Як розрахувати економічну ефективність винограднику площею 2 га
Дохідний виноградник
Як розрахувати економічну ефективність і окупність невеликого винограднику площею 2 га з урахуванням витрат і доходів.
У журналі «Садівництво по-українськи» №3 за 2020 рік ми оглянули практику створення й догляду в перші роки невкривного фермерського винограднику на шпалері типу пергола (арка). А у цій публікації ми розкажемо про реалізацію, зберігання та перероблення такого винограду та розраховуємо економічну ефективність і окупність невеликого винограднику площею 2 га з урахуванням витрат і доходів.
ЩО ПІСЛЯ ЗБИРАННЯ
Збирання і продаж стиглого винограду треба проводи ти в кілька етапів мірою достигання. Краще продавати виноград в ранні строки (липень — початок серпня) і в пізні строки (кінець вересня — початок жовтня), тоді ціна на виноград буде вищою. Бажано реалізовувати продукцію в роздріб на ринках у різних регіонах і містах, залучаючи для цього як своїх, так і найманих продавців.
Якщо оптова ціна на виноград у момент збирання буде достатня для виробника (покриває витрати і дає хоч би 20–30% прибутку), то краще продати весь врожай оптом, знижуючи ризики з реалізацією продукції.
За вирощування винограду в великих обсягах треба завчасно подумати про тимчасове зберігання і перероблення готової продукції. Не завжди фермери в змозі продати весь виноград за дуже короткий період.
Обов’язково треба охолодити виноград після збирання. Тоді він краще транспортується і може деякий час зберігатися. У планах фермера на майбутнє повинна бути побудова сховища.
Бувають ситуації, пов’язані з пошкодженням ягід вже майже стиглого винограду (розтріскування, шкідники та інше), і реалізація такої продукції за заниженою вартістю буде не вигідна. Тоді таку продукцію пускають у перероблення. Зі столового винограду можна виробляти: сік, варення, джеми. Також виноград можна квасити або консервувати. Це все потребує матеріальних затрат, але подумати про це слід завчасно.
ЕКОНОМІЧНА ТАКТИКА
Розглянемо план робіт і розподілення витрат на перші роки закладання й розвитку винограднику.
План на перший рік:
1. Вибирання ділянки під виноградник та проведення аналізу ґрунту.
2. Передпосадкова підготовка ґрунту і розмітка ділянки. Копання посадкових ям.
3. Внесення добрива із запасом на перші три-чотири роки.
4. Купівля саджанців у розпліднику і висаджування в ґрунт.
5. Артезіанська свердловина й підключення до електромережі.
6. Огородження ділянки огорожею та побудова господарських споруд (туалет, сторожова будка).
План на другий рік:
1. Догляд за кущами. Оброблення від хвороб та шкідників.
2. Будівництво шпалер та системи градозахисту на ви нограднику.
3. Облаштування системи поливу.
4. Купівля техніки: мінітрактор і мотообприскувач.
План на третій і подальші роки:
1. Догляд за виноградником. Зелені операції, оброблення від хвороб, підживлення і полив. Нормування кущів пагонами й гронами.
2. Відновлення пошкоджених кущів. Садіння нових сортів.
3. Ремонт техніки, шпалер, оброблення міжряддя.
4. Збирання і реалізація готової продукції. Розрахунок витрат і доходів, окупність винограднику. Умови розрахунку: площа винограднику — 2 га, довжина ряду 100 м, ширина ділянки 200 м. Схема висаджування кущів 2 . 3 (відстань між кущами 2 м, міжряддя 3 м). Загальна кількість кущів винограду — 3300 шт.
Додатковий заробіток. Використання міжряддя на винограднику в перші три роки для садіння й отримання врожаю ранньої продукції овочів або ягід. Наприклад: цибуля зелена рання і цибуля на осінь, картопля, огірки, помідори тощо.
Витрати:
Вартість матеріалів і робіт:
1. Підготовка ділянки (вирівнювання, механізоване копання ям; аналіз ґрунту): 165 тис. + 2000 = 167 тис. гривень.
2. Артезіанська свердловина; підключення до електромережі: 25 тис. + 20 тис. = 45 тис. гривень.
3. Придбання саджанців: 3300 . 50 = 165 тис. гривень.
4. Добрива (перегній + NPK): 1 рік = 46 400 грн.
5. Огорожа дільниці (стовпчики + сітка, побудова сторожки): 40 тис. + 32 тис. = 73 тис. гривень.
6. Спорудження шпалери:
а) для аркової, горизонтальної (суцільний полог): 3 млн гривень.
б) для одноплощинної вертикальної (стовпчики + проволока): 336 тис. + 66 тис. = 402 тис. гривень.
7. Градозахисна сітка: 120 780 грн.
8. Облаштування системи поливу (труби, крани; бочка): 275 тис. + 7000 = 282 тис. гривень.
9. Купівля техніки (мінітрактор; мотообприскувач): 100 тис. + 5000 = 105 тис. гривень.
Поточні витрати:
10. Препарати для оброблення від хвороб і шкідників (засоби захисту рослин): перший рік — 41 тис. гривень, другий рік — 82 тис. гривень, третій і надалі — 164 тис. гривень на рік.
11. Підживлення, добрива (перегній або NPK) через три роки: 4 рік = 26 400 грн, 7 рік = 26 400 грн.
12. Поточні витрати (паливо, ремонт техніки і шпалер тощо): + 5% від загальної вартості матеріалів і робіт.
13. Комунальні послуги (електроенергія, вивіз сміття, та інше): 15 тис. гривень на рік.
14. Заробітна плата. Кількісний склад — 8 осіб (директор-агроном, бухгалтер, сторож, робітники — 5 осіб). Директор — 10 тис. гривень, інші — по 5000 грн на місяць.
Загальний фонд ЗП за рік: 540 тис. гривень + податки 118 800 грн = 658 800 грн.
Доходи
Умови розрахунку:
1. Для невкривного винограднику на арковій горизонтальній шпалері. Перший врожай на третій рік винограднику з розрахунку 5 кг з куща, другий врожай на четвертий рік з навантаженням 10 кг, третій врожай — 15 кг, четвертий і надалі з навантаженням 20 кг з куща. Середня врожайність невкривного родючого винограднику — 5 кг на метр площини стелі. Загальна врожайність — 33 т/га. Максимальна врожайність невкривного винограднику — 50 т/га.
2. Для винограднику на вертикальній одноплощинній шпалері. Перший врожай на третій рік винограднику з розрахунку 5 кг з куща, другий врожай з навантаженням 10 кг, третій врожай і надалі з навантаженням 15 кг з куща. Середня врожайність дорослого родючого винограднику — 7,5 кг на метр довжини ряду. Загальна і максимальна врожайність вкривного винограднику — 24,75 т/га. Розрахунок доходу з продажу винограду роблять, зважаючи на середню роздрібну ціну за сезон — 35 грн/кг.
3. Додатковий заробіток за рахунок вирощування овочів та ягід перші три-чотири роки. Можливе вирощування двох-трьох видів овочів або ягід.
На прикладі вирощування цибулі в міжрядді винограду. Середня врожайність — 7 т з гектара обробленої площі. Для площі в міжряддях винограднику — 4 т/га. Весняний продаж зеленої цибулі — 30 грн із кг, осінній продаж цибулі — 7 грн за кг. Сукупний дохід за сезон — 50 тис. гривень з одного гектара.
Таблиця. Окупність винограднику 2 га
У таблиці наведено підрахунок витрат і доходів для двох типів винограднику: невкривний виноградник на перголі (суцільний горизонтальний полог) і вкривний виноградник на одноплощинній вертикальній шпалері. Окупність невкривного винограднику — 8 років, вкривного — 7 років.
При цьому собівартість отриманої продукції столового винограду на перголі набагато нижче завдяки відсутності ручної праці під час вкривання на зиму й відкривання навесні, а також завдяки майже повній відсутності підв’язування пагонів протягом сезону.
Також максимальна врожайність на перголі за вирощу вання винограду буде 50 т/га, а на вертикальній шпалері всього 33 т/га. Це обумовлено загальною площиною листкової поверхні (яка за вирощування винограду на перголі в 1,5 раза більша) та сумою сонячної радіації, яка впливає на розвиток кущів і набір цукру ягодами.
При чому вже після строку окупності родючого винограднику на перголі річний дохід буде майже в два рази більший, ніж на шпалері. Для перголи: 2 310 000 – 873 720 = 1 436 280 грн. Для вертикальної шпалери: 1 732 500 – 873 720 = 858 780 грн.
Тому надалі розвиток невкривного винограднику буде більш економічно вигідним і прибутковим, а собівартість продукції нижча.