Тваринництво

Встановлено, що вологість силосної сировини впливає на популяцію епіфітних мікробів

Дайте бактеріям конкурувати

Дайте бактеріям конкурувати

Встановлено, що вологість силосної сировини впливає на популяцію епіфітних мікробів

Сезон вирощування кукурудзи на силос майже завершено, тож саме час подумати про заготівлю силосу. Плануючи заготівлю, фермерам варто звернути увагу на застосування силосних інокулянтів для підсилення ферментації або поліпшення кисневої (аеробної) стабільності силосу. Утім, у кожного силосного інокулянту є свої переваги. 

Згідно з нещодавнім дослідженням університету Делавар, ефективність силосних інокулянтів залежить від біологічних процесів, на які впливає взаємодія з навколишнім середовищем. Для кращого розуміння цих розбіжностей серед інокулянтів варто розуміти взаємодію між молочнокислими бактеріями інокулянта та епіфітними молочнокислими бактеріями. 

У загальному розумінні молочнокислі бактерії ферментують розчинні вуглеводи в анаеробних (безкисневих) умовах і продукують молочну кислоту як результат життєдіяльності. Через те, що це дуже сильна кислота, виробництво молочної кислоти знижує рН і пригнічує мікробний ріст. Це саме той процес, завдяки якому забезпечують зберігання (консервування) фуражних кормів. 

Молочнокислі бактерії у силосі мають різне походження: молочнокислі бактерії з інокулянту та/або епіфітні молочнокислі бактерії культури злаку. Останні — це молочнокислі бактерії, що є на рослині, незалежно від застосування силосного інокулянта. Під час застосування інокулянту епіфітні молочнокислі бактерії конкурують з молочнокислими бактеріями інокулянту. 

Вологість фуражу має значення 

У згаданому вище дослідженні науковці визначали вплив вологості сировини на конкурування молочнокислих бактерій інокулянту та епіфітних молочнокислих бактерій із сировини. Дослідники дійшли висновку, що вологість сировини впливає на популяцію епіфітних мікробів. Зокрема, у дослідженні, яке оцінювало силос на 60-й день після заготівлі, було встановлено, що ефективність силосного інокулянта щодо поліпшення аеробної стабільності була вищою для кукурудзи з меншою концентрацією вологості (61%), як порівняти до кукурудзи, яку зібрали з більшою кількістю вологості (68%). 

Зважаючи на результати досліджень, можна дійти висновку, що молочнокислі бактерії інокулянта краще конкурують з епіфітними молочнокислими бактеріями за нижчої вологості фуражу. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ