Техніка

Удосконалена техніка робить процес кормозаготівлі дедалі якіснішим й оперативнішим без втрати поживної цінності зеленої маси

Еталон кормозаготівлі

Еталон кормозаготівлі
Модернізована косарка EasyCut B 1050 CV (Collect) за один прохід якісно скошує зелену масу та формує акуратний валок

 Удосконалена техніка робить процес кормозаготівлі дедалі якіснішим й оперативнішим без втрати поживної цінності зеленої маси. 

Світ змінюється. Приріст населення, війни, економічна й геополітична кризи, пандемія коронавірусу, кліматичні зміни — все це призводить до обмеження й подорожчання ресурсів і висуває нові, дедалі жорсткіші вимоги перед агробізнесом, що, зрештою, виливаються в одне глобальне завдання: нагодувати весь світ за мінімуму ресурсів. У пріоритеті — оптимізація витрат на виробництво продовольства та підвищення його ефективності. І коли передові технологічні компанії світу вже здійснюють туристичні подорожі в космос, виробники сільгосптехніки досягають свого умовного «космосу» на полях, демонструючи стрімкий розвиток агротехнологій. 

Так, німецький концерн KRONE, чия техніка вже понад століття є еталоном кормозаготівлі у світі, невпинно вдосконалює свої машини, роблячи їх дедалі продуктивнішими. Аби презентувати ринку власні новинки та вдосконалені агрегати, що будуть представлені на виставці Agrіtechnіca-2023, команда KRONE зібрала на міжнародній конференції в Берліні представників ЗМІ з понад 20 країн світу. Серед її учасників був і журнал The Ukraіnіan Farmer. 

Досконалість не має меж 

Компанія KRONE завжди беззаперечно підтверджувала усталений вислів «німецька якість» або навіть була однією з його натхненників. А в умовах пандемії коронавірусу й економічної турбулентності продемонструвала ще й колосальну стійкість до кризових явищ. У той час, як багато великих бізнесів зазнали збитків, KRONE й далі стабільно розвивається. Так, за словами генерального директора з продажу та маркетингу KRONE Мартіна Аїнга, обсяги продажів у сільськогосподарському сегменті компанії 2019/20 фінансового року становили 732 млн євро, 2020/21-го — 814 млн євро, 2021/22-го — 829 млн євро, а 2022/23 ФР, за попередніми підрахунками, зросли приблизно до 1 млрд євро. 

«Багато змін відбулося за останні кілька років у світі й аграрному секторі зокрема. Ми зіткнулися з пандемією коронавірусу, пізніше — з війною, що спричинило подорожчання ресурсів і зробило агроринок дуже нестабільним. Утім, наша компанія не лише вистояла в цих умовах, а й продовжила свій шлях зростання і успіху», — зазначив Мартін Аїнг. 

Однією зі складових цього успіху є ґрунтовний підхід до вдосконалення й без того якісної техніки. Як відомо, надважлива умова молочної продуктивності корів полягає в поживній цінності кормів. Відтак KRONE співпрацює з компанією KuhBlick GmbH, що в лабораторних умовах вивчає якість зеленого корму, залежно від висоти й термінів скошування, способу нарізання і вологості зеленої маси тощо. Такими дослідженнями, зокрема, послуговуються інженери KRONE для покращення кормозаготівельної техніки, щоб на виході вона забезпечувала збалансований, добре засвоюваний, однорідний і стабільний раціон для жуйних тварин. 

«Ми невпинно вдосконалюємо нашу техніку, щоб допомагати споживачам ставати ще успішнішими», — наголосив голова наглядової ради концерну KRONE Бернард Крон у вітальному слові на відкритті пресконференції.  

За один прохід 

Демонстрували новинки кормозаготівельної техніки на одній із великих німецьких ферм неподалік Берліна, де утримують 481 дійну корову, а загальне стадо налічує 1029 голів. Увесь цикл заготівлі зеленого корму тут проводять за допомогою агрегатів KRONE. Так, цьогоріч концерн презентує ринку нові комбінації косарок серій EasyCut B 880 CV/CR (Collect) та B 1050 CV (Collect), оснащені надійними плющилками та на вибір — поперечними стрічковими транспортерами. 

Зокрема, плющилки, якими оснащено косарки, — найбільші з наявних на ринку. Вони мають діаметр 64 см і V-подібні сталеві бітери, що розподіляють зелену масу по всій ширині захвату, завдяки чому можна керувати процесом сушіння. А гідравлічні поперечні стрічкові транспортери, якими також можна оснастити агрегати, призначено для укладання скошеної та сплющеної зеленої маси в акуратний валок. 

Ширина валка легко і зручно змінюється з кабіни трактора шляхом регулювання швидкості руху транспортера. Це полегшує роботу наступного технологічного ланцюжка кормозаготівлі. А для збільшення точності укладання можна встановити додаткові вальці, що особливо зручно за роботи на схилах. Усе це дає змогу ефективно заготовляти великі обсяги кормової маси в максимально короткий термін. Також на косарці EasyCut B 1050 CV зелену масу можна укладати за допомогою поперечних шнеків діаметром 45 см — така опція доступна тільки на комбінаціях косарок. 

Консолі косарки EasyCut B 880 CV/CR (Collect) механічно встановлюються у дві позиції на робочу ширину 8,52 або 8,72 м. А можливості косарки EasyCut B 1050 CV (Collect) ще більші: за допомогою телескопічних консолей із гідравлікою робочу ширину можна змінювати з 9,30 до 10,45 м! Це дозволяє оптимально підбирати перекриття траєкторії ножів — залежно від робочої ширини фронтальної косарки та польових умов й отримувати якісне скошування за максимальної продуктивності. 

Комбінації косарок агрегатуються з трактором за допомогою оптимізованого триточкового навішування. У базову комплектацію всіх пропонованих косарок входять надійний зварений по периметру косарний брус EasyCut із мастилом на довгий період експлуатації, системи SafeCut, SmartCut і система захисту від наїзду на перешкоду. А для точного копіювання контуру ґрунту навіть у складних умовах передбачено запатентовану навіску DuoGrіp із гідропневматичним розвантаженням, якою зручно керувати з кабіни трактора. 

Крім того, як опцію для косарки EasyCut B 880 CV/CR (Collect) передбачено бортову електроніку для комфортного керування через ISOBUS, що входить у базову комплектацію моделі EasyCut B 1050 CV (Collect). Вона дозволяє керувати гідравлічними функціями безпосередньо через дисплей, установлений у тракторі, або через термінали DS 500, CCІ 800 чи CCІ 1200. Для більшого комфорту термінали можна оснастити джойстиком AUX CCІ A3. А за бажання за допомогою асистента Section Control можна автоматично підіймати й використовувати окремі секції косарки. 

Swadro TC 1570: великий і надійний 

Ще одна новинка, яку цьогоріч презентує KRONE, — найбільший у світі чотирироторний валкувальник Swadro TC 1570. Його головні переваги — надійна адаптована V-подібна рама, яку зазвичай установлюють на найбільшому у світі валкувачі з центральним укладанням валка Swadro TC 2000, та надзвичайно зручне керування. Оновлені інтерфейси з інтуїтивним керуванням і продуманою візуалізацією дозволяють легко керувати всіма агрегатами машини з кабіни трактора через термінал, сумісний з ISOBUS, або у комбінації з ISOBUS-сумісним джойстиком. Таким чином, Swadro TC 1570 легко впорається з поставленими завданнями навіть у найважчих польових умовах. 

Найбільший у світі чотирироторний валкувальник Swadro TC 1570

За допомогою V-подібних консолей, що ведуть передні ротори, робочу ширину чотирироторного валкувальника можна збільшувати до 15,70 м. Завдяки цьому агрегат чудово підходить для систем Controlled Traffіc Farmіng — контрольоване збирання врожаю. Обидві V-подібні консолі рухаються незалежно одна від одної, тому валки легко укладаються навіть на кутах поля. Також у передній частині кожної консолі передбачено опорне колесо. Завдяки цьому машина відрізняється неймовірною плавністю ходу на високій швидкості за одночасної швидкості маневрування на поворотній смузі. А зуби Krone Lіft підіймають із поля всю рослинну масу без залишків навіть на високій робочій швидкості, знижуючи ризик потрапляння забруднень у зелену масу. 

Завдяки гідравлічному керуванню консолей задніх роторів ширина валків може змінюватись від 1,40 до 2,90 м. Це забезпечує оптимальне рівномірне завантаження наступного ланцюжка кормозаготівельної техніки — прес-підбирачів, причепів або комбайнів. 

Валкувач Swadro TC 1570 оснащено двоточковим навісним пристроєм із підвіскою маятникової категорії ІІ/ІІІ. Він надійно згладжує нерівності рельєфу, а великий кут повороту коліс надає агрегату високу маневровість. Основна рама машини опускається за допомогою гідравліки, в результаті її загальна транспортна висота становить меншою за 4 м, завдяки чому машина стає придатною для руху трасою. А в робочому положенні основна рама підіймається, що забезпечує впевнене проходження великих обсягів кормової маси під машиною. 

«З поля — до столу» 

Доповнюють процес ідеальної кормозаготівлі нові самозавантажувальні причепи серій RX місткістю від 33 до 40 м. та ZX місткістю від 43 до 56 м., які пройшли суттєву технічну модернізацію й оновлення дизайну. Так, заготівля кормів стала ще якіснішою та зручнішою завдяки новому різальному апарату OptіGrass 28 і 37, що гарантує чисте, рівне нарізання та оптимальну за структурою, однорідну кормову масу. 

Ідеальне захоплення й подачу рослинної маси до різального ротора і її максимально рівномірний потік забезпечує підбирач без напрямної бігової доріжки EasyFlow завширшки 2,12 м. Завдяки гідравлічному приводу швидкість руху зубів змінюється, залежно від кількості зеленої маси. Завдяки цьому вона рівномірно подається до різального ротора діаметром 88 см, що має високу пропускну спроможність. Це не лише покращує якість кормової маси, а й знижує витрати пального, що вкрай важливо за нинішніх ринкових умов. А якісні ножі забезпечують бездоганне нарізування, створюючи ефект ножиць, тож кормова маса не перетворюється на пюре. Важлива також простота заміни ножів — центральне блокування замків дозволяє швидко зняти їх і замінити, не застосовуючи інструменти. Для заточування ножів можна використовувати спеціальний пристрій Krone SpeedSharp. З його допомогою можна за п’ять хвилин заточити на місці від 40 до 54 ножів — під ідеальним кутом і з однаковим тиском. 

Причеп із рухомим днищем кузова Knapen KX 770

Ходові механізми причепів RX та ZX виконано з рівномірним розподіленням навантаження на всі колеса через тандемта тридем-осі, що забезпечує мінімальний тиск на ґрунт. Залежно від причепа також підбирають шини з різним рисунком протектора та розміром до 30,5 дюймів для робіт на орних землях чи пасовищах або для перевезення вантажів. 

Щоб охопити весь логістичний процес, так би мовити, «з поля — до столу», компанія Krone Commercіal Vehіcle SE разом із дочірньою компанією Knapen Traіlers налагоджують виробництво причепів із рухомим днищем кузова KX. Серію KX представлено двома багатофункціональними моделями: KX 650 та KX 770 із завантаження до 65 та до 77 м. відповідно — залежно від оснащення. А комбінація сільськогосподарської вантажівки та причепа з рухомим днищем цікаві для оптимізації витрат та економіки праці. 

Завдяки легкій алюмінієвій конструкції власна вага причепа з рухомим днищем дуже низька. Крім усіх видів сільськогосподарських вантажів його можна використовувати для піддонів, мішків біг-бегів і тюків сіна чи соломи. За допомогою потужних гідравлічних насосів причіп із рухомим днищем може бути повністю розвантажений приблизно за 3,5 хв через задній гідравлічний борт. Сипкі вантажі, як-от зерно, можуть бути розвантажені за допомогою вбудованого в задній борт відсіку для зерна. Завдяки горизонтальному розвантаженню через рухоме днище немає ризику перекидання причепа. Усі ці функції можна виконувати, не виходячи з кабіни трактора, за допомогою дистанційного радіокерування. 

Нові моделі KX пропонуватимуть до продажу вже з вересня цього року — спочатку в деяких дилерів KRONE у Німеччині, а потім і в інших європейських країнах. 

Переваги віддаленої діагностики 

На сьогодні розвиток агротехнологій неможливий без застосування ІТ-рішень. Напрацювання в цьому напрямі демонструє й компанія KRONE. Так, застосування телематичних систем на кормозаготівельній техніці оптимізує витрати й підвищує якість роботи. Зокрема, завдяки системі KRONE Smart Support власник машини отримує не лише агрономічні дані, а й можливість комплексного обслуговування через дилера. Вона дозволяє дилерам із дозволу власника техніки переглядати дані, пов’язані з проведенням сервісного обслуговування. До того ж власник техніки зберігає у себе декларацію про суверенітет даних і може на власний розсуд дозволяти чи забороняти своїм сервіспартнерам доступ до них. 

«Krone розглядає систему Smart Support як інструмент комплексного, ефективного та перспективного сервісного обслуговування в руках дилерів. Тому ми готові надавати дилерам доступ до цінних даних, таких як коди несправностей, розташування машини або дані лічильника строку експлуатації машини. Вони дозволять дилерам швидко реагувати і якнайкраще готуватися до майбутньої роботи. Наша спільна мета — звести до мінімуму час простою машини й оптимально використати власні ресурси», — зазначають у компанії. 

Відтак процес заготівлі кормів для ВРХ ще ніколи не був таким досконалим і оптимізованим, як нині. Із сучасною технікою KRONE зелені посіви буквально за лічені хвилини перетворюються на високоякісний збалансований корм із максимумом поживної цінності й мінімумом витрат часу та ресурсів на заготівлю. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ