціальними інсектицидами 

Контроль шкідників під час зберігання є насамперед економічно обґрунтованим процесом. Комахи здатні досить швидко зіпсувати зерно, що позначиться на його вартості. Крім того, шкідливі організми і в закритих силосах створюють умови, що тривале зберігання стає неможливим. У цьому разі підприємство змушене вдаватися до особливих заходів — перевантажень і додаткових обробок зернового масиву, щоб мати змогу подовжити тривалість зберігання й продавати збіжжя в сезон із максимальними цінами. 

У рамках загального біозахисту елеватора або зерносховища щосезонна обробка місць тимчасового і тривалого зберігання, а також транспортних систем є обов’язковою. Зазвичай із попереднього сезону в силосах і складах лишаються шкідники та збудники хвороб, яких потрібно знищити. Коли всередину завантажується новий урожай, комахи активізуються й починають розмножуватися. 

Під час підготовки до сезону треба обробити фумігантами силоси й склади як всередині, так і зовні

Щоб цього уникнути, треба ретельно очистити порожні бункери, підлоги, повітроводи, норії, шнеки та всю зернозбиральну техніку. Усі типи силосів перевірити на наявність тріщин й отворів, зачистити їх й обробити інсектицидами. Якщо це неможливо зробити з перфорованою підлогою або екранами, а також зняти повітропроводи, слід застосувати фумігацію. 

Спеціалісти радять не зупинятися тільки на внутрішніх поверхнях силосів й іншого обладнання зерносховищ. Слід обробити зовнішню поверхню силосів, фундаменти й поверхню ґрунту навколо них на відстані до 2 м. Машини, що працюють на території елеватора або складів, також слід обробляти. 

Підготовка зерна до зберігання 

Окрім підготовки складських приміщень й обладнання для роботи із зерном не менш важливо ще під час збирання підготувати зерно до зберігання. І хоча боротьба зі шкідниками починається на полях під час вегетації, не завжди вдається вчасно та якісно виконати весь комплекс захисту, тому перед закладанням на тривале зберігання слід довести зерно до такого стану, який є максимально несприятливим для розвитку і розмноження комах. 

Підлогові сховища потребують щосезонної обробки

Дотримання допустимого рівня вологості зерна під час зберігання має важливе значення для стримування комах. Однак пересушування зерна може пошкодити його і запросити на «обід» інших комах. Наприклад, дослідники з Університету штату Айова виявили, що соя за вологості нижчої ніж 10% стає більш крихкою і легко розщеплюється. Тому важливо знайти той делікатний баланс вологості зерна, за якого не буде втрачатись його якість, і в той самий час не настане «рай» для комах. У будь-якому разі вологість має бути достатньо низькою, щоб напевно запобігти псуванню та зараженню комахами. 

Якщо лабораторні аналізи підтверджують наявність комах у зерні, його потрібно обробити. На ринку є багато препаратів, які можна застосовувати в пиловій або рідкій формі. Ефективність залежить від правильного перемішування та розпилення, а також температури зерна та вологості. Останні чинники сильно впливають на результат захисту, тому експерти радять не обробляти зерно з умістом вологи вищої за 13% або температурою вищою за +32 °С. 

Створити несприятливі умови 

Велике значення мають умови зберігання зерна. Переповнення силосів чи складів є поширеною помилкою. Слід лишати вільний простір до верху силосу або складу, а також намагатись розрівнювати поверхню насипу для зменшення її площі. За тривалого зберігання й великого ризику зараження поверхню можна обробити інсектицидом. 

За сприятливих умов комахи можуть швидко наробити шкоди в силосі

Однак усе це можна назвати дрібницями проти такого чинника, як температура. Дослідження ентомологів свідчать, що активність зернових комах є незначною за температури +7 °С. А за +6 °С активність практично не спостерігається. Тому утримання зерна за температури +4…+6 °С має сильно впливає на боротьбу з комахами під час тривалого зберігання. 

Експерти сьогодні сходяться на думці, що температура зерна — один із головних чинників, що впливають на якість зерна під час зберігання. Контролюючи температуру та рівень вологості, можна довго зберігати зерно навіть без додаткового захисту. Тобто навіть за наявності заражень вони не порушуватимуть спокій власника аж до моменту, коли доведеться зерно продавати. З іншого боку, високі температура та вологість протягом кількох днів можуть стати проблемою. 

Контроль температури як інструмент моніторингу 

Дослідження довели, що ефективна гігієна зерна й охолодження за допомогою аерації можуть подолати 85% проблем шкідників. Поява зон із підвищеною температурою свідчить про проблеми із зерном. Кабелі для контролю температури є основними засобами у виявленні «гарячих точок» у сховищі зерна. Цей вид моніторингу сповіщає про наявність комах у режимі реального часу, до того ж інформація може надходити безпосередньо на смартфон або планшет. Тому на сьогодні швидкість реакції на виникнення проблеми є надзвичайно високою. 

Фумігація як останній аргумент проти комах 

У Сполучених Штатах Америки зерно списують як заражене, коли в зразку відібраного зерна виявлено двох чи більше живих довгоносиків або інших комах. Тому краще не допустити або запобігти загрозі з боку комах, перш ніж вони знизять якість або комерційну цінність зерна. Для цього слід обробляти силоси та склади, не економити на електроенергії для аераційних вентиляторів і системі кабельної термометрії. Зазвичай це допомагає уникати заражень комахами. Проте, якщо зараження таки сталося, слід обробити зерно фумігантами. 

Фумігація зараженого зерна дасть змогу продати його хоч за якусь ціну

Великі елеватори практикують профілактичну обробку зерна під час відвантаження — доки воно дістанеться порту, препарат подіє, і приймальна лабораторія не висуватиме претензій. Однак велика кількість підприємств взагалі не обробляють зерно. Цього вдається досягти шляхом ретельної перевірки зразків на вході. Крім того, великі й малі підприємства намагаються дотримуватися технології захисту, і тому заражені партії трапляються нечасто. Часто комах привозять не з поля, а з фермерських підлогових складів, які не обробляють у міжсезоння. Це призводить до нагромадження патогенів і шкідливих комах, що у сприятливих умовах швидко розмножуються. Тому цілком зрозумілими є дії керівників елеваторів, які відмовляються брати заражене зерно, щоб не занести шкідників усередину транспортних систем, силосів, очисних машин тощо.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ