Елеватор

Зерносушильне обладнання Tornum має цілу низку економічних рішень

Ефективні рішення

Ефективні рішення

Переваги зерносушильного обладнання шведського бренду Tornum забезпечують агропідприємству цілу низку економічних вигод.

Вимоги часу налаштовують українських аграріїв дедалі ретельніше рахувати гроші й підвищувати рентабельність свого бізнесу. Чи не найдорожчий процес — доробка збіжжя до стандарту або до вимог контракту. Тому на перший план виходять питання щодо продуктивності й безпечності зерносушильного обладнання, а також його екологічності й енергоефективності.

Досягнути балансу

Зерносушарка серії TORNUM REX

Що більше зерна може обробити сушарка, спалюючи 1 м³ газу, то вища економія коштів сільгоспвиробника. Відтак розробники сучасного обладнання намагаються передусім забезпечити користувачам оптимальні умови сушіння, мінімізуючи витрати енергоресурсів на 1 тонно-відсоток. Так, завдяки комплексному підходу й використанню унікальних інженерних розробок, компанія Tornum накопичила багаторічний досвід у виробництві шахтних зерносушарок безперервної дії зі змішаним повітряним потоком. Баланс шведської якості кожного елемента цього обладнання й найдешевшої вартості його експлуатації дає агропідприємству цілу низку суттєвих переваг. Зокрема, зерносушарки нового покоління із поліпшеною конструкцією, з наявністю нових функцій для забезпечення м’якішого та ефективнішого сушіння, легкості очищення здатні забезпечити оптимальну доробку для кожної зернової культури.

За наявності термоізоляції й рекуперації (з лат. recuperatio «зворотне отримання; повернення») досягається висока енергоефективність. І якщо обладнання інших брендів у різні пори року (зокрема, взимку) може потребувати для роботи більше палива, сушарки Tornum успішно заощаджують енергоносії, ефективно працюючи за будь-яких погодних умов. Унікальна інженерна конструкція забезпечує широкий діапазон продуктивності, разом із тим сприяє досягненню однорідної кінцевої вологості зерна за значної економії пального й мінімізуючи викиди зернового пилу в атмосферу.

Заощадити енергоресурси

Енергетичний аналіз роботи зерносушарок Tornum трьох різних моделей (ТК — без системи рекуперації тепла, HRC — із системою рекуперації тільки в зоні охолодження та HR — із системою повної рекуперації) продемонстрував суттєвий рівень економії енергоресурсів під час сушіння зерна кукурудзи в режимі рекуперації. Так, наприклад, вдалося заощадити 8,7% енергії у зерносушарці HRC та 9,4% — у HR під час доробки зерна з вологістю 19% (до 14%), а також 8,2% у зерносушарці HRC та 8,6% — у HR, коли досушували зерно з вологістю 24% (до 14%). Рівень рекуперації, як показують дослідження розробників обладнання, залежить від вхідної вологості зерна. Зокрема, що менше вхідна вологість зерна, то вищий рівень енергозбереження (див. графік 2)

Рівень відносних енерговитрат, % при сушіння кукурудзи для зерносушарок TORNUM серії ТК та серії з рекуперацією тепла HR та HRC (температура оточуючого повітря 10ºС, відносна вологість 70%)

Визначитися з потребами

Загалом відсоткова різниця рівня рекуперації тепла між моделями HRC та HR є не надто значною. Зерносушарка HR (Heat Recovery — використання тепла) — це вдале інженерне рішення щодо підвищення енергоефективності й екологічності обладнання. Понад 30% тепла, яке в традиційній зерносушарці просто розсіюється, тут знову повертається в систему. Принцип дії цієї конструкції такий: гаряче вологе повітря з сушарки проходить через зону рециркуляції, після чого змішується з нагрітим повітрям для охолодження. Після рециркуляції воно має вищу температуру (порівняно з використанням лише свіжого повітря), тому є можливість зменшити подачу енергоресурсу на газовий пальник. Витяжні вентилятори у верхній частині сушарки теж потребують менше енергії. Заощаджує газ, не втрачаючи продуктивності, й зерносушарка HRC (із системою рециркуляції), у якій в систему повертається до 10% тепла.

Вибираючи зерносушарку для потреб свого підприємства, передусім варто врахувати конструктивні особливості обладнання й реальні обсяги сушіння зерна.  Скажімо, для потужних елеваторів  іноді немає іншої альтернативи використовуваному енергоносію, як природний газ. Відтак можливість заощаджувати бодай якусь  його частку — це вже неабияка перевага й можливість економії коштів. Втім, будь-яке агропідприємство має чимало біомаси: відходи зерноочищення на елеваторах, деревну тріску чи гранули. Тож є неабиякі можливості для більш суттєвого заміщення газу. Для роботи з кількома різними джерелами тепла (на вибір) пристосовані зерносушарки нового покоління серії Tornum Rex.

Графік енерговитрат квт\т у при сушіння зерна кукурудзи для зерносушарок TORNUM серії ТК та серії з рекуперацією тепла HR та HRC (температура оточуючого повітря 10ºС, відносна вологість 70%)

Подбати про адаптацію

Які відмінні риси й переваги зерносушарок серії Tornum Rex? Передусім вони є найкращим рішенням для елеваторів, розташованих у країнах із холодним кліматом. У верхній зоні сушарок є камера попереднього нагрівання зерна, прохід через яку покращує сушіння й заощаджує витрати тепла в основній робочій зоні машини. Зовні сушарка обшита сендвіч-панелями, що виконують функції теплоізоляції і, з одного боку, дозволяють уникнути тепловтрат, а з іншого — перешкоджають утворенню конденсату на внутрішніх стінках машини. Гладка без випинань конструкція внутрішніх стінок не дозволяє нагромаджуватися на них бруду, а це спрощує догляд за сушаркою, бо відпадає потреба в їх регулярному чищенні.

Можливість переналаштовувати ці зерносушарки для роботи у двох режимах (HRC та HR) забезпечує більш адаптивну роботу обладнання під час сушіння різних типів культур та, відповідно, з різними вхідними вологостями. Вбудований циклонний пиловловлювач дозволяє мінімізувати викиди пилу, що полегшує дотримання екологічних норм. До того ж спрямовані вгору осьові вентилятори зменшують робочий шум.

Проконтролювати вологу

Tornum Rex стандартно оснащений вбудованим конвеєром для розвантаження сушарки, що оптимізований за продуктивністю для кожної моделі. Також стандартно машини цієї серії оснащені пожежною системою Fire detection system, що служить для виявлення ознак загоряння й запобігання пожежі. Ця система в разі перевищення допустимої температури агента сушіння автоматично вимкне роботу зерносушарки. Ще більше полегшує роботу з сушарками передової серії система керування й контролю вмісту вологи Tornum IDC. Через зручний інтерфейс цієї системи можна повністю контролювати весь процес сушіння з персонального комп’ютера чи планшета. Tornum IDC забезпечує точне сушіння до певного середнього вмісту вологи в зерні незалежно від поточних умов навколишнього середовища, що унеможливлює пересушування зернового потоку. Відповідно, це дозволяє заощаджувати значні кошти, бо не перевищується понад необхідний обсяг витрата теплоносія, й надлишково не «губиться» вага зерна. По суті, система контролю вмісту вологи є додатковим джерелом доходу для власника сушарки.

Важливо, що система Tornum IDC доступна онлайн, а отже, працювати з нею можна скрізь, де є доступ до мережі Інтернет, з будь-якої платформи, навіть зі смартфона.

***

Елеваторне обладнання компанії Tornum має високу репутацію й широку клієнтську географію. Надійні, економічні, високотехнологічні зерносушарки цього шведського бренду сьогодні можна побачити у багатьох сільгосппідприємствах України. Тож практично кожна середня чи велика агрокомпанія може підібрати собі у цього виробника потрібне за продуктивністю обладнання для доробки зерна й випробувати найсучаснішу технологію сушіння, перевіривши на практиці її енергоефективність та екологічність.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ