Тваринництво

Сучасна кормова добавка може покращити ефективність вирощування бройлерів

Ефективне використання корму

Ефективне використання корму

Застосовуючи сучасну кормову добавку, виробники бройлерів можуть зменшувати витрати на корми та покращувати ефективність вирощування птиці.  

Ефективність виробництва птахівничої продукції — один з найбільших викликів у галузі. Ключовим у вирішенні цього завдання є використання всіх доступних поживних речовин із корму. Адекватний пептидоглікановий каталіз може допомогти уникнути накопичення клітинних уламків бактерії в кишківнику птиці, що дозволить нормально функціонувати її травному тракту, а також забезпечить ефективне травлення та засвоєння поживних речовин. 

Сьогодні витрати на корм становлять близько 60–70% від загальних витрат на виробництво птиці. У зв’язку з цим світова кормова індустрія постійно перебуває у пошуках нових та інноваційних рішень, які покращать ефективність використання кормів, а також забезпечать оптимізацію його вартості. 

Один з важливих чинників, який слід враховувати, намагаючись покращити ефективність використання корму, — це ефективність засвоєння інгредієнтів поживних речовин з раціону. Встановлено, що у птиці, у якої покращувалось функціонування кишківника, краще засвоюються поживні речовини з корму, а також покращується конверсія корму. У цьому процесі компоненти кишкових бактерій, особливо пептидоглікани (ПГН), можуть відігравати значну роль. ПГН значною мірою впливають на здоров’я кишківника, від якого залежить ефективність використання кормів, що зрештою впливає на продуктивність і добробут птиці. 

Вплив мікробіоти на стан здоров’я кишківника 

На функціонування травного тракту впливають багато чинників, зокрема склад раціону, умови утримання птиці, її імунітет, а також структурна та функціональна цілісність шлунково-кишкового тракту. Останнім часом вчені зацікавились впливом мікробіоти кишківника на організм господаря, а також його взаємодією з господарем, яка впливає на правильне функціонування кишківника, і тим самим на ефективність годівлі. 

Кишкова мікробіота є важливим чинником, що забезпечує правильну регуляцію гомеостазу організму господаря, оскільки сприяє ряду фізіологічних функцій. Серед яких процес травлення та всмоктування, енергетичний обмін, профілактика слизових та модульних інфекцій, здорова імунна система. Ці взаємодії підкреслюють роль мікробіоти кишківника у підтримки здоров’я та добробуту птиці. 

Вплив живої мікробіоти на шлунково-кишкову функцію до цього часу вже ретельно вивчено та пояснено. А вплив мертвої бактеріальної біомаси на здоров’я кишківника і процес всмоктування поживних речовин до нині значною мірою не вивчались. 

Пептидоглікани можуть допомогти уникнути накопичення залишків бактеріальних клітин в кишківнику птиці, що дозволить нормально функціонувати травному тракту та забезпечить ефективне травлення та всмоктування поживних речовин. 

Орієнтація на пептидоглікани 

Пептидоглікан, який також називають муреїном, являє собою гетерополімер, що складається з полісахаридних ланцюгів, які з’єднані між собою короткими пептидами. Унікальні для грампозитивних клітинних стінок і грамнегативних бактерій пептидоглікани забезпечують бактерії структурну арматуру (наприклад, проти осмотичного тиску). 

Грамнегативні бактерії в фізіологічних умовах не є патогенними, однак, фрагменти їх клітинних стінок, які переважно складаються з пептидогліканів, можуть обмежити ефективність кормів та продуктивність птиці, обмеживши роботу кишківника і погіршивши його ефективність. 

Мертві бактерії та фрагменти клітинної стінки бактерій в кишківнику негативно впливають на засвоєння поживних речовин з корму. 

Відомо, що природний поділ бактеріальних клітин та їх загибель викликають вивільнення фрагментів клітинних стінок. Це призводить до скупчення пептидогліканів у кишківнику, де він стає кишковим відходом і знижує ефективність роботи шлунково-кишкового тракту, що призводить до погіршення засвоєння інгредієнтів поживних речовин та зниження ефективності використання кормів. Також передбачається, що пептидоглікани можуть сприяти підвищенню кишкової проникності і зниженню активності перистальтики шлунково-кишкового тракту, що може негативно впливати на травлення та всмоктування поживних речовин і знизити продуктивність. 

Нове рішення для годівлі 

Правильний каталіз пептидогліканів може допомогти уникнути скупчення бактеріальних клітинних уламків у кишківнику птиці, що забезпечить їй нормальний процес травлення та ефективне функціонування шлунково-кишкового тракту й повноцінне засвоєння поживних речовин. Додавання препаратів, що можуть поліпшити мікробіом кишкового тракту, є ефективним способом, здатним допомогти запобігти проблемам із кишківником і сприяти продуктивності птиці. Однак, щоб така годівля була ефективною, треба підтримувати баланс між забезпеченням здоров’я мікробіоти шлунково-кишкового тракту господаря та профілактикою порушень у роботі кишківника. 

Компанія DSM розробила препарат Баланціус (Balancius), орієнтований на мертві бактерії. Це перша і єдина мурамідаза, що працює в кишківнику, допомагаючи підтримувати баланс між годівлею, мікробіотою й добробутом організму господаря. Унікальний спосіб дії цього препарату призводить до руйнування пептидогліканів і ефективно допомагає виводити мертві бактеріальні клітини з травного тракту. Цей процес розкриває потенціал травного тракту птиці й значно підвищує ефективність використання корму шляхом підвищення його засвоюваності, що призводить у результаті до ліпшого зростання птиці. 

Отримані дані вказують на те, що Баланціус оптимізує функціональність травного тракту підвищенням засвоюваності та всмоктування поживних речовин. Результатом споживання додаткових поживних речовин є підвищення швидкості конверсії кормів у курчат-бройлерів на 4–6 балів (3%). 

Тож виробники бройлерів можуть заощаджувати витрати на корми та поліпшувати ефективність вирощування птиці. 

Додавання Баланціусу у раціон птиці також призводить до значного поліпшення результатів вирощування й стабільних приростів. Додаючи його в корм для 1 млн бройлерів (до досягнення ваги 2,5 кг, за конверсії корму — 1,64), виробники можуть зменшити конверсію корму до 1,59, що означає зменшити на 125 тис. кілограмів витрати корму, потрібного для отримання тієї самої кількості м’яса. Крім того, передбачається, що застосування цього продукту для бройлерів може сприяти скороченню викидів парникових газів. Баланціус значно поліпшує ефективність відгодівлі птиці та сприяє значній економії у виробництві м’яса птиці. В кінці 2018 року регулятори низки країн світу (США, Бразилія, Мексика й ін.) схвалили продукт для використання на бройлерах. 

Продукт також отримав позитивний висновок Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA), що підтверджує його безпеку та ефективність. 

Матеріал надала компанія DSM 

журнал «Наше Птахівництво», січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ