Агромаркет

Експертна рада проекту Аграрна Еліта України - 2015

Експертна рада проекту Аграрна Еліта України - 2015

Експертна рада є дорадчим органом проекту Аграрна Еліта України, що здійснює інформаційно-консультаційну підтримку та підготовку пропозицій щодо визначення номінантів для вручення відзнак «Аграрна Еліта Україна», відповідно до затверджених редакцією номінацій.

Персональний склад Експертної ради формується з ініціативи журналу The Ukrainian Farmer на умовах добровільного входження до неї представників аграрних галузевих асоціацій, компаній — постачальників МТР або компаній, що надають консультаційні, консалтингові й інші послуги виробникам аграрної продукції, а також фахівців, які досягли широкого визнання й авторитету у сфері своєї професійної діяльності.

Кожен представник Експертної ради бере участь у визначенні найкращих компаній, що потраплять до кінцевого списку номінантів.

У рейтинг не були включені компанії, які відмовилися від участі в проекті, не надали інформації про свої виробничі потужності або її неможливо було перевірити.

 

 

Хольгер ВЕЛЬК,
генеральний директор ТОВ «КЛААС УКРАЇНА»

Минулий рік став роком складних випробувань не лише для України, а й для світової спільноти. У ці важкі часи кожен має зосередитися на найважливішому — дбати про майбутнє! Зважений підхід у питанні інвестиційної діяльності має бути орієнтований на розвиток ринку. Тому ті підприємства, що сьогодні зможуть підвищити свою конкурентоспроможність шляхом модернізації потужностей, уже завтра впевнено відчуватимуть себе на європейських ринках.

Микола ВОЛКОВ,

директор департаменту регіональних корпоративних клієнтів АТ «Райффайзен Банк Аваль»

2015 рік для аграріїв супроводжуватиметься обмеженим доступом до класичного банківського фінансування через зростання його вартості. Перевагу у фінансуванні отримають агрокомпанії з позитивною кредитною історією та діловою репутацією, чітко визначеною стратегією розвитку й диверсифікованими ризиками.

Iрина IВАНОВА,

голова наглядової ради ТОВ «Агроскоп Інтернешнл»

Для сільгоспвиробника цього року буде особливо важко збалансувати витрати на виробництво сільгосппродукції та спланувати вдалу реалізацію врожаю. Через нестабільність курсу національної валюти, низькі ціни на зерно, небезпеку поширення воєнних дій наші фахівці особливу увагу приділяють підтримці партнерів в управлінні ризиками та пропонують варіанти фінансування виробничих потреб.

Iрина ПАЛАМАР, керуючий партнер ГК «АгроВет Атлантик»

Я вважаю, що Україна має можливість поступово позбутися стереотипа сировинного придатка Європи. На сьогодні спостерігається тенденція до диверсифікації рослинницького бізнесу — відбувається створення замкнутого циклу виробництва. Підприємства рослинницької галузі починають інвестувати у тваринництво, створюючи нові технологічні підприємства та робочі місця. Це сприятиме зростанню виробництва продукції з доданою вартістю.
У цей же час малі підприємства вимушені згортати свій бізнес, оскільки не витримують нових умов економіки. Тобто відбувається певний перерозподіл на аграрному ринку.

 

Вікторія РУДА, член правління Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» (АТ «Укрексімбанк»)

В умовах поточного року пошук оптимальних шляхів забезпечення агропідприємств необхідним фінансуванням є пріоритетним завданням, успішне виконання якого неможливе без узгоджених спільних зусиль держави, банків і самих аграріїв. У той самий час критичною є підтримка з боку держави та готовність банків шукати нестандартні рішення й пропонувати нові програми та інструменти фінансування».

Олексій КУЛИК,

директор ТОВ «Агросем»

Сьогодні ми переживаємо політичні й економічні важкі часи для України. Основними факторами для стабільності компаній мають бути чітка стратегія, ефективне планування й оптимізація витрат. Ми стоїмо на порозі великих змін, які відкриватимуть нові напрями бізнесу, ринки та перспективи. Сільське господарство було й є рушійною силою економіки держави та все більше й більше відіграватиме провідну роль як на міжнародному, так і на внутрішньому ринках.

Михайло БАБIЙ,

генеральний директор корпорації «Дністер», експерт у галузі садівництва

Програму розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства, яка дала великий поштовх розбудові українського садівництва, ось уже два роки як призупинено, і це завдало колосальних втрат галузі та державі у цілому. Сьогодні треба ініціювати зустріч із владою, щоб розробити нову стратегію розвитку галузі, можливо, на кредитній основі, як це є в розвинених країнах. Мають бути й дотації. Іншого шляху зберегти галузь немає.

Віктор СИЧ,
комерційний директор ТОВ «КУН-Україна»

У дні, коли ми відзначаємо 70-річчя великої Перемоги, дозвольте побажати нам усім миру, перемог у битвах за врожаї та надої, а ще більше — спільної перемоги в боротьбі за квітучу, незалежну та цілісну Україну!

 

Олег КРАСНОРУЦЬКИЙ,
виконавчий директор ДП «ДеЛаваль»

На сьогодні для України успіх у молочному бізнесі — бізнесі довгострокового планування — це зростання ефективності виробництва та якості продукції. Шлях до цього лежить через технічну модернізацію, розширення виробництва й підвищення рівня менеджменту.

Жан-Жак ЕРВЕ,

член правління та радник із сільськогосподарських питань ПАТ «Креді Агріколь Банк»

Головне, що треба зробити для української влади протягом двох років, — окреслити цілі, до яких Україна рухатиметься протягом наступних 20 років, і розділити їх виконання серед досвідчених організаторів. Щоб більшість людей сказали: так, це розумно, ми готові брати участь у роботі по досягненню цих цілей і завдань, бо відчуваємо, що вони близькі нашому баченню, ми готові долати труднощі на шляху, працювати, а не очікувати всього й одразу.

Сергій ГАЛАШЕВСЬКИЙ,

директор сертифікаційного органу «Органік Стандарт»

Органічне виробництво розвивається у всьому світі й в Україні зокрема. Світовий ринок органічної продукції щороку зростає приблизно на 10%. Експорт органічної
продукції з України, за нашими даними, у 2014 році зріс удвічі проти 2013 року. Кількість органічних продуктів на внутрішньому ринку також зросла щонайменше на 30%. Я думаю, такі тенденції триватимуть й у 2015 році, особливо успішним є прогноз щодо експорту.

Роман ШАПОВАЛ,

регіональний менеджер регіону Україна, Казахстан, Молдова компанії Lindsay International BV

В останні роки ми спостерігаємо впровадження інновацій, застосування найновітніших технологій у сільському господарстві, що дало поштовх для позитивної динаміки розвитку та нарощування виробництва сільгосппродукції. Найважливішим завданням влади на сьогодні є стабілізація економіки та формування нормативно-правової бази, що дозволить залучати інвестиційні проекти для подальшого стратегічного розвитку галузі. 

Юрій АЛАТОРЦЕВ,

генеральний директор ТОВ «ТАЙТЕН МАШИНЕРІ УКРАЇНА»

Ведення агробізнесу в 2015 не дуже зміниться. Ми рухатимемося за інерцією, заданою минулим роком і теперішнім станом. Криза та знецінення національної
валюти не дозволять фермеру скористатися ресурсами в повному обсязі, врожайність може впасти, дехто збанкрутує, на їх місце прийдуть більш системні та потужні. Агрохолдинги хитне суттєво, за винятком тих, хто має вертикально інтегровану структуру.

Роберт САС,

Інститут практичного садівництва (IPSAD, Копана, Польща)

Восени 2014 року польські садівники втратили російський ринок збуту. Щоб упередити кризу, держава купила й роздала бідним яблука невисокої якості, які раніше реалізували в Росії. На тривале зберігання заклали лише плоди високих ґатунків. Навесні 2015 року в Польщі ціна на яблука значно зросла. Садівники переконалися: лише якісна продукція має гарантії вигідного збуту. Схожі тенденції і в Україні: 2015 року ваші садівники зрозуміли, що не варто виробляти низькоякісні яблука — добре заробити можна лише на якісних плодах.

Антуан РЕБIЙАР,

бізнес-директор New Holland Agriculture в Україні та Молдові

Нинішня економічна ситуація в Україні є викликом, і сучасна енергоощадна техніка, новітні програми фінансування купівлі та якісний післяпродажний сервіс, які ми пропонуємо українським аграріям, допоможуть їм вистояти. Партнерські засади на довірі, надійності та взаємоповазі — це те, чого нинішнє суспільство потребує найбільше. Ці принципи є основними в бізнесі компанії New Holland Agriculture, не тільки в Україні, а і в усьому світі.

Артем БЄЛЄНКОВ,
директор ТОВ «Панорама консалтинг»

На сьогодні перед українськими сільгоспвиробниками стоять серйозні випробування. Щоб утримати бізнес на плаву, конкурувати як на локальному, так
і глобальному ринках, компанії мають контролювати собівартість виробництва, збільшувати прибутковість кожного гектара земельного банку в управлінні. Агро-
холдинги, що впроваджують сучасні підходи до ведення бізнесу, зможуть пройти кризовий період і закласти фундамент власного розвитку на майбутні роки.

Iгор ЗАВАДСЬКИЙ,
генеральний директор ТОВ «Солана Україна» 

Стратегічна мета в картоплярстві може бути лише одна — високий урожай суперякісної картоплі. Зосереджуватися слід на товарному врожаї та якості, а не на валі. І це стосується як картоплі для свіжого ринку, так і для переробки (за переробкою в України велике майбутнє). А для цього слід обирати правильну зону вирощування, найкращі землі для картоплі, перспективні сорти, високу продуктивність відділу реалізації, щоб за наявності великої потреби її вміли задовольнити.

Тарас ВИСОЦЬКИЙ,
генеральний директор УКАБ

У 2015 році в аграрному секторі України й далі триватиме період жорсткої економії та постійної оптимізації процесу управління виробничими процесами, що стартував попереднього року. Основний фокус буде на мінімізацію собівартості виробництва як рослинницької, так і тваринницької продукції.

Олег БОСИЙ,

управляючий партнер ТОВ «ФруТек», експерт ягідного ринку

Основні проблеми для українських виробників ягід поточного сезону — це втрата традиційних ринків збуту продукції, зростання цін на засоби захисту, добрива та
садивний матеріал, а також значне підвищення вартості кредитних ресурсів. Проте девальвація гривні суттєво знизить присутність на ринку імпортної продукції, а значна складова трудових витрат у собівартості виробництва основних ягідних культур дозволить нашим підприємствам успішно конкурувати зі світовими лідерами виробництва ягід для потреб переробної промисловості.

   
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ