Техніка

Як ґрунтообробіток може забезпечити дружні сходи ріпаку й оптимізувати собівартість його виробництва

Досконалість у деталях

Досконалість у деталях
Із MZURI Pro-Til ріпак можна сіяти в сухий грудкуватий ґрунт одразу по стерні пшениці «із запасом» щонайменше 10–15 днів

Як ґрунтообробіток може забезпечити дружні сходи ріпаку й оптимізувати собівартість його виробництва. 

Які б війни та катаклізми не трясли світ, посівна є посівною, а жнива — жнивами. Та цьогоріч польові роботи тривають у воєнних умовах по всій Україні… 

Переваги й перемоги 

Причини, обставини, перспективи — усе це лишимо політикам і аналітикам. Повномасштабний аналіз щодо впливу обмежувальних чинників цьогорічного екстраординарного сезону можна буде зробити вже, мабуть, аж по закінченні наступного — тобто щонайшвидше за рік-півтора. А допоки дедалі більшої актуальності в українській агроспільноті набуває вміння оптимізувати й ощадно використовувати наявний ресурс. 

Удосконалена технологія смугового землеробства MZURI Pro-Tіl, яку нині успішно застосовують на своїх полях чимало українських господарств, дає змогу за сезон майже вдвічі скоротити внесення мінеральних добрив, досягнути 7-кратної економії часу та зменшити витрати пального до 16 л/га. І, власне, перевага не тільки в можливості заощадити та зберегти маржинальність агровиробництва. 

Розробники інновації взяли найкраще від no-till, strip-till і класичної технології й створили свою технологію MZURI Pro-Till — технологію одного проходу поля, ідеальну в умовах як із надлишком, так і з браком вологи, втіленe у власних посівних комплексах. Як наголошує Олександр Ярошенко, директор B.T.A. Group, що є офіційним дилером MZURI в Україні, — йдеться про концептуально іншу систему землеробства й однозначну перемогу в битві за майбутній врожай. 

По стерні «із запасом» 

Звісно ж, результат господарювання далеко не завжди залежить від самого бажання його отримати. Часом стає на заваді стихія, часом техногенна небезпека, часом елементарний брак знань чи техніки. Та й універсального рецепта для всіх, разом узятих, українських господарств, що обробляють землю в різних ґрунтово-кліматичних умовах, немає: кожне поле, кожен метр ріллі у кожному господарстві — це індивідуальний проєкт, що потребує індивідуального рішення. Утім, концептуально технологія має бути простою й ощадною. Скажімо, як MZURI Pro-Til, що працює навіть там, де за допомогою класичного обробітку неможливо досягнути прийнятних результатів. Ось, скажімо, ви в курсі, що ріпак можна сіяти в сухий грудкуватий ґрунт одразу по стерні пшениці «з запасом» щонайменше 10–15 днів? Чи, наприклад, що за один прохід полем можна виконати весь комплекс основних агротехнологічних операцій? Чи, приміром, що зменшити густоту висіву цілком реально без шкоди для врожайності? 

Директор ФГ «Степ» Олександр Сторожук та директор B.T.A. Group Олександр Ярошенко переконані, що технологія MZURI Pro-Til — оптимальне рішення для виробництва ріпаку

Ґрунтообробно-посівний комплекс MZURI Pro-Til може за один прохід рівномірно підготувати поле, глибоко розпушити вузьку смужку ґрунту, створити посівне ложе, закласти добрива на всю глибину обробітку (до 25 см), висіяти насіння, а широкі міжряддя лишити незораними й рівномірно вкритими мульчею. Продумана конструкція лап глибокорозпушувача й ущільнювальних коліс сформує ідеальне посівне ложе в найтвердішому ґрунті. Агрегат має запатентовану систему точного контролю глибини висіву й навіть опцію мультисівби (тобто одночасно можна засіяти два або більше видів рослин) і чимало інших функцій, що роблять його універсальним рішенням для сучасного агровиробництва. 

Розумні рішення 

Технологію MZURI Pro-Til успішно застосовують на вирощуванні практично всіх сільськогосподарських культур. Утім, як каже Олександр Ярошенко, практично всі аграрії випробовують потенціал смугової технології ґрунтообробітку на сівбі ріпаку. До його вирощування в регіонах ризикованого землеробства здебільшого ставляться з обережністю. І це наразі     логічно, зважаючи на високу собівартість агротехнології і цілу низку ризиків, з якими доведеться мати справу агрономові в процесі виробництва. Щоправда, перспектива отримати гарантовані сходи й надалі високий урожай — а саме такий результат може забезпечити MZURI Pro-Til — вже не перший рік привертає увагу аграріїв.

Висіваючи в глибоко розпушені смуги ґрунту нижче від стерньової платформи, куди є доступ вологи з нижнього горизонту, агрегат забезпечує насінню комфортні умови для проростання. Продумана конструкція лап глибокорозпушувача й ущільнювальних коліс сівалки здатна сформувати ідеальне посівне ложе навіть у найтвердішому ґрунті. І нехай скільки часу доведеться чекати опадів, у насінини одразу будуть комфортні стартові умови, а надалі у рослини формуватиметься належна коренева система — фундамент для подальшого розвитку й запорука ефективного живлення. Крім того, сходи посіяного MZURI ріпаку зазвичай дуже якісні й життєздатні. 

Поєднання підходів класичної оранки та безвідвального ґрунтообробітку, як показує практика, дає змогу MZURІ Pro-Til ефективно застосовувати переваги обидвох систем землеробства — накопичувати вологу і поліпшувати структуру ґрунту, оптимізувати застосування добрив, контролювати потребу рослин у поживних речовинах і навіть певним чином запобігати розвитку шкідників, бур’янів і хвороб. Причому свою ефективність розумні рішення MZURI довели як на цілинних землях, так і на полях після паводків. 

Математика і біологія 

Як підтверджують дослідження, протягом п’яти років застосування технології MZURI Pro-Til вдалося на чверть підвищити кількість органічної матерії у 20-сантиметровому шарі ґрунту. 

Спіраль сприятливих змін, запущених MZURI Pro-Til, можна коротко описати так: активізація мікробіологічних процесів у поверхневому шарі за смугового ґрунтообробітку збільшує вміст органічного вуглецю й, відповідно, гумусу. Органіка — ідеальне середовище для розвитку популяції дощових черв’яків: вони аерують ґрунт, сприяють утворенню його грудкоподібної структури, стимулюють активність ґрунтових мікроорганізмів. З відродженням натуральних ґрунтових процесів починає працювати біота — зростає вологомісткість ґрунту. Поглинаючи й абсорбуючи вологу, що потрапляє в ґрунт, гумус утримує поживні речовини, вони стають доступнішими для кореневої системи сільгоспкультур і забезпечують посівам належне живлення впродовж усієї вегетації. 

За позиціонованого висіву просапних культур разом з азотними добривами оптимальна норма їх прикореневого внесення може бути суттєво меншою (наприклад, 150 кг карбаміду замість 250) — і це в умовах тотального подорожчання ресурсу надзвичайно суттєва перевага. Як, власне, і здатність технології відроджувати ґрунтову біоту, що розблоковує важкодоступні речовини, потрібні для подальшого розвитку рослини. 

Трендовий підхід 

Першими на українських теренах технологію MZURI Pro-Til почали запроваджувати регіони з найпосушливішим кліматом. Трохи пізніше успішні випробування пройшли в зонах ризикового землеробства інших областей. А нині її застосовують практично по всій Україні — навіть у тих ґрунтово-кліматичних умовах, де раніше завжди було достатньо вологи. 

— Раніше своїми посівними комплексами ми виконували здебільшого демонстраційну сівбу, а сьогодні багато фермерів почали просити, щоб ми засівали товарні поля — по 300, 500 чи 1000 гектарів, — розповідає Олександр Ярошенко. — Цьогорічної весни мали замовлення і вже маємо законтрактовані гектари озимого ріпаку на осінь. Тому наразі законтрактовуємо вільні агрегати та, як можемо, допомагаємо нашим клієнтам. 

Загалом результативність роботи посівного комплексу залежить від довжини гону — якщо він сягає кілометра, машина MZURI здатна за день засіяти ріпаком (і одночасно внести добрива) на площі до 80 га. До речі, аграрії, що вже не один рік працюють за смуговою технологією MZURI Pro-Til, щороку відкривають для себе нові можливості ощадного землеробства. Зокрема, вже у перший сезон роботи MZURI стає відчутною суттєва економія ресурсів, адже не потрібен ні плуг, ні дисковий агрегат, ні передпосівний культиватор, ні традиційна сівалка, ні розкидач мінеральних добрив. Не потрібно жодних зайвих виїздів у поле, бо не потрібно його додатково переорювати. І це не лише компенсує, а й зменшує загальні витрати на польові операції. 

Сьогодні дуже на часі всі ті ощадні технології, що здатні забезпечити стабільність виробничих процесів й очікувану рентабельність. І саме досконалість у деталях — запорука тієї стратегії, що обов’язково має стати переможною.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ